Tecnologia per al ‘delivery’
Així funcionen els robots que poden revolucionar el menjar a domicili
Remy Robotics crea unes màquines que cuinen, en qüestió de segons, plats preparats per xefs professionals en qüestió de segons, escurçant els temps d’espera en el repartiment i assegurant la qualitat
Si el món de la gastronomia ha viscut una revolució silenciosa amb l’arribada de les ‘dark kitchen’, aquests espais anònims on tan aviat es cuina per a un restaurant que, sobretot, per a firmes de ‘delivery’, l’entrada en escena de Remy Robotics i els seus robots pot suposar un nou pas de rosca en el món del menjar a domicili i del càtering o fins i tot d’entitats com, per exemple, hospitals. Perquè amb un local diminut i unes màquines que amb prou feines fan soroll ni treuen fum per rematar plats prèviament preparats n’hi ha prou per donar sortida a les comandes. Només una persona s’encarrega de ficar-les a la bossa i entregar-la al repartidor. Res més.
Ho demostren marques de ‘delivery’ com OMG (plats ‘healthy’), Chop (menjar xinès vegà) i Challo (curris indis), que estan sota el paraigua de Remy Robotics, fundada a Barcelona el 2019 i que, després de dos anys d’investigació i desenvolupament, va començar el 2021 amb el seu propi projecte de menjar a domicili, que estalvia els temps de cuinat i d’entrega i assegura la qualitat dels plats. Una màquina no gaire gran (són al carrer del Bruc, 86) és capaç de cuinar un plat en una mitjana de dos minuts i mig. I sense marge d’error. De mitjana, uns 180 al dia, però podria fer-ne 70 cada hora. En un any han despatxat 70.000 plats.
Enginyers de robòtica i cuina
En realitat, al local on s’entreguen les comandes no només treballa una persona. Darrere d’aquesta tecnologia hi ha una vintena d’enginyers de robòtica i de cuina vinguts de tot arreu del món. Uns s’encarreguen que les màquines (un braç articulat, uns forns, uns congeladors, una taula de qualitat) dialoguin entre si en funció dels plats preparats prèviament en una cuina central per cinc xefs.
El seu catàleg és creixent, inclou tota mena de gastronomia, gairebé totes les tècniques (des del vapor fins al fregit) i, de moment, ofereix un centenar de creacions: sushi, curri, salmó... Impecables, almenys els que hem tastat en la visita a la «fàbrica».
Aquests plats després es guarden als congeladors. Els braços articulats els agafen, els introdueixen al forn, que els dona més o menys calor en funció del producte, del nivell de cocció, del pes i fins i tot de la llunyania o proximitat de la vivenda del client perquè s’acabin de fer, pel camí, a les safates en les quals entreguen el menjar. Cuina algorítmica, en diuen ells.
Una vegada cuinats (és qüestió de segons), el braç els treu del forn i els posa a la taula de qualitat per prendre’ls la temperatura i calibrar-ne el pes, dos paràmetres amb els quals s’asseguren que el plat està fet correctament. A continuació, els posa en una mena de calaix numerat on van a parar la resta de plats de la mateixa comanda. Llavors l’única persona que hi ha al local guarda els plats a la bossa i els entrega al repartidor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Més d’un milió de catalans prenen Diazepam i altres ansiolítics
- Jaume Miralles serà el nou director general d’IA del Govern
- Malalties ultrarares Un jove amb síndrome SAVI millora gràcies a un fàrmac contra el lupus
- Deduccions fiscals El ‘BOE’ confirma una nova deducció de fins a 340 euros en el teu IRPF: així pots beneficiar-te d’aquesta ajuda
- 53 anys d’història Un tresor fotogràfic, en perill
- TELEVISIÓ I MAS Em ve molt de gust
- Champions league La Premier encareix la Champions per a Barça i Reial Madrid
- L’ACTUALITAT BLAUGRANA Flick enterra tots els egos
- Barcelona, protagonista Una ‘spin-off’ del Clínic avança en el tractament de leucèmies
- La reaparició Bernal comença un altre viatge després de la lesió