Valverde es queda a quatre segons de la glòria

El corredor australià Porte, company de Froome, aconsegueix el triomf a la Volta

Richie Porte (Sky), vencedor de la Volta 2015, entre Allunyant Valverde (Movistar), segon, i Domenico Pozzovivo (AGR La Mondiales), tercer, al podi de l’última etapa, a Montjuïc.

Richie Porte (Sky), vencedor de la Volta 2015, entre Allunyant Valverde (Movistar), segon, i Domenico Pozzovivo (AGR La Mondiales), tercer, al podi de l’última etapa, a Montjuïc. / EFE / TONI ALBIR

1
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

Quatre segons, a penes un sospir, li han faltat a Alejandro Valverde per guanyar aquest diumenge la Volta a Catalunya a Montjuïc. Ha sigut l'únic que ho ha provat, l'únic que s'ha 'mullat' en un dia assolellat a Barcelona, el que ha atacat, el que ha posat a treballar el seu equip… i el que hauria guanyat la ronda catalana si no hagués patit una caiguda a Girona.

Valverde ha sigut, és i serà pur espectacle, un corredor que eleva el ciclisme a la màxima expressió. I un dels millors corredors de la història. Potser el seu palmarès no reflecteix, per variades raons, la grandesa d'aquest ciclista, però quan es retiri, cosa que per edat i per desgràcia no està gaire lluny, se l'enyorarà. Llavors molts preguntaran on és Valverde.

Als 35 anys

Aquest diumenge, a penes a un mes de complir els 35 anys, ha aconseguit la tercera victòria en la carrera; en un dia en què no només ha pensat en el triomf d'etapa, sinó també a desbancar Richie Porte, vencedor final, de la primera plaça de la general. Per això, sabent que l'esforç podia pagar-lo a la meta, ha atacat a 5 quilòmetres. Només ell s'ha mogut. La resta, a defensar el que tenia, cosa que sens dubte només era justificable per a Porte. I, a sobre, tots, s'han reorganitzat per capturar el corredor murcià.

Notícies relacionades

Segurament té excusa Alberto Contador, al qui Valverde ha apartat del podi --quart de la general ha acabat el ciclista madrileny-- perquè ha corregut frenat i amb forts dolors a l'esquena, a conseqüència de la caiguda de dissabte. Però ¿la resta? El ciclisme agrairia que hi hagués més ciclistes agressius, a l'estil de Valverde o de Purito, absent de la Volta per malaltia. En ocasions, si es peca de conservadorisme, no es fa cap favor a aquest esport.

Porte, el vencedor, és un corredor australià de 30 anys, que milita a l'Sky de Chris Froome (fora de forma durant la Volta). Va arribar a Catalunya després de guanyar la París-Niça, prova que també es va adjudicar el 2013. En les proves de tres setmanes, fins ara, sempre ha patit un dia dolent, cosa que s'ha repetit en les dues últimes edicions del Tour, on Porte es va enfonsar quan ocupava la segona plaça de la general. Abans de fitxar per l'Sky va ser gregari de Contador al Saxo Bank.