Viatjar i menjar

Sis escapades gurmet: pobles petits amb estrella Michelin

  • En la nova edició de la guia de pneumàtics s’han estrenat restaurants fora de les grans ciutats que mereixen una visita

Sis escapades gurmet: pobles petits amb estrella Michelin
4
Es llegeix en minuts

Sant Sebastià, Barcelona, Madrid... Si pensem en restaurants amb estrella Michelin gairebé sempre ens vindran al cap les grans ciutats. Però això no sempre coincideix amb la realitat: hi ha pobles –fins i tot pobles molt petits– que poden presumir de tenir entre els seus paisans cuiners amb estrella. Són restaurants de destinació, perfectes per agafar la maleta, ficar quatre coses i sortir xiulant a disfrutar d’una escapada gurmet.

Aquí en presentem sis que s’estrenen a la guia Michelin del 2022. Els localitzem en pobles situats de més a menys habitants.

1. Ayalga (Ribadesella, Astúries: 5.730 habitants)

Tot el que toca l’asturià Marcos Granda es converteix en estrella Michelin. Ja en tenia dues, per Skina (Marbella) i Clos (Madrid), i aquest any n’ha sumat dues més pels nous Nintai (també a Marbella) i Ayalga (Ribadesella). Aquest últim forma part de l’hotel Vila Rosario de la localitat costanera, que ocupa un imponent edifici indià de principis del segle XX. Al restaurant s’ofereixen menús que conjuguen sabors de mar i muntanya, sempre de proximitat, i tractats amb la delicadesa habitual de tots els projectes que impulsa Granda. Musclo en escabetx, peix de Rula, arròs amb llet i taronja... Una experiència que es pot completar amb un passeig per la platja, un recorregut per l’encantador centre de la localitat asturiana o una visita a les pintures rupestres de la cova de Tito Bustillo.


2. Atalaya (Alcossebre, Castelló: 1.998 habitants)

Alejandra Herrador i Emanuel Carlucci són la parella que hi ha rere l’Atalaya, un restaurant que acaba d’estrenar estrella Michelin a Alcossebre, un petit poble de costa de la província de Castelló. En la seva proposta gastronòmica té molta importància, com no podia ser de cap altra forma, el producte del mar. Així, ens trobem plats com la gambeta, que se serveix amb consomé de tubercles valencians, api-rave rostit i pastanaga agripicant; les sardines amb pebrot verd, suc de tomàquet rostit i ou ferrat; o el peix del dia en una ‘meunière’ cítrica. Els atractius d’Alcossebre continuen fora del restaurant. És un dels pocs pobles costaners de la zona que no està totalment urbanitzat i compta amb diferents platges i cales verges on disfrutar perdent-se...


3. Versátil (Zarza de Granadilla, Càceres: 1.823 habitants)

Aquest restaurant de Zarza de Granadilla, al nord de la província de Càceres, pot presumir d’oferir el menú degustació més barat de tots els estrella Michelin (42 euros). Els germans Hernández Talaván –David, José i Alejandro– presenten una carta que es mou segons la temporada i en què es pot trobar des d’un homenatge a Martín Berasategui en forma de milfulls de ‘foie’ d’oca extremenya i anguila fumada a un filet ibèric a la Wellington. El restaurant compta amb els seus propis apartaments rurals, un perfecte punt de partida per explorar els múltiples atractius de la zona. A quatre passes hi ha les ruïnes del poble abandonat de Granadilla, desallotjat per a la construcció d’un pantà als anys 60, les ruïnes romanes de Cáparra o les valls del Jerte i l’Ambroz, perfectes per fer una ruta en plena natura.


4. Garena (Dima, Biscaia: 1.313 habitants)

El que fa el xef Julen Baz en aquest restaurant, localitzat a la part més meridional de la província de Biscaia, és cuina de ‘caserío’ posada al dia. Al menú, ‘babatxikis’ –fesolets– amb gla i xoriço, una versió diferent, però impecable, del lluç en salsa verda de tota la vida o bolets a la brasa amb ou d’‘euskal oila’, una raça de gallina local. Sensibilitat i tradició posada al dia en una aposta que conjuga perfectament amb l’entorn, començant pel ‘caserío’ històric del segle XVIII on és el restaurant, assentat sobre vinyes que al Garena aprofiten per elaborar el seu xacolí. Des d’aquí es pot aprofitar per visitar dos dels parcs naturals més importants de la província, el de Gorbeia i el d’Urkiola.


5. El Coto de Quevedo (Torre de Juan Abad, Ciudad Real: 1.018 habitants)

Torre de Juan Abad, petit poble de Ciudad Real, apareix en l’edició 2022 de la Guia Michelin gràcies a l’hotel-restaurant El Coto de Quevedo. El xef José Antonio Medina porta a terme una cuina creativa i avantguardista, assentada sobre la tradició castellanomanxega, però que mira cap a la modernitat amb plats com l’amanida de perdiu en escabetx, el lletó amb salsa d’ostres, gel d’all negre i trompetes de la mort o el cérvol rostit amb col llombarda adobada. Després de disfrutar del menjar, és el moment de perseguir les empremtes de Quevedo, que va viure aquí durant part de la seva vida. A Torre de Juan Abad hi ha la Casa Museu Francisco de Quevedo, amb abundant documentació de la vida i obra del literat, però també monuments com l’església renaixentista Nuestra Señora de los Olmos. Història en vena.


6. Lera (Castroverde de Campos, Zamora: 270 habitants)

La Guia Michelin del 2022 passarà a la història per acabar amb una de les injustícies més grans referent a la concessió d’estrelles al nostre país. Lera s’havia convertit en el gran restaurant d’Espanya sense estrella, malgrat que col·legues de professió com Andoni Luis Aduriz (Mugaritz) o Dabiz Muñoz (DiverXO) no deixaven de proclamar les seves virtuts als quatre vents.

Notícies relacionades

El que fa aquí Luis Alberto Lera és cuina de territori amb especial èmfasi en la caça. Són multitud els fans del seu escabetx de guatlla, les llenties amb ànec i, especialment, les preparacions amb colomí de Tierra de Campos, el plat pel qual cada any molts peregrinen fins aquest poblet de Zamora.

Després de dinar, un bon pla és passejar pel poble, recorrent la plaça de la Inmaculada, l’església de San Nicolás i el Convent dels Pares Franciscans. Un lloc formidable on recarregar piles i menjar-se el 2022.