Premis d'EL PERIÓDICO

El triomf de l'aperitiu

Frit Ravich, dedicada a la venda de patates fregides, fruita seca i 'snacks', creix a un ritme anual del 10%

La firma acaba de construir un centre logístic i invertirà en una nova fàbrica

Una de les línies d’embalatge de la fàbrica de Frit Ravich a Maçanet de la Selva.

Una de les línies d’embalatge de la fàbrica de Frit Ravich a Maçanet de la Selva. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

De pelar, tallar i fregir patates a casa i repartir-les amb la furgoneta a facturar 165 milions d'euros i vendre productes en més de 40.000 punts de venda de tot Espanya. Frit Ravich acumula a la seva esquena mig segle d'experiència en un mercat tan competitiu com el de l'alimentació, en què no només ha aconseguit superar la difícil crisi actual, sinó que creix a un ritme anual del 10%. Fruit sec a fruit sec, patata a patata i aperitiu a aperitiu, està a punt d'inaugurar noves instal·lacions.

Els orígens de Frit Ravich, premi Millor Iniciativa Empresarial del 2013 per EL PERIÓDICO, es remunten al 1963. Josep Maria Viader dirigia una granja de pollastres i porcs a Maçanet de la Selva (la Selva), però la vida el va portar a una nova aventura empresarial. Un dels components del seu grup d'amics, el Lluís, s'acabava de recuperar d'una llarga malaltia (11 anys immòbil al llit... fins que la penicil·lina el va curar), i entre tots van buscar una idea perquè es pogués guanyar la vida. Van decidir fregir patates a casa seva, pelades i tallades a mà, i després anar a vendre-les als pobles veïns.

La idea va ser un èxit, tot i que va costar que moltes botigues i bars entenguessin quin tipus de patates els oferien. El projecte es va convertir en empresa, i va arribar l'hora d'escollir un nom: en van provar diversos, però tots ja estaven registrats. Al final, van recórrer a la nomenclatura d'una masia de Maçanet, Can Ravich, i hi van afegir el Frit perquè fregien el producte.

El 1972, Viader va deixar la granja per dedicar-se al 100% a Frit Ravich. Va incorporar la fruita seca al catàleg per igualar la facturació durant els mesos d'hivern, i va assumir la propietat al complet de l'empresa. Primera fàbrica, augment dels clients, flota de furgonetes, creixement del catàleg de productes...

Els fills de Viader van viure l'empresa del seu pare gairebé com una part més de la família. Judith Viader, filla del fundador de l'empresa, assegura a EL PERIÓDICO que mai va veure el cotxe al garatge de casa seva: «Sempre estava ple de caixes», fa broma. La Judith i el seu germà acompanyaven moltes vegades el seu pare en el repartiment, i van anar aprenent com funcionava l'empresa gairebé sense voler-ho, i tenint molt en compte la filosofia del seu pare: el client és sempre el primer.

L'empresa va fer el gran salt (de Catalunya a tot Espanya) a la dècada dels 90. La Judith s'hi va incorporar com a directora de màrqueting i va introduir nous aires en l'empresa (promocions, imatge gràfica, packaging...). La firma va seguir creixent, va augmentar les instal·lacions... I el 1997, Judith Viader va assumir la direcció general de l'empresa.

800 llocs de treball

Notícies relacionades

Avui, Frit Ravich té 800 treballadors i reparteix setmanalment en 40.000 punts de venda de tot Espanya, amb unes 3.000 referències entre patates fregides -un producte que innova amb nous sabors-, snacks i fruita seca en el seu catàleg (a més a més de la marca pròpia, distribueix productes de Wrigley, Haribo, Chupa Chups...). La fruita seca a granel -parades de mercats, botigues de fruita seca- continua sent una part important del negoci (el 30% del total), mentre que un altre 20% són les vendes en el canal alimentació i el 50% restant, l'hostaleria i el canal impuls (gasolineres, quioscos, botigues de tota la vida...).

L'any passat, Frit Ravich va facturar 165 milions d'euros, amb un creixement del 10% respecte del 2012. «Aquest any esperem facturar entre el 8% i el 9% més», avança Judith Viader, que continua fent créixer la firma: acaben de construir un nou centre logístic a Maçanet (15 milions d'euros d'inversió) i ja està treballant en el projecte d'una nova fàbrica.