Novetat editorial

‘Las recetas de Julie’: el «quadern íntim» dels plats favorits de Julie Andrieu

  • La divulgadora gastronòmica francesa, que té un programa a La 2, treu un llibre amb 150 propostes per menjar productes quotidians de manera diferent

‘Las recetas de Julie’: el «quadern íntim» dels plats favorits de Julie Andrieu

Jean-François Mallet

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La francesa Julie Andrieu és una cara coneguda a Espanya gràcies al programa ‘Las recetas de Julie’, que emet cada dia La 2 i al qual viatja pel seu país descobrint plats i gastronomia de cada poble i ciutat. Ara, la periodista i divulgadora gastronòmica, que va ser guardonada amb el Premi de Periodisme Pau Albornà i Torras a Sant Sebastià Gastronomika 2021, és notícia perquè treu un nou llibre, l’enèsim (més de 30 n’ha publicat), que té el mateix que el seu programa televisiu. En aquest llibre revela els seus secrets per reinventar i treure profit dels productes que qualsevol mortal té a la nevera.

Són 150 maneres de menjar diferent els productes quotidians, que proposa elaborar de manera fàcil i creativa. «Tinc molts llibres publicats, és cert, però vaig pensar que entre les 3.000 receptes recopilades en repeteixo poques en el meu dia a dia. Són les que he fet meves i les vull transmetre», explica Andrieu sobre el seu nou volum, que defineix com «un quadern íntim de receptes que mostra la varietat de la meva cuina, ja que inclou plats francesos i d’altres països, i sempre sense adornar gaire el producte si aquest és bo».

La seva «curiositat natural» i la seva falta de formació acadèmica al món de la cuina (anava camí de ser fotògrafa i va entrar a l’«avorrit» món immobiliari) han fet que viatgés per conèixer altres cultures gastronòmiques i que «no tingués prejudicis ni ‘apriorismes’». «Soc una espècie de pàgina en blanc de la gastronomia», confessa. «La inspiració em pot venir de la visita a un mercat o d’un plat que hagi provat. Recordo que, per exemple, fa dos anys a Granada vaig provar uns bunyols d’albergínies arrebossats que portaven mel; em van encantar».

«Viatjar és la base»

Per a Andrieu, «viatjar és la base», però això no significa que calgui anar-se’n a l’altra punta del món per descobrir plats sorprenents. «Pot ser tan exòtic viatjar a regions franceses que no conec i provar un plat d’allà que fer el mateix en un racó remot del planeta», resumeix aquesta dona que va començar tard (als 21 anys) i gairebé per casualitat al món de la cuina, ja que tenia un nòvio que «era fan de la cuina tradicional», cosa que va despertar el seu interès pels fogons.

Notícies relacionades

D’allà va passar a la crítica gastronòmica i, més tard, als llibres de cuina. «I, com que la meva mare era actriu de teatre i televisió, vaig pensar de manera natural que potser podria fer un programa de cuina, tot i que a ella no li feia gràcia, perquè vinc d’una família burgesa en la qual estava mal vist cuinar, era cosa dels empleats de la llar», recorda.

Va estar quatre anys trucant a la porta de les cadenes i les productores, però en aquella època no estaven de moda aquest tipus d’espais i, com ella mateixa lamenta, no la veien «legitimada» per presentar-lo. Però tot va canviar quan algú va apostar per ella, perquè, precisament, era una cara diferent al món culinari francès. Avui dia és un referent mediàtic.