testimoni d'una iniciativa solidària

La història dels 'guerrers' que van repartir menjar durant el confinament

El documental 'Una gran familia' repassa la titànica tasca que va fer Health Warriors repartint menjar a sanitaris i persones vulnerables durant la primera onada de la pandèmia

una-gran-familia-documental nacho-ballesta-miembro-de-health-warrios-y-laia-mas-de-danone

una-gran-familia-documental nacho-ballesta-miembro-de-health-warrios-y-laia-mas-de-danone / BarbaraFerreira Photography

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El confinament total que va arribar amb la primera onada de coronavirus va treure el millor de molta gent. De moltíssima, en realitat. Perquè van ser molts els que es van associar per entregar menjar al personal sanitari que lluitava contra el virus i a gent amb seriosos problemes per alimentar-se. Una de les iniciatives més potents va ser la que va protagonitzar Health Warriors.

Ara, un documental titulat ‘Una gran família’ deixa per al record la titànica tasca d’aquest treball col·laboratiu. El film explica la història d’un grup de persones que decideixen que és el moment d’ajudar a través del menjar sota el nom de Health Warriors. Tot va començar a Barcelona durant la situació d’emergència declarada per l’impacte de la Covid-19 i per tal de donar menjar a qui més ho necessitava.

Va començar donant suport al personal sanitari de la ciutat durant els mesos de més cruesa de la pandèmia, període en què Danone es va incorporar al projecte per contribuir a través de la donació de producte, i el moviment ha anat evolucionant per oferir aliments a famílies en risc extrem d’exclusió, monoparentals, migrants, i a totes aquelles que s’han vist impactades per la crisi econòmica generada pel virus. Des dels seus inicis, ja s’han entregat fins a 50.000 racions de menjar.

Els membres de la iniciativa Health Warriors, Francesc Terns i Nacho Ballesta, juntament amb el doctor Bonaventura Clotet i altres treballadors sanitaris, restauradors d’alguns dels més de 100 establiments que van col·laborar, pagesos, representants de marques d’alimentació i taxistes, entre altres, expliquen la seva experiència en aquesta cadena solidària que va portar menjada als hospitals, a les residències d’avis i a famílies amb fills que s’havien quedat sense les beques menjador.

 

«Ens vam adonar que tots els operadors socials més institucionals i els seus tràmits són molt lents, i la necessitat és la que és, la gent ha de menjar cada dia», diu Ballesta. La logística era espectacular: «Vam crear un model d’organització circular solidària en què intervenen diferents departaments. Diferents persones que eren el ‘customer service’, persones que contactaven diàriament amb diferents hospitals i portaven tota la gestió dels restaurants, dels proveïdors, de la logística, recolzats en els 35 taxistes, encarregats de fer arribar el menjar als sanitaris. Havíem d’ajudar aquelles persones, infermeres, zeladors, metges, la forma de vida i esforç dels quals va dirigit a salvar vides diàriament, és excepcional».

Francesc Terns, fundador de Health Warriors, explica com va sorgir la iniciativa: «Al mirar les xarxes, veig que a Madrid havien començat amb restaurants sanitaris, ja que havia arribat abans el coronavirus. Llavors, vaig veure aquesta mateixa necessitat a Barcelona. I al comprovar que ningú ho estava fent aquí, vaig decidir fer-ho jo».

Més de 100 restaurants

Més de 100 restaurants petits, de barri, que havien vist com el seu negoci trencava, es van posar a disposició de les persones que estaven pitjor que ells; pagesos i empreses van entregar aliments frescos per poder cuinar, arribant a crear un pseudoeconomat, taxistes que ajudaven a portar les racions de menjar, i més de 40 marques, des de multinacionals a locals, que van donar els seus productes i associacions van facilitar recursos i van fer arribar menjada a qui més ho necessita. El doctor Clotet recorda que, quan va aparèixer Health Warriors, «va ser com un àngel protector que portava menjar i que ens donava energia per seguir».

Notícies relacionades

Health Warriors no va acabar amb la primera onada. Segueix en marxa i cada setmana s’estan creant caixes amb aliments saludables supervisats per la Fundació Alícia per poder proveir famílies en un risc extrem d’exclusió. «Persones que fa tres mesos, dues setmanes o dies, tenien una feina, vivien al dia en nivell d’ingressos, però tenien una situació més o menys normal, i que ara no saben on dirigir-se perquè no tenen ingressos, estan en erto, a l’atur, no reben ajuda i estan desorientades. Els ajuts no arriben i tenen una necessitat, són famílies que tenen nens i nenes als quals donar menjar i no saben d’on rebre els aliments», conclou Ballesta.   

El propòsit d’ajudar un milió de nens vulnerables 

En aquest moviment solidari i col·laboratiu participen entre 40 o 50 voluntaris. Per la seva banda, diferents empreses locals del sector agroalimentari també han volgut afegir-se mitjançant donació de producte per arribar a més famílies. A més, la Creu Roja, la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) i Health Warriors i Danone han creat la iniciativa #UnaGranFamilia per ajudar un milió de nens en situació de vulnerabilitat a través de l’alimentació saludable. Per a això, s’ha llançat el portal Unagranfamilia.es, des d’on és possible col·laborar.