Alejandro Valverde ja és el gran patró de la Volta

El Movistar guanya la contrarellotge per equips amb polèmica per les suposades empentes de Rojas i una sanció discutible

GRA371. BANYOLES (GIRONA), 21/03/2017.- El equipo español Movistar, que se impuso en la etapa, durante la segunda etapa de la Volta Ciclista a Cataluña, una contrareloj por equipos que se ha disputado en un recorrido de 41,300 km con salida y llegada en Banyoles (Girona). EFE/Toni Albir

GRA371. BANYOLES (GIRONA), 21/03/2017.- El equipo español Movistar, que se impuso en la etapa, durante la segunda etapa de la Volta Ciclista a Cataluña, una contrareloj por equipos que se ha disputado en un recorrido de 41,300 km con salida y llegada en Banyoles (Girona). EFE/Toni Albir / Toni Albir (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

En ciclisme rara vegada els jutges –que serien els equivalents als àrbitres en el futbol– prenen decisions polèmiques i fins i tot injustes. Ningú en sap el nom, mentre que els col·legiats de la pilota són famosos i alguns fins i tot mediàtics. Però en el ciclisme també s’equivoquen i no sempre són justos amb les seves determinacions. I ahir, a Banyoles, no ho van ser amb José Joaquín Rojas, a qui van desposseir del mallot verd-i-blanc de líder per haver empès suposadament dos companys del Movistar, cosa que sol passar infinitat de vegades a les contrarellotges per equips quan un corredor busca la posició i toca els seus companys avisant-los que  no perdin el contacte amb el grup.

SIS MESOS DE BAIXA / A Rojas, en la seva primera gran carrera del calendari després de sis mesos de baixa, la majoria coix, després de la greu fractura a la cama a conseqüència de la caiguda que va patir al setembre durant la penúltima etapa de la Vuelta, li van imposar tres minuts de sanció després de pujar al podi i rebre el mallot de líder de la Volta. Els seus companys del Movistar van voler que fos el primer de creuar la línia de meta de Banyoles, després d’una fantàstica crono que va catapultar Alejandro Valverde, proclamat líder després de la sanció del seu company, cap a la victòria a la Volta.

Avantatja 46 segons a Chris Froome i Mikel Landa i 1.15 a Alberto Contador. El ciclista madrileny porta escrita la paraula atac al front, però es presumeix com un repte superhumà noquejar a la muntanya un fora de sèrie com és Valverde.

No obstant, el càstig a Rojas va enterbolir el triomf del seu equip. En una fase de la crono, quan el corredor murcià establert a Andorra tornava del seu relleu i es despenjava a la part posterior del grup, va tocar el seu company costa-riqueny Andrey Amador (sancionat amb dos minuts per deixar-se empènyer dues vegades cosa que va negar el seu equip) i el portuguès Nelson Oliveira (li van imposar un minut pel mateix motiu). L’acció no va aportar cap benefici al Movistar la qual cosa, a més, van entendre els jutges. En el cas que haguessin vist que Rojas va propiciar avantatge als seus haurien penalitzat tot el Movistar amb un minut. I no ho van fer. Per això la il·lògica determinació dels jutges internacionals de la Volta.

 1.15 minuts em sembla un temps excessivament ampli per ser retallat", va dir Contador per segons, per això 1.15 minuts em sembla un temps excessivament ampli per ser retallat", va dir Contador

Notícies relacionades

¿Haurien fet el mateix si el presumpte infractor hagués sigut Valverde? Ni Rojas, ni Amador, ni Oliveira compten per a la classificació general. Són gregaris del corredor murcià, el ciclista designat pel Movistar per intentar guanyar la ronda catalana, on ja és el gran favorit a la victòria, a reeditar el triomf que va aconseguir el 2009. «La Volta sempre es guanya per segons, per la qual cosa 1.15 minuts em sembla un temps excessivament ampli per poder ser retallat», va apuntar Contador, que avui a la Molina intentarà atacar un Valverde a qui per les seves característiques li va molt millor l’arribada pirinenca. Divendres, a Tortosa, la pujada a Lo Port, en canvi, s’adapta millor al corredor madrileny que al murcià.

Totes les classificacions en la pàgina oficial de la Volta.