Saber lacti

Els cinc formatges favorits de Toni Gerez

  • Qui millor per aconsellar-te que el cap de sala del restaurant Castell Peralada, que en té una carta de 300 referències única a Catalunya per la seva quantitat i qualitat

Els cinc formatges favorits de Toni Gerez

Ferran Imedio

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Un dels moments més esperats quan vas al restaurant Castell Peralada (una estrella Michelin), és l’aparició del carretó de formatges. Un ‘vehicle’ que el bo de Toni Gerez, cap de sala del restaurant, condueix amb destresa i els 70 exemplars del qual posa a disposició dels clients (a més dels que té a la carta, ¡ni més ni menys que 300!). N’hi ha de llet d’ovella, de cabra, de vaca, de barreja de llets, de sabor suau, mitjà, intens, fort...

Com que resulta molt difícil escollir, li demanem a ell que ho faci per nosaltres. Per això n’és expert, l’únic a Catalunya que té un catàleg tan extens i de tanta qualitat i que, no content amb això, en tuneja alguns fermentant-los amb vi negre o marc de cava.

Notícies relacionades

Gerez, a més, llançarà en les pròximes setmanes un llibre on aporta les fitxes de les 300 joies que té a la carta, disserta sobre cuina i formatges, analitza els tipus de maduració i de fongs, revela curiositats com quants litres es necessiten per fer ‘comté’ o d’on surten els forats dels ‘emmentaler’, i comparteix les receptes amb formatge de 18 cuiners com, entre d’altres, Ferran i Albert Adrià, Fermí Puig, Carles Abellan, Paco Torreblanca i el desaparegut Xavier Sagristà, que dirigia els fogons de Castell Peralada fins a la seva mort, el juny del 2021 (l’ha rellevat el seu segon, Javier Martínez).

Aquests són els sis formatges favorits de Toni Gerez.

Fleur du Maquis-Brindamour

«S’elabora a Còrsega i és d’ovella. Aquest formatge fresc està curat amb herbes aromàtiques i xilis picants, que li donen el sabor, la intensitat. És extraordinari. Per cert, és un dels pocs que recomano no menjar-se’n l’escorça, perquè allà hi ha totes les herbes i xilis concentrats i molestaria a la boca. És melós, té un punt de cremositat i un sabor intens».

Serrat Gros

«Potser és el millor formatge de cabra que es fa a Catalunya. En concret, neix a Ossera, sota la serra del Cadí, darrere del Pedraforca. Cada dia, unes 35-40 cabres surten a pastar al bosc, menjant totalment salvatgement, és igual si plou o si neva. Per això fan una llet extraordinària. Un superformatge de pasta tova, llet crua i sabor intens».

Saint-Nectaire

«Un fora de sèrie que arriba d’Alvèrnia, al massís central de França. Aquest formatge semicurat s’elabora amb llet de vaca, amb una escorça que ens dona aromes de bosc, d’humitat. Compte, que el que veus no és cendra sinó els fongs que s’han anat desenvolupant a la cava de maduració. Sabor mitjà».

Salers

«Fixa’t en l’escorça, ¡és bestial! Un formatge de llet de vaca mil·lenari que s’elabora a l’Alvèrnia i que només utilitza llet de vaca de la raça Salers, la particularitat de la qual és que només es pot munyir la vaca si té el vedell al costat; quan aquest comença a mamar, el treuen per posar-li el munyidor i el deixen al costat de la mare, en contacte amb ella per enganyar-la i que pensi que està alimentant la seva cria perquè si no es fa així no dona llet. Tot això es fa en alta muntanya, no en granja. El resultat és un formatge curat extraordinari, de pasta dura i sabor mitjà, que dona 50.000 matisos, des de flors de muntanya a mantegues i fruita seca...».

Puit rústic La Valette

«Aquest es fa a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès, Lleida) amb llet d’ovella. Tots els fongs que ha desenvolupat a l’escorça li donen moltes aromes herbàcies, d’herbes aromàtiques i té molta intensitat, i tot i així és superfresc. En definitiva, un superformatge de pasta tova i sabor fort».