Pur umami

Cinc consells per conservar millor el pernil i disfrutar-lo al màxim

  • ¿S’ha de tapar? ¿I guardar a la nevera? T’expliquem com treure el màxim partit a aquesta joia gastronòmica

Cinc consells per conservar millor el pernil i disfrutar-lo al màxim
2
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

¿Com es pot conservar una peça de pernil ibèric perquè mantingui totes les seves propietats? ¿S’ha de tapar? ¿On s’ha de guardar? Potser et sorgeixen alguns dubtes sobre què s’ha de fer quan s’ha obert una peça i no s’ha consumit sencera. L’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), en la qual estan representades paritàriament més del 95% de les organitzacions ramaderes i més del 95% de la branca de la transformació (industrials) de porc ibèric, et dona els seus cinc consells.

Allunyat de la llum solar i a temperatura ambient

Una vegada obert el pernil ibèric, per conservar-lo de la millor manera possible el recomanable és guardar-lo en un lloc fresc i sec, fora de perill de la llum directa del sol, i evitar canvis de temperatura. Perquè mantingui totes les seves qualitats organolèptiques, així com el seu seductor aroma i la seva intensa textura, s’ha de deixar sense netejar la capa exterior de la part que no tallarem.

Hidratar-lo amb el seu propi greix

És important hidratar el pernil ibèric amb el seu propi greix a l’acabar de tallar i just abans de començar, fregant sobre la superfície del tall. Per a això és fonamental conservar el greix interior blanc que s’ha retirat quan s’ha obert la peça. Mai s’ha d’utilitzar el greix de cobertura exterior, de color groguenc i sabor ranci.

Tapar-lo amb un drap opac de cotó

Després de tallar el pernil, s’ha de tapar amb un drap opac de cotó, i protegir-lo així de la llum i la humitat per evitar el contacte amb l’aire. Si el consum no va més enllà de 48 hores, també es pot utilitzar un film transparent que s’adhereixi a la carn i permeti la seva conservació en condicions òptimes.

Si està envasat, a la nevera

Els blísters o envasos unitaris de pernil ibèric són una de les opcions més versàtils i interessants per conservar el sabor i l’aroma d’aquesta joia de la gastronomia. En aquest cas, és important guardar-lo a la nevera a una temperatura d’entre 5 i 2 graus. No es recomana congelar-lo ja que pot perdre propietats.

Temperatura ideal de consum: 24 graus

Per apreciar tots els seus matisos, el pernil envasat s’ha de treure, almenys, dues hores abans de consumir-lo. És aconsellable submergir-lo uns instants en aigua temperada i obrir el blíster mitja hora abans de servir-lo. La temperatura ideal de consum és de 24 ºC i el greix del pernil ibèric ha de tenir un to transparent, d’aquesta manera sabràs que és temps de degustar-lo en la seva màxima esplendor.