Prepara el pitet

Superdiumenge a Valls: se celebra la Gran Festa de la Calçotada

  • Places i carrers de la capital de l’Alt Camp s’ompliran d’activitats festives relacionades amb aquest popular vegetal

2
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

El diumenge 23 de gener, Valls acollirà la Gran Festa de la Calçotada, un dia festiu, popular i gastronòmic entorn del calçot que impregna els carrers i les places de Valls. La jornada comptarà amb un variat programa d’actes tradicionals com ara cercaviles i concursos relacionats amb aquest vegetal. Un superdiumenge que se celebra des de 1982 i en el qual s’hi implica gairebé tota la ciutat: entitats, restaurants, comerciants, voluntaris. Aquesta cita anual, una de les festes gastronòmiques més importants de Catalunya, sol acollir cada any 35.000 visitants.

A partir de les deu del matí, els carrers i places de Valls, on van néixer les calçotades fa més de 125 anys, faran olor d’aquesta ceba tendra. A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de fer calçots a la graella; a la plaça del Blat, se celebrarà el 34è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 30è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica i imprescindible salsa. També es farà la 5a Demostració de Salsa de la Calçotada per a Celíacs i per a intolerants a la fruita seca.

Graelles perquè et facis la carn

Hi haurà, a la plaça de l’Oli, graelles preparades per a les persones que vulguin fer-hi carn, llonganissa, botifarra de Valls... També hi haurà llocs i elements al·legòrics a la calçotada. A les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta, i al carrer Sant Pere (davant de la Biblioteca Carles Cardó) hi haurà servei de taules separades per mesures de seguretat per a la degustació, i es vendran manats de calçots tendres.

Un dels moments més espectaculars arribarà a la una del migdia a la plaça del Pati: allà es farà el 36è Concurs de Menjar Calçots en què els participants hauran d’ingerir el màxim de calçots en 45 minuts. A l’inici del concurs, les colles Jove i Vella dels Xiquets de Valls, aixecaran els seus castells. Els concursants potser s’empatxaran, però el públic no es quedarà amb gana, ja que tothom estarà convidat a la degustació en els diferents espais habilitats als carrers del Barri Antic de Valls.

Vins i productes de la zona

Notícies relacionades

No només hi haurà calçots en aquesta festa. De 10 a 14 hores, a la plaça del Pati hi haurà l’Espai del vi de la DO Tarragona, un espai de venda i degustació amb les propostes de cellers i cooperatives adscrites a aquesta denominació d’origen. Al Pati també es farà el Tast l’Alt Camp, la venda de productes típics de la comarca.

També s’ha programat la ruta ‘Viu la història del xat de Benaiges’ (dissabte, 22, i diumenge), l’‘inventor’ dels calçots, en què es descobreixen els llocs més emblemàtics de Valls, es fa una degustació a la Societat Agrícola de Valls; la visita guiada ‘Descobreix Valls’ (dissabte, 22, a les 11.30 hores) i la visita de la Capella del Roser (diumenge a les 12 del migdia, amb places limitades i venda de tiquets al moment).