EDUCACIÓ

La Generalitat fixa una reducció del 30% de la matrícula dels estudis de grau i màster a les universitats públiques

La rebaixa per al curs 2020-2021 inclou també descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides

Per al curs vinent, el preu del crèdit matriculat oscil·larà entre 17,69 euros i 27,67 euros en funció del coeficient dels estudis triats

34696598 59

34696598 59 / JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts

El Govern va aprovar dimarts passat el decret de preus universitaris per al curs 2020-2021, que fixa una reducció del 30% en la matrícula dels estudis de grau i màster per a tots els estudiants de les universitats públiques catalanes. Així ho recull el text, que també incorpora descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides, situats en els anomenats trams 1 i 2, que podran demanar una beca Equitat.

Per al curs vinent, el preu del crèdit matriculat per primera vegada en els estudis de grau serà de 17,69 euros (coeficient d’estructura docent A), de 25,04 euros (coeficient d’estructura docent B) i de 27,67 euros (coeficient d’estructura docent C). En el cas dels màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitat regulades, el nou preu es fixa en 28,82 euros, mentre que per a la resta de màsters universitaris, el preu per crèdit es rebaixa fins als 46,11 euros.

Addicionalment a aquesta reducció global del 30% dels preus públics universitaris en estudis de grau i màsters universitaris, el Govern manté política pròpia de beques per afavorir l’equitat en l’accés a la universitat. Les beques Equitat es mantenen per als estudiants amb rendes més baixes i que no disfrutin de matrícula gratuïta perquè no són beneficiaris de la beca general del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

Els estudiants que se situïn en els trams 1 i 2 de renda, a més de disfrutar de la rebaixa generalitzada d’un 30% dels preus públics universitaris, podran beneficiar-se de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades. Concretament, respecte als nous preus universitaris generals, tindran rebaixes del 80% i el 70% respecte al preu màxim de grau. En el cas dels màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, la rebaixa de què gaudeixen els estudiants dels trams 1 i 2 és del 25% i el 20%, respectivament.

Rebaixa significativa

A partir del curs 2020-2021, i gràcies a la nova rebaixa del 30% proposada pel Govern, un curs de grau estàndard de 60 crèdits passarà a costar una quantitat d’entre 1.061 i 1.660 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol. Un estudi de coeficient A (Dret o Turisme) costarà 1.061 euros. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual o Psicologia), costarà 1.502 euros, mentre que un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques) costarà 1.660 euros.

En el cas dels estudiants amb rendes corresponents als trams 1 i 2, que podran demanar una beca Equitat, els preus d’un curs de grau estàndard oscil·laran entre 212,4 i 498 euros. Per als estudiants de tram 1, un estudi de coeficient A passarà a costar un total de 212,4 euros. En el cas del coeficient B, el curs sencer costarà 300,6 euros, mentre que el de coeficient C costarà 331,8 euros. Quant als estudiants de tram 2 de renda, un estudi de coeficient A tindrà un cost total de 318,6 euros, el de coeficient B serà 450,6 euros i el de coeficient C costarà 498 euros. 

Amb la rebaixa del 30%, com a mínim més del 85% del cost d’un grau universitari va a càrrec del finançament directe de la Generalitat i, per tant, el cost majoritari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació. Aquest percentatge supera el 95% en el cas dels estudiants amb rendes més baixes, que es podran beneficiar dels descomptes addicionals.

La rebaixa del 30% aplicada als preus públics universitaris es fa extensiva a les successives matrícules. Per tant, es mantenen els coeficients de multiplicació, però sobre la base dels nous preus de cada coeficient d’estructura docent, en el cas de graus, i del tipus de màster. Paral·lelament, s’ha acordat que les universitats puguin desplegar una política pròpia de segones i successives matrícules perquè, en els casos degudament justificats, els estudiants puguin pagar preu de primera vegada quan la nova matriculació estigui vinculada a les condicions generades per la situació d’emergència per la Covid-19 en l’actual curs.

Causes sobrevingudes

Notícies relacionades

Gràcies al manteniment de les beques Equitat per als estudiants de trams 1 i 2 de renda, Catalunya continuarà acollint tots aquells estudiants de grau i màster universitari amb més dificultats econòmiques que no són beneficiaris de les beques generals de l’Estat. Així mateix, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca continuarà mantenint el programa especial, en marxa des del curs 2014-2015, per atendre els universitaris amb problemes econòmics sobrevinguts, i que permet comunicar una nova situació econòmica que doni dret a la beca Equitat.

L’aprovació del nou decret de preus s’emmarca dins de les accions del Pacte Nacional per al Coneixement-Estratègia 2024, aprovat per unanimitat el maig passat, que té com un dels eixos centrals la gestió, la retenció i l’atracció del talent que, en l’àmbit universitari, té com a actuació prioritària garantir l’equitat en l’accés a l’educació superior amb la reducció de preus públics, l’equiparació de preus públics de graus i màsters universitaris, l’aproximació de preus públics entre els tres coeficients d’estructura docent dels graus, la rebaixa addicional de preus públics per als estudiants amb rendes més desfavorides, així com la implementació de beques salari. Un pacte, que, d’altra banda, ha de ser un dels instruments fonamentals en l’elaboració de les estratègies per fer front a la nova situació derivada per la pandèmia de la Covid-19.