Plat de moda

Aquesta és la recepta del millor ‘cachopo’ d’Espanya del 2021 (que és gallec i no asturià)

  • El preparen a l’hotel-restaurant Rías Altas de Barreiros (Lugo) fent servir ingredients de quilòmetre zero i sota la filosofia Slow Food

Aquesta és la recepta del millor ‘cachopo’ d’Espanya del 2021 (que és gallec i no asturià)
2
Es llegeix en minuts

Hi ha una frase que sentencia «gallecs i asturians, cosins germans» i així succeeix, almenys respecte al ‘cachopo’, un dels plats de moda en els últims anys. La millor versió d’aquesta recepta a base de carn, pernil i formatge arrebossats que fa diversos anys que s’estén amb furor des d’Astúries per tot Espanya, es pot menjar a l’hotel-restaurant Rías Altas de Barreiros (Lugo). Així ho va dictaminar el jurat de l’últim campionat d’Espanya, organitzat per Nacho Gancedo, creador de ‘La Guía del Cachopo’, des del 2014.

La pròxima edició del concurs, que ja escalfa motors, tindrà un nou format, amb la participació de més països i passarà a elegir-se no només el millor ‘cachopo’ d’Espanya, sinó del món. ¿Podrà ser el millor ‘cachopo’ del 2022 mexicà, canadenc o italià?

Forma rodona

De moment, ens quedem amb la premiada versió de Tamara Rubiños, de l’hotel-restaurant Rías Altas, que incorpora productes del seu entorn seguint la filosofia Slow Food. «Aquesta recepta és nova i la preparem a propòsit per al concurs, però a casa meva la meva mare fa ‘cachopo’ des de fa gairebé 30 anys, tot i que abans l’anomenàvem ‘cordon bleu’», aclareix. Com a curiositat, cal assenyalar que a Rías Altas li donen al ‘cachopo’ una forma rodona,en el que és una picada d’ullet visual a l’empanada gallega.

Mans a l’obra, per tant, amb un dels plats de moda l’èxit dels quals ens va explicar en una ocasió el xef asturià Nacho Manzano amb una lògica senzilla i aclaparadora: «A la gent li encanten els plats per compartir i també tot el que va arrebossat i fregit; aquest és el secret del ‘cachopo’».

Notícies relacionades

Ingredients (per a un ‘cachopo’ d’un quilo aproximadament)

  • 500 g de filets de vedella gallega de tapa i de filet

  • 150 g de pernil de porco (porc) celta a rodanxes

  • 100 g de formatge Mimosa de la formatgeria Cortes de Muar (Pontevedra)

  • 100 g de formatge San Simón fumat de la formatgeria Lorán (Lugo)

  • 100 g de formatge Galmesano (la Corunya)

  • Sal

  • Quatre alls

  • Un vas de vi blanc

  • Julivert

  • Quatre ous

  • Farina

  • ‘Panko’

  • Oli d’oliva

Elaboració:

  1. Netegem els filets de vedella de qualsevol tel o nervi que poguessin tenir. Fem un adob al morter triturant all, sal i julivert juntament amb el vi blanc i hi untem els filets. Els aplanem amb una maça perquè quedin com més fins millor. Agafem la meitat dels filets i formem una capa: aquesta serà la base del ‘cachopo’.

  2. Sobre aquesta primera base de carn, col·loquem el pernil tallat a rodanxes. A sobre, disposem el formatge Mimosa tallat a rodanxes. A continuació, hi posem el San Simón tallat com més fi millori, finalment, el formatge Galmesano ratllat.

  3. Agafem l’altra meitat dels filets i posem una última capa de carn superior a sobre de les capes anteriors. Deixem reposar tot el conjunt durant uns deu minuts perquè compacti.

  4. Arriba el moment de l’arrebossat. Passem el ‘cachopo’ per farina, ou i ‘panko’, i ens assegurarem que tota la superfície queda ben coberta.

  5. Fregirem en una paella gran amb abundant oli d’oliva fins que estigui daurat pels dos costats.

  6. Traurem el ‘cachopo’, l’escorrerem d’oli i el servirem immediatament. Es pot acompanyar d’una guarnició de patates fregides i d’una amanida d’enciam.