INICIATIVA SOLIDÀRIA

Posant fil a la vida

La marca Dona Kolors, de productes artesanals, ocupa dones vinculades a la prostitució

Al taller. Una dona confecciona una bossa al local de Dona Kolors, al Raval.

Al taller. Una dona confecciona una bossa al local de Dona Kolors, al Raval. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

La xifra pot semblar discreta: cinc empleades. Però si es reflexiona que darrere d'aquest nombre hi ha cinc noves vides de dones amb difícils històries, la majoria mares soles i a les quals molt pocs donen una oportunitat, la dada cobra una magnitud lloable. És la plantilla, de moment, de la marca social Dona Kolors, un projecte nascut de la tenacitat de l'oenagé El Lloc de la Dona per recolzar dones vinculades al món de la prostitució facilitant-los acompanyament i formació en diversos àmbits; en aquest cas, com a cosidores. Al darrere hi ha les germanes Oblates, una congregació instal·lada al barri del Raval de Barcelona des de fa tres dècades per recolzar aquest tan estigmatitzat col·lectiu.

La idea, premiada com a Millor Iniciativa Solidària del 2013 per EL PERIÓDICO, es va originar fa prop de tres anys en el marc del projecte formatiu Enfilant l'agulla, amb què col·labora l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Agència per a l'Abordatge Integral del Treball Sexual (Abits), i que compta amb unes 30 alumnes cada any. En aquest context, fa uns anys dues dones nigerianes van començar a confeccionar atractius productes per a la casa amb llampants teles africanes, cosa que va donar ales a l'entitat a llançar-se a explorar la via comercial per millorar la qualitat de vida de les dones i facilitar-los la inserció sociolaboral.

Notícies relacionades

Van néixer com a marca social amb tres treballadores fa una mica  més d'un parell d'anys. I ja són cinc les que van de dilluns a divendres contractades a un taller del Raval on a més a més de confeccionar amb estampats uns molt acolorits ventalls, bosses, fundes per a coixins, davantals, fundes de llibre i moneders, entre altres, treballen des de fa poc per a altres marques. I és que, tal com explica la directora de l'empresa, Danielle Pellikaan, Dona Kolors, a més a més d'acceptar encàrrecs personalitzats per a celebracions, ha apostat per obrir una altra línia de negoci cosint i planxant per encàrrec de clients externs, sempre de productors de peces ecofashion, o sigui, que defensen la moda sostenible i ecològica. És una alternativa que volen seguir ampliant, explica Pellikaan, que reconeix que la marca encara no és autosuficient i depèn d'ajudes, tot i que confia que ho seran aviat, i més, des que estan ampliant la seva projecció. Perquè, a més de poder-se adquirir a través de la pàgina donakolors.cat, aquests productes cada vegada es troben en més comerços i equipaments culturals com museus.

Una iniciativa, en definitiva, que, tal com ha valorat el jurat del guardó, presidit per la consellera Neus Munté, «no només permet la inserció laboral i social de les dones a les quals es dirigeix, sinó que, més important encara, els torna la dignitat». Una cosa que està a l'ADN de la filosofia de les germanes Oblates.