Dolça tradició

Menys mones de Pasqua i més petites

  • Les limitacions en la xifra de participants en reunions i la barreja de bombolles de convivència porta els pastissers a preparar formats de menys mida

  • Malgrat la crisi derivada de la pandèmia, aquest any el Gremi de Pastisseria de Barcelona espera vendre gairebé 700.000 mones, un 5% menys que el 2019

Menys mones de Pasqua i més petites
2
Es llegeix en minuts

El Gremi de Pastisseria de Barcelona encara la Pasqua 2021 amb optimisme i confia vendre prop de 700.000 mones artesanes, al voltant d’un 5% menys que el 2019. Conscients de les limitacions en la xifra de participants en reunions i la barreja de bombolles de convivència, els pastissers han preparat formats una mica més petits. Com ja ha anat passant en altres festivitats recents, la previsió és que el client triï unitats més petites.

El sector, no obstant, està convençut que les vendes no tindran res a veure amb les de fa un any, quan la Pasqua es va celebrar en ple confinament domiciliari. Moltes pastisseries van reduir l’assortiment de mones o van optar per convidar a traslladar la celebració a la Segona Pasqua. Es calcula que les vendes van caure prop del 40%, tot i que molts padrins les van comprar ‘online’, una opció que segueix en alguns establiments. Per al president del gremi, el pastisser Elies Miró (Castellterçol) «malgrat els esforços, la Covid va deixar molts fillols sense mona de l’any passat. Aquest any la normalitat encara no és total, però ja estem comprovant que hi ha moltes ganes de mantenir la tradició i tornar a disfrutar de les mones artesanes i de la creativitat dels pastissers».

Els clàssics, protagonistes

Notícies relacionades

El 2020 també ha sigut un any atípic en els cines i la falta d’estrenes a la gran pantalla ha deixat sense nous personatges les mones del 2021. Per això, les princeses de ‘Frozen’, ‘Harry Potter’, superherois, Ladybug, ‘Patrulla Canina’, ‘Peppa Pig’ o unicorns i animals de tot tipus tornen a triomfar en les mones dels més petits. El videojoc ‘Fortnite’, ‘The Mandalorian’ i tota la saga ‘Star Wars’ i tot el relacionat amb el Barça també repeteixen protagonisme. I per a un públic una mica més adult, mones personalitzades i d’autor: dissenys amb motllos únics, animals elaborats amb ous de diferents mides i colors i imatges impreses amb tintes alimentàries en xocolata.

‘Newsletter’ Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.

Subscriviu-vos-hi

Des del gremi es recorda que una mona artesanal de pastisseria és el resultat d’un treball artístic que implica més de tres hores de feina per peça: creació de motllos, disseny de patrons per formar les figures, treball amb la xocolata, composició de la figura i decoració. I amb cacau de qualitat, sense additius, ni oli de palma, ni grasses trans o colorants azoics, ingredients presents en les mones industrials.

Una tradició centenària