Llista internacional

Pontet Canet, Clos Apalta, Ornellaia... Els 5 vins preferits de l’enòleg Julien Viaud

L’expert francès, que assessora 60 cellers de vuit països, té predilecció per elaboracions amb molta aroma i sabor però «suaus i fàcils de prendre»

VIDEOTAST: els 3 vins negres que més sedueixen ‘sommeliers’ i restauradors

10 bons vins per fer (o fer-se) un regal

Pontet Canet, Clos Apalta, Ornellaia... Els 5 vins preferits de l’enòleg Julien Viaud
2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Julien Viaud és assessor enològic de Rolland & Associés i treballa per a 60 cellers de vuit països: França, Espanya, Itàlia, Argentina, Uruguai, Xile, Índia i Líban. Fa uns mesos va rebre l’encàrrec de crear l’estil dels vins del celler Puente del Ea, a la Rioja. «Havien de tenir encant, ser fàcils de prendre, donar plaer, transmetre una expressió aromàtica molt intensa, lluir fruita concentrada però amb tanins suaus...». I ho ha aconseguit. Des del blanc Obar fins als negres Saiaz i Coraz, passant pel Saiaz rosat.

Aprofitant la visita de l’enòleg francès a Barcelona per presentar les novetats de Puente del Ea, li preguntem pels seus cinc vins preferits, que curiosament s’assemblen molt als de l’elaborador de la Rioja. I tots bons-bons-bons.

Pontet Canet (Château Pontet Canet)

«M’agraden molt els cabernet sauvignon de Bordeus, com els d’aquest celler, ubicat a prop de la mítica Château Mouton Rothschild. Només fan aquest vi, que ofereix una expressió potent i intensa del cabernet sauvignon i alhora una sensació molt agradable en boca perquè és suau, untuós. M’agrada molt, la veritat. Té gust de fruits vermells i negres, grosella, gerd. El maridaria amb carn de bou».

Clos Apalta (Clos Apalta)

«Vi xilè de la DO Apalta elaborat amb ‘carmenere’, coneguda com la merlot xilena. Destaca per tenir moltes espècies i menta i fruits vermells. En boca és suau, amb molta frescor. Va molt bé amb un rostit, per exemple.»

Clos de Vougeot Grand Cru (Frédéric Magnien)

«Els ‘pinot noir’ de la Borgonya també estan entre els meus preferits, sobretot els de la DO Clos Vougeot. Aquest de Frédéric Magnien em sedueix per la seva gran elegància, amb pocs tanins i molta frescor. És totalment diferent dels altres dos vins que he recomanat, però em dona un plaer enorme. El ‘pinot’ és l’expressió floral de la violeta, i aquest vi fa olor de violeta. I en boca és molt fi i lleuger. El recomano amb peix blanc».

Ornellaia (Ornellaia)

«Anem a la Toscana, una altra zona d’on surten vins que també m’agraden molt. Aquest de la DO Bolgheri és una barreja de merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon que fa olor de gerd, de grosella, i sobresurt per la seva elegància. És un vi de sol, perquè allà tenen moltes hores d’insolació, però com que la vinya està a uns 300-400 metres d’altitud, també té molta frescor. Em fascina el seu equilibri entre frescor i potència. Un vi suau però no lleuger que resulta ideal amb qualsevol tipus de carn perquè té prou força per aguantar un mos potent».

Château de Beaucastel (Château de Beaucastel)

«Torno a França i me’n vaig a la vall del Roine. A la DO Châteauneuf-du-Pape. Trio un vi de garnatxa que combina diferents sensacions en boca: molt elegant i rodó. Amb el sol i el terra rocós d’aquella zona les vinyes donen un rendiment molt baix, però el raïm té molta concentració. Tot i així, aconsegueixen donar un vi d’una acidesa i una elegància excepcionals. El recomano amb formatge amb una miqueta de potència».