Guardons a l’excel·lència

Albert Adrià, Premi Nacional de Gastronomia 2020

  • L’Acadèmia Catalana de Gastronomia distingeix la trajectòria del prestigiós xef de l’Hospitalet
  • Albert Romagosa, cap de sala de Fermí Puig, i el jove xef Jordi Coromina (L’Horta, a Tavertet) també són premiats
  • L’empresari Javier de las Muelas, alma mater de Dry Martini, rep el Premi Especial
Barcelona    19 02 2019    On  Barcelona       Albert Adria junto a una parte de  la decoracion colorista del restaurante Pakta     Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 19 02 2019 On Barcelona Albert Adria junto a una parte de la decoracion colorista del restaurante Pakta Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts

L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha entregat aquesta tarda el Premi Nacional de Gastronomia a Albert Adrià. En un acte portat a terme a la Casa Llotja de Mar, també ha guardonat Jordi Coromina, xef del restaurant L’Horta (Tavertet), amb el Premi Revelació; Alfred Romagosa (restaurant Fermí Puig), amb el Premi Cap Sala; i Javier de las Muelas, cocteler i empresari amb el Premi Especial de l’Acadèmia.

Pocs cuiners han tingut la trajectòria professional d’Albert Adrià, d’allà el merescut reconeixement per part de l’ACGN. El 1985 es va incorporar a la plantilla d’El Bulli, el 1995 el seu llibre ‘Les postres d’El Bulli’ va obtenir el premi a millor llibre de rebosteria a la fira gastronòmica de Périgueux i des de 1998 dirigia El Bulli Taller, des d’on s’ideava el menú de temporada del mític restaurant de Roses.

Inopia, 41º, Tickets, Pakta, Bodega 1900, Niño Viejo, Hoja Santa...

El 2006 va obrir Inopia, un establiment sense pretensions especialitzat en tapes tradicionals que va ser un gastrobar pioner. I a partir del 2010 van arribar 41º –còctels i snacks–, Tickets –tapes de fantasia–; Pakta –restaurant ‘nikkei’– i Bodega 1900 –versió actualitzada del tradicional vermut–. El 2013 es va constituir El Bulli Foundation, de la qual és patró, i va continuar obrint nous establiments com la taqueria Niño Viejo, i el gastronòmic mexicà Hoja Santa.

Dos anys després, va iniciar projectes a Eivissa amb el seu germà Ferran i Cirque du Soleil. I el 2016 va arribar a Londres amb 50 Days by Albert Adrià, un restaurant pop-up a l’hotel de luxe Café Royal.

L’Horta, restaurant amb hort propi a Tavertet

El Premi Revelació ha sigut per a Jordi Coromina, de 39 anys, que va descobrir la seva passió per la cuina rentant plats al restaurant vegetarià The Gate, a Londres. Va treballar molts anys amb Nandu Jubany i va ser a diverses cuines del nord d’Europa (Relae, Geist, In de Wulf, Frantzen, Effervescence).

I el 2017 va obrir L’Horta, un restaurant a Tavertet amb hort propi que, malgrat no ser vegetarià té un clar enfocament i molta cura per les verdures.

Alfred Romagosa, un dels grans ‘maîtres’ de Barcelona

El Premi Cap de Sala ha recaigut en un Alfred Romagosa, un dels grans ‘maîtres’ de Barcelona. Va iniciar la seva trajectòria a la majordomia de la Capitania General de Cartagena, coincidint amb Ferran Adrià i Fermí Puig, que exercien de cuiners. Natural de l’Arboç, va treballar de cambrer a Peixerot (Vilanova i la Geltrú) i a Avi Pau (Cunit).

Va estar a Jean Luc Figueras, a Can Fabes i al Ritz de Londres fins que el 1999 va aterrar a Drolma, el primer gran restaurant de luxe de Barcelona dins d’un gran hotel. El 2013 va obrir amb Fermí Puig el seu propi restaurant, que porta el nom del xef.

Javier de las Muelas, des de 1979

El Premi Especial de l’Acadèmia ha sigut per a Javier de las Muelas, que va començar la seva carrera al món de l’hostaleria el 1979, quan va crear la cocteleria Gimlet. Després va obrir diversos locals, com la discoteca Nick Havanna, el restaurant Casa Fernández i Dry Martini, que durant set anys ha estat en la llista del 50, millors bars del món.

A més, una de les seves passions és la formació. Cada any realitza entre 30 i 40 presentacions i, des de 2004 fa conferències a professionals de tot el món.

«Un reconeixement a la resiliència dels professionals»

Carles Vilarrubí, president de l’ACGN, ha explicat que amb aquests premis, es vol «reconèixer i agrair el trajecte i actitud dels professionals del sector per fer del nostre país un referent en la gastronomia mundial».

Notícies relacionades

«Són també un reconeixement a la resiliència de tots els professionals en un any tan excepcional per a un sector primordial per a la reactivació econòmica del nostre país», ha afegit.

Els guanyadors d’aquests premis són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics realitzen al llarg de l’any. El criteri de selecció de cuiners, professionals, institucions o col·lectius és l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i la gastronomia de Catalunya.