Joc de cassoles

‘Julia’, la sèrie per als millors paladars

  • HBO Max prepara un guisat exquisit amb aquest biopic sobre la vida de l’estrella dels programes de cuina de la televisió nord-americana dels anys 60

‘Julia’, la sèrie per als millors paladars
4
Es llegeix en minuts

Amb ‘Julia’, HBO ens ha cuinat un plat exquisit. Una sèrie tan deliciosa com els plats que la seva protagonista, Julia Child, preparava als anys 60 davant les càmeres d’un dels més famosos programes de cuina de la televisió nord-americana. Potser no era el primer, però va fer història. Amb majúscules. I aquí ve aquesta sèrie per explicar-nos per què. No només fa una acurada recreació dels 60, com si fos ‘Mad Men’.

Els plans del menjar i la seva preparació gairebé semblen assaborir-se. L’aire fa olor de mantega mentre es fon a la paella. Diuen que no és una sèrie recomanable per veure amb l’estómac buit. Segurament l’espectador sentirà l’irrefrenable impuls d’aixecar-se i buidar la nevera. Després d’‘Hannibal’ i de ‘Foodie love’, ens arriba una altra sèrie per als amants de la bona taula.

Aquest biopic de la cèlebre xef de la petita pantalla ens transporta a aquells dies en què tot estava per descobrir en aquest mitjà. Ni el físic ni la veu de Julia Child eren de cap manera allò al que el públic estava acostumat. La seva espontaneïtat li va servir per ficar-se l’audiència a la butxaca. Des dels seus fogons, va aconseguir trencar el sostre de vidre convertint-se en tot un fenomen televisiu.

Durant els vuit anys que el seu programa es va mantenir en antena, Julia va portar a les llars del país de les hamburgueses els secrets de les més sofisticades receptes de l’alta cuina francesa. I si a algú li sembla que la cosa té una lleugera aroma a ‘Marvelous Mrs Maisel’, que no li sembli estrany, perquè la sèrie compta amb un dels seus productors, Daniel Goldfarb.

Julia havia anat a la tele, com Paco Umbral, per parlar del seu llibre, ‘L’art de la cuina francesa’. En un d’aquests programes literaris de la televisió pública nord-americana en què el presentador hauria preferit entrevistar Vladimir Nabokov. Julia es queda amb tothom quan decideix treure un fogó enmig de l’entrevista i fer una demostració en directe de com es cuina una ‘omelette’, el que per a nosaltres seria la truita a la francesa. Una menja davant la qual, tal com ella la prepara, sucumbiria qualsevol paladar. Un moment que es converteix en el més comentat d’un programa que gairebé ningú veia. Per cert, amb el seu entusiasme per preparar la demostració ni tan sols arriba a parlar del llibre.

No triga a caure que seria una gran idea tenir el seu propi programa per explicar altres de les seves receptes. El títol de cada episodi és precisament el nom d’alguns dels plats estrella de la cuina francesa. La sèrie ens mostra primeríssims plans d’aquests plats, però també com els seus protagonistes es trenquen el cap per intentar fer entendre al públic com es preparen. Saber on col·locar la càmera perquè no es perdessin alguns dels moments clau, també ho era tot.

Julia no ho va tenir fàcil. Els papers protagonistes tant a la cuina com en els programes televisius semblaven reservats als homes, així que les portes inicialment estan tancades per a ella. Qualsevol de les seves propostes es troba amb un ‘no’ com a resposta. Però no és problema, perquè amb els ingredients adequats va aconseguint que fins i tot els més escèptics caiguin als seus peus. Quan després el públic embogeix i aconsegueix per a la cadena unes xifres d’audiència amb què ni tan sols havia somiat, ja poca cosa s’ha de parlar. Encara al cim, no faltaran les enveges d’alguns dels seus elitistes companys que no porten bé això que les felicitacions de la cadena vagin a un programa que ells consideren indigne.

Notícies relacionades

Sarah Lancashire és l’actriu protagonista amb una d’aquestes interpretacions que fan olor de premi. Si Lily James es va transformar en Pamela Anderson a ‘Pam & Tommy’, la protagonista de Happy Valley  (una altra d’aquestes joies de la televisió britànica) es mimetitza en l’emblemàtica xef de la televisió nord-americana. Anteriorment, Meryl Streep ja havia encarnat Julia Child a la pel·lícula ‘Julie & Julia’ l’any 2009 i dirigida per Nora Ephron. En aquest film, Julie Powell (Amy Adams) es proposa preparar les 524 receptes del llibre de Child durant un any; mentre que en ‘flashbacks’ se’ns explica la vida de l’altra Julia. Una pel·lícula que les persones interessades podran veure en la competència, perquè és a Netflix. ¿Casualitat?

Amb més de la meitat de la primera temporada de la sèrie emesa, tot apunta que la intenció de la cadena és produir noves entregues. Amb prou feines estem encara en l’inici de la carrera de la xef i només ens queden tres episodis per arribar al final. Així que és de suposar que Julia tornarà a posar-se davant les càmeres per continuar fent-nos la boca aigua amb els seus guisats. Hi ha experiències culinàries que són capaces de canviar el món. A millor. Els millors plats poden causar experiències agradables equiparables al disfrutar d’una obra d’art. Almenys és el que ens pretén transmetre ‘Julia’. I de moment ens està deixant molt bon sabor de boca.

Temes:

HBO Sèries