Consells ‘on the rocks’

Com disfrutar al màxim d’un bon whisky

  • L’expert Daniel Semprere t’explica uns quants trucs per gaudir de cada glop

Com disfrutar al màxim d’un bon whisky
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Un tast de whiskies sempre aporta petits grans descobriments i aprenentatges. I si és amb Daniel Sempere, ambaixador de destil·lats del grup Moët Henessy i un dels dos únics formadors a Espanya del Wine & Spirit Education Trust (el que vindria a ser un ‘master of wine’ dels destil·lats), l’experiència arriba a nivells místics.

Aprofitant que va dirigir una presentació de l’escocesa Glenmorangie, que acaba de treure l’edició limitada Forest, li demanem consell sobre com disfrutar al màxim d’un whisky.

Aquest jove savi recomana utilitzar una copa petita i amb el final una mica tancat perquè concentri millor les aromes, inclinar-la a uns 45 graus per olorar la beguda, no agitar-la, com el vi, no posar-hi el nas per evitar deixar-la inservible durant els 20 minuts següents i mullar-se els llavis prèviament per oxigenar el paladar i poder captar millor els matisos del whisky que apareixeran en cada glop.

A partir d’allà, arriba la pregunta que «sempre» li fan a aquest jove savi. «Hi ha qui diu que no s’hi pot afegir aigua, que posar-hi un glaçó és un sacrilegi, que barrejar-lo amb un refresc és horrible... Hi ha un whisky per a cada moment i un whisky per a cada tipus de consumidor, i no existeixen rituals d’una secta secreta que ens digui com s’ha de prendre, sinó tenir clar com ens agrada el whisky a nosaltres».

Sobre aquesta llibertat sempre van bé els consells d’algú amb tant bagatge com Sempere. Bàsics, això sí. Com aquests.

Si el prens sol...

«Si el vols disfrutar tal qual, posa un vas d’aigua ben freda, amb gel millor, al costat i combina un glop de whisky amb un d’aigua, així ajudaràs a rebaixar la temperatura de la boca i a hidratar-la a l’hora de beure. El gust del whisky canvia amb l’aigua perquè en capgires les aromes: fas que els terciaris, els que deriven de la fusta, quedin en segon pla i que els més frescos, els primaris, els fruiters, apareguin més. En canvi, farà la mateixa olor (si hi posessis gel o hi afegissis aigua, canviaria). Un tipus de whisky que aniria bé per a aquesta manera de beure seria un ‘single malt’ jove, d’uns 10 o 12 anys».

Si el prens amb gel...

«Si vols afegir-hi gel, ha de ser de qualitat, transparent, comprat en una gasolinera, que és molt millor que el que es fa a casa, que és blanc i amb molta bombolla d’aire dins. El gel redueix la temperatura i dilueix una mica d’aigua, així que ajuda a reduir la sensació alcohòlica i a obrir les aromes del whisky. Ah, i una cosa important: es pot retirar; no té per què fondre’s a la copa, a menys que t’agradi el whisky aigualit. Suggereixo un whisky més madur o que hagi passat per barriques de Porto o de Jerez per obrir-lo més i que mostri les aromes víniques de la barrica on s’ha criat».

Si el prens amb aigua...

Notícies relacionades

«N’has de ficar una mica i que sigui de mineralització baixa. És a dir, no hi posis Vichy Catalan, per exemple, perquè modificaria el seu gust per complet. A l’afegir-hi l’aigua estàs fent el mateix que quan mous la copa de vi: oxigenar-lo, que s’obri perquè apareguin les seves aromes. Per beure’l així, recomano un ‘single cask’, un ‘from the barrel’ o un ‘cask strength’, que venen de la barrica directament i no tenen dilució prèvia, i la seva graduació alcohòlica és més elevada (50, 52, 57 graus...); així es disfrutarà millor dels 40-45 minuts que dura una copa».

Si el prens en un combinat...

«Si algú el vol barrejar amb un refresc, per exemple, sempre estarà més bo com millor sigui el whisky, de la mateixa manera que si fas una recepta que porta vi: el plat sortirà més bo com millor sigui el vi. Amb això tampoc dic que utilitzis un whisky de 10.000 euros per barrejar-lo amb Coca-Cola, perquè no ha estat esperant 30 anys perquè el barregis amb un refresc ple de sucre que en modificarà el gust. Però, al final, qui paga mana...»