Saber lacti
Els cinc formatges favorits de Toni Gerez
Qui millor per aconsellar-te que el cap de sala del restaurant Castell Peralada, que en té una carta de 300 referències única a Catalunya per la seva quantitat i qualitat
Un dels moments més esperats quan vas al restaurant Castell Peralada (una estrella Michelin), és l’aparició del carretó de formatges. Un ‘vehicle’ que el bo de Toni Gerez, cap de sala del restaurant, condueix amb destresa i els 70 exemplars del qual posa a disposició dels clients (a més dels que té a la carta, ¡ni més ni menys que 300!). N’hi ha de llet d’ovella, de cabra, de vaca, de barreja de llets, de sabor suau, mitjà, intens, fort...
Com que resulta molt difícil escollir, li demanem a ell que ho faci per nosaltres. Per això n’és expert, l’únic a Catalunya que té un catàleg tan extens i de tanta qualitat i que, no content amb això, en tuneja alguns fermentant-los amb vi negre o marc de cava.
Notícies relacionadesGerez, a més, llançarà en les pròximes setmanes un llibre on aporta les fitxes de les 300 joies que té a la carta, disserta sobre cuina i formatges, analitza els tipus de maduració i de fongs, revela curiositats com quants litres es necessiten per fer ‘comté’ o d’on surten els forats dels ‘emmentaler’, i comparteix les receptes amb formatge de 18 cuiners com, entre d’altres, Ferran i Albert Adrià, Fermí Puig, Carles Abellan, Paco Torreblanca i el desaparegut Xavier Sagristà, que dirigia els fogons de Castell Peralada fins a la seva mort, el juny del 2021 (l’ha rellevat el seu segon, Javier Martínez).
Aquests són els sis formatges favorits de Toni Gerez.
Fleur du Maquis-Brindamour
«S’elabora a Còrsega i és d’ovella. Aquest formatge fresc està curat amb herbes aromàtiques i xilis picants, que li donen el sabor, la intensitat. És extraordinari. Per cert, és un dels pocs que recomano no menjar-se’n l’escorça, perquè allà hi ha totes les herbes i xilis concentrats i molestaria a la boca. És melós, té un punt de cremositat i un sabor intens».
Serrat Gros
«Potser és el millor formatge de cabra que es fa a Catalunya. En concret, neix a Ossera, sota la serra del Cadí, darrere del Pedraforca. Cada dia, unes 35-40 cabres surten a pastar al bosc, menjant totalment salvatgement, és igual si plou o si neva. Per això fan una llet extraordinària. Un superformatge de pasta tova, llet crua i sabor intens».
Saint-Nectaire
«Un fora de sèrie que arriba d’Alvèrnia, al massís central de França. Aquest formatge semicurat s’elabora amb llet de vaca, amb una escorça que ens dona aromes de bosc, d’humitat. Compte, que el que veus no és cendra sinó els fongs que s’han anat desenvolupant a la cava de maduració. Sabor mitjà».
Salers
«Fixa’t en l’escorça, ¡és bestial! Un formatge de llet de vaca mil·lenari que s’elabora a l’Alvèrnia i que només utilitza llet de vaca de la raça Salers, la particularitat de la qual és que només es pot munyir la vaca si té el vedell al costat; quan aquest comença a mamar, el treuen per posar-li el munyidor i el deixen al costat de la mare, en contacte amb ella per enganyar-la i que pensi que està alimentant la seva cria perquè si no es fa així no dona llet. Tot això es fa en alta muntanya, no en granja. El resultat és un formatge curat extraordinari, de pasta dura i sabor mitjà, que dona 50.000 matisos, des de flors de muntanya a mantegues i fruita seca...».
Puit rústic La Valette
«Aquest es fa a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès, Lleida) amb llet d’ovella. Tots els fongs que ha desenvolupat a l’escorça li donen moltes aromes herbàcies, d’herbes aromàtiques i té molta intensitat, i tot i així és superfresc. En definitiva, un superformatge de pasta tova i sabor fort».
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Accident mortal Mor atropellada una jove de 20 anys que circulava en patinet a Sant Cugat
- Óscar Fernández Calle, candidat de Vox a Extremadura : "Guardiola va robar el canvi que volien la majoria d’extremenys"
- Sorteig del 'Gordo' Ni cobrar-lo ni trucar als teus amics: què és el primer que has de fer si et toca la Loteria de Nadal?
- El forat de la sanitat pública El 45% dels espanyols només va al dentista per emergències: «Hi vaig anar per un queixal i vaig acabar amb una factura de 1.300 euros»
- Reforma en Justícia Falta de normes, possibles pròrrogues i molta incertesa davant la reforma que revoluciona l’organització de la justícia a Espanya
- Escàndol internacional El dur informe del cas Epstein: el que les víctimes de violacions van explicar a la policia i com els advocats van provar de fer-les callar
- Esperit nadalenc El Parc del Fòrum de Barcelona es tenyeix de vermell a la Cursa del Pare Noel
- UNA ALTRA DESGRÀCIA Greu lesió de genoll de Christensen
