LA PRIMERA ETAPA DE LA RONDA FRANCESA

Gaviria als núvols, Froome a l'herba del Tour de França

Accidentat debut de la carrera amb el britànic per terra i amb Nairo Quintana cedint més d'un minut

tour-etapa-1 / MARCO BERTORELLO (AFP)

tour-etapa-1
gaviria-triunfando
froome-tras-caida

/

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

"¡El que has salvat! Podria haver sigut pitjor". Alejandro Valverde, a l’autobús de Movistar, aparcat a uns 250 metres de la línia de meta, provava de consolar el seu company colombià Nairo Quintana. Tot va passar en els 700 metres dels tres últims quilòmetres de l’etapa, on es protegeix els aspirants a la general de possibles caigudes o punxades. "Portava les dues rodes destrossades i no podia ni pedalar. No va poder ni fer aquests metres per salvar el temps", es lamentava Eusebio Unzué, mànager de l’esquadra.

Daniele Bennati, que en altres temps va ser protectord’Alberto Contador, en el pla anava davant de Quintana. José Joaquín Rojas, amb una bici, en cas d’urgència, que s’adaptava al colombià, havia caigut una mica abans. Final de sobresalt, final amb les pulsacions encara més accelerades que per l’esforç físic. I, com sempre, com tota la vida, no hi ha una sola etapa tranquil·la, ni de relaxació, ni un inici de carrera que serveixi només per escalfar els motors dels músculs.

¡Caiguda de Froome!

A la meta de Fontenay le Comte, una petita població de la regió de la Vendée, la megafonia va llançar un crit. "¡‘Chute’ de Froome!". I, encara que sembli increïble, com la grada que celebra l’ensopegada del davanter rival, es va sentir un terrabastall. Alegria davant la desgràcia del quatre vegades guanyador del Tour, el que se’n va anar a terra a cinc quilòmetres de l’arribada. Cop al costat dret, però sobretot dolor de no sentir-se estimat en la seva carrera, perquè una part de l’afició no li perdona i creu que ha pecat, encara que hagi estat absolt de dopatge.

"No és el millor haver començat així, però almenys alguns rivals com ara Porte i Yates també han perdut el mateix temps que jo i encara li he tret uns segons a Quintana". Consol de Froome, que va cedir igual que Richie Porte i Adam Yates, embolicat en la mateixa caiguda –Froome rebolcant-se per un prat de França– 51 segons per començar el Tour. Pitjor li va ser a Quintana, que va arribar a la meta 1.15 minuts després que el seu compatriota Fernando Gaviria.

I per aquesta pèrdua inesperada de temps de Quintana en la primera etapa, la felicitat no va ser completa en una Colòmbia que cada vegada està més decidida a controlar el ciclisme mundial. Si Quintana és la principal opció del país llatinoamericà per guanyar el Tour, sense oblidarRigo Urán, Gaviria és una perla de 23 anys, que s’ha estrenat al Tour, que no s’acovardeix al sentir a prop l’alè de Peter Sagan (segon a la meta)m sense ni tan sols saber que Marcel Kittel (tercer) no està lluny.

Fernando Gaviria, al podi del Tour / stephane mahe (REUTERS)

Fernando Gaviria, al podi del Tour / stephane mahe (REUTERS) Fernando Gaviria, al podi del Tour / stephane mahe (REUTERS) Fernando Gaviria, al podi del Tour / stephane mahe (REUTERS) Fernando Gaviria, al podi del Tour / stephane mahe (REUTERS)

El Tour no perdona

Notícies relacionades

A l’autobús de Movistar Valverde havia convençutQuintana que l’important era que havia salvat una caiguda que hauria pogut tenir greus conseqüències. Però entregar un minut de bon començament no és gens saludable en una cursa d’obstacles de tres setmanes. Saben Quintana, i per descomptat Froome, que Contador, sempre desafortunat en els inicis de la 'gran boucle', mai de la vida va contrarestar a la muntanya el temps cedit per les caigudes en el pla. El Tour no perdona. Ni a Froome.

Totes les classificacions a la pàgina oficial del Tour.