Una tradició que alimenta
¿Què se celebra el dijous gras?
Vic acull una jornada gastronòmica en què hi haurà esmorzar, dinar i sopar
Si la gastronomia és present a totes les festes, el dia que es dona tret de sortida al Carnaval no podia ser menys. Es tracta del dijous gras , que aquest any cau 16 de febrer (pot ser entre el 29 de gener i el 4 de març, segons l’any).
El dijous gras es coneix també com a ‘dijous de berenar’ al País Valencià, ‘dijous llarder’ a les illes Balears (també a Catalunya), Dia de la Mona a Albacete, Dia de la Truita, Dia del ‘choricer’ o ‘choricé’ al Baix Aragó, dijous berenador a Salamanca, Dia del Palmo a Calatayud... La paraula ‘llarder’ deriva del llatí ‘lardarius’ que significa «gras».
Festa a l’aire lliure
El dijous gras o se sol celebrar amb una festa popular a l’aire lliure on mana el menjar. És el cas del ‘dijous llarder’ de Vic, organitzat per Osona Cuina a la plaça Major de la capital d’Osona i convertit en un dels referents en els últims anys.
Entre les principals novetats d’aquest any destaca l’ampliació d’horari, de 9.00 a 22.00 hores. Es manté el format d’esmorzar i dinar, i també se servirà sopar. A més, una altra de les novetats destacades, serà la instal·lació d’un escenari en el qual, al llarg de tot el dia, hi haurà diverses activitats per a tots els públics.
Concurs de truites
El programa d’activitats arrencarà les 9.30 hores amb el tradicional concurs de truites, que ja arriba a la cinquena edició. Inscrits prèviament, els participants prepararan en directe una truita i un jurat decidirà quina és la millor.
A les 10.30 serà el moment de descobrir per què mengem el que mengem durant el dijous gras. Integrants d’Osona Terra i Ca la Teresona explicaran a petits i grans què mengem i per què i s’oferirà un petit tast.
Butifarres d’ou
També serà el moment de posar a bullir el Caldo del dijous gras. Els alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona prepararan el caldo que bullirà durant tot el dia i estarà llest a l’hora de sopar.
A les 17.00 hores, Taula Dolça oferirà un taller per als més petits i a les 18.30 hores, es presentaran les botifarres d’ou premiades de la comarca d’Osona amb un tast guiat per Josep Dolcet (Gremicarn-Carnissers Xarcuters de Catalunya).
Hi haurà dos concerts, un a les 14.00 h amb La Perola i un altre les 20.00 h amb S’temple bar.
Quant a l’oferta gastronòmica, a les 9.00 h es començaran a servir esmorzars amb entrepans de botifarra, cansalada i botifarra negra; a les 13.00 h, el dinar amb entrepans de porc Ral rostit, botifarra, cansalada, botifarra negra i de canelons, i postres de Taula Dolça; i a les 20.00 h, el sopar amb el caldo del dijous gras, costella de Ral amb patates, entrepà de botifarra trufada, pasta de ‘pulled pork’ amb fermentats i postres de Taula Dolça.
- José Durán: "Vaig portar el meu fill a entrenar i va morir als meus braços"
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- Noves proves de l’ADN fan un gir al cas Helena Jubany
- Un conductor perd el controli atropella set persones
- Els bacteris del llot proliferen a la ‘zona zero’ de la dana