Idees i receptes

5 maneres de fer un pastís de formatge imbatible

  • La de Cristina Pedroche, la de La Viña en un vídeo de 27 segons, els consells de Jon Cake... Apunta, apunta, perquè resultarà impossible que un ‘cheese cake’ et surti malament

5 maneres de fer un pastís de formatge imbatible
3
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Això del pastís de formatge és una bogeria. Sobretot des que ‘The New York Times’ va decidir que el ‘basque burnt cheesecake’ seria el sabor del 2021. I sí, nosaltres també estem bojos pel ‘cheese cake’. Per això, aquí t’ensenyem cinc maneres de fer un pastís de formatge boníssim, incloent-hi la recepta de Cristina Pedroche, que no per ser una ‘cuinera’ mediàtica fa cosetes menys saboroses.

El pastís de formatge de Cristina Pedroche

Quan es fica a la cuina, Cristina Pedroche es converteix en ‘Pedrochef’, i fa coses tan exitoses com aquest pastís de formatge que va fer durant el confinament i que es va convertir en viral. Pren nota d’aquest vídeo d’Instagram on la va compartir amb els seus seguidors. Diu ella que és el millor del món...

El pastís de formatge de La Viña, explicat en 27 segons

El pastís de formatge és molt popular, pel seu sabor i per la varietat de combinacions que permet. Potser el més cèlebre d’Espanya, i del món, és el del restaurant La Viña (Sant Sebastià), que ha sigut escollit com un dels millors sabors de l’any per ‘The New York Times’. Fa 28 anys que el restaurant donostiarra el prepara.

Ara en coneixem la recepta i per fi podem preparar-la a casa cada vegada que ens vingui de gust. És un pastís molt senzill, només hem de barrejar 5 ingredients en un bol i enfornar.

En només 27 segons, aquest vídeo de TikTok de David García (àlies siempre_hambriento en aquesta xarxa social) que veuràs més avall t’ho explica.

El pastís de formatge d’Oriol Balaguer

¿En qui confiar perquè l’esponjositat sigui un triomf i no un derivat del cartró? En el pastisser Oriol Balaguer, mestre de la xocolata, el croissant i el ‘panettone’, amb pastisseries a Barcelona i Madrid i propietari també del restaurant Quatre Coses. El periodista Pau Arenós atendrà les explicacions del mestre darrer.

Hi ha un debat sobre com ha de ser aquesta preparació que porta diversos formatges. Al tallar el pastís,  l’interior ¿serà fluid o dens?, ¿la massa ha de lliscar de manera sensual o mantenir-se compacta? La recepta que es presenta ha sigut dissenyada en exclusiva per a Cata Mayor.

120619 cheesecake 16 9 / periodico

El pastís de formatge de Júlia Podall (Las Palmeras de La Santa)

El ‘market’ estiuenc La Santa, a Santa Cristina d’Aro, va estrenar restaurant: Las Palmeras. Una proposta de ‘night brunch’ estival, fresc i elaborat amb senzillesa i determinació per la jove cuinera Júlia Podall i Cerdà. La xef, que unia tradició i artesania als entrants i sofisticació i elegància als seus plats principals d’avantguarda, s’espavila fabulosament amb les postres, com aquest pastís de formatge. Aquesta és la recepta.

Podall dona un consell a l’hora de clavar-li queixalada: «A mi m’agrada fer el pastís dos dies abans, i reservar-lo a la nevera, ja que amb el repòs guanya molt. Quan me’l vull menjar, el trec una hora o una hora i mitja abans perquè no sigui excessivament fred».

10 consells per fer el ‘cheesecake’ perfecte


I per acabar, un decàleg que t’anirà d’allò més bé per fer un pastís de formatge meravellós. El de Jon García. És el responsable de Jon Cake, la marca amb què elabora pastissos de formatge a l’estil basc amb gran varietat de formatges. Com que és un expert en la matèria, demanem al xef pastisser, que fins al desembre vendrà quatre pastissos amb quatre formatges suïssos representatius (Emmentaler AOP, Le Gruyère AOP Reserva, Appenzeller® Extra i Tête de Moine AOP) a la seva botiga obrador de Barcelona (Assaonadors, 29) i a la seva botiga ‘online’, aquests 10 consells per fer un ‘cheese cake’ perfecte.