Va néixer el 1817
Avui se celebra el Dia Mundial de la Croqueta
L’efemèride recorda el plat que el cuiner Antonin Carême va fer famós al segle XIX, la ‘croquette à la royale’.
La croqueta es reivindica com un dels plats estrella de la gastronomia espanyola que ofereix múltiples varietats, sabors i textures.
Avui diumenge se celebra el Dia Mundial de la Croqueta. Saborosa i delicada, es tracta d’un plat que ha arrelat en la gastronomia espanyola des de fa molt temps, tot i que el seu origen cal buscar-lo a la França del rei Lluís XIV. Segons sembla, va ser François Massaiot, un cuiner francès, que va treballar entre d’altres per a Felip d’Orléans, el germà del Rei Sol, qui va publicar la primera recepta coneguda d’una croqueta (de fet, un ‘croquet’, en masculí). Ho va fer al llibre ‘Le cuisinier royal et bourgeois’, el 1691.
Però va ser un altre cuiner, també francès, qui va fer famós el terme croqueta. Era l’any 1817 quan el xef Antonin Carême, que després de la caiguda de Napoleó havia canviat les cuines de Talleyrand per les del príncep regent d’Anglaterra, va elaborar un plat especial en un banquet ofert pel futur Jordi IV d’Anglaterra al gran duc Nicolau de Rússia, el futur tsar Nicolau I. Per complimentar l’estómac de l’il·lustre convidat se li va acudir preparar una pasta fluida arrebossada amb una capa cruixent, un plat que va ser batejat com a ‘croquettes à la royale’. La paraula ‘croquant’ significa cruixent, en francès. Per això al passar al vocabulari popular va prendre aquesta terminologia. No queda clar, amb tot, si ja va fer servir beixamel o bé patata.
Notícies relacionadesCom passa amb els tradicionals canelons, aquest plat que arriba aviat a Espanya (tot i que la primera recepta, el 1830, és d’una croqueta dolça, d’arròs amb llet) es difon en una època de fam, en què la farina era abundant i s’elaboraven per aprofitar la carn sobrant de rostits i estofats. Avui dia ha passat a ser un plat tan popular gràcies al fet que pot lligar tant com aperitiu, plat principal o com a acompanyament. Cada vegada són més els xefs i restauradors que, amb la seva creativitat i innovació, incorporen nous ingredients (marisc, formatges...) tant a la massa com a la cobertura. No obstant, encara són molts els que es continuen decantant per les tradicionals croquetes de pernil o de carn.
Per elaborar una bona croqueta no fan falta massa coneixements, però com en tot a la cuina, els materials, la paciència i els temps són sagrats. La recepta és senzilla: la base és la beixamel per a la qual en tindrem prou amb farina, mantega, llet i sal. Mentre que el farcit pot variar des de la carn, el pernil, els bolets, el peix, el marisc i les verdures, tota menja és susceptible de ser croquetejada. Per elaborar l’arrebossat tan sols necessitarem ou (batut) i pa ratllat.
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- Adéu als insectes: aquesta és la planta que has de posar a casa teva
- Un informe recent Koldo, Ábalos i Cerdán: així reconstrueix l’UCO 12 anys d’una relació que va derivar en presumpta trama de corrupció
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs a causa de l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons». Els va tibar més i va dir: «a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE