Degustació de paisatges oblidats
L'ecoinnovadora Àngela Puigrrodón rescata productes de la terra en desús per tornar-los a la taula
zentauroepp42062241 mas periodico lubina sobre rissoto de ortigas y jugo de guis180213194107 /
La globalització ha marginat productes del territori carregats de propietats que poblaven les taules dels nostres avantpassats. Àngela Puigrrodon, «activista» de la seva recuperació –i d’ampliar la biodiversitat i recolzar els productors locals–, treu de l’arca del gust cinc hortalisses i un destil·lat.
Alguns els ofereix l’equip del xef M. Dardouchi de Krisalia Catering, una empresa que serveix gastronomia amb consciència.
Ortiga. /
ORTIGA ('Urtica dioica' i 'urtica urens')
Calci, ferro, magnesi, zinc i vitamines A, B, C i E
«És una mala herba amb poder urticant, sí. Però creix espontàniament, consumeix poca aigua i el seu sabor recorda el gra de blat, tot i que lleugerament més dolç».
dea: llobarro amb risotto d’ortigues i suc de pèsols amb menta.
Salsafí. /
SALSAFÍ ('Scorzonera hispanica')
Alta en fibres, baixa en calories
«És una arrel pròpia de la Selva, la Garrotxa i el Gironès que afavoreix la formació de bífidus i té propietats diürètiques. En gastronomia és molt versàtil, la seva textura és suau i el seu sabor, molt subtil. Acompanyen molt bé en guarnició».
Idea: ànec a la pequinesa amb cremós de salsafí.
Nyàmera. /
NYÀMERA ('Helianthus tuberosus')
Rica en potassi i inulina (fibra probiòtica)
«Cosina del gira-sol i desplaçada per la patata, no es proposa com un producte oblidat, sinó com un tubercle per ser reinterpretat als fogons. Es cultiva al Berguedà i la seva forma recorda la del gingebre, encara que té un color entre blanc i rosaci».
Idea: braves de nyàmera.
Espigall. /
ESPIGALL, de la col brotonera ('Brassica oleracea')
Vitamines A, B9 i C, calcio
"Aquesta germana de la col, originària del Garraf, tenen un valor energètic molt baix i un alt contingut en fibra. Va estar a punt de desaparèixer i es va recuperar a finals del segle passat. (No bullir més enllà de 20 minuts perden vitamina C)".
Idea: Caneló farcit d’espigalls a la catalana i oli de nous.
Llavors de cànem. /
LLAVORS DE CÀNEM ('Cannabis sativa')
Manganès, vitamina E i fibra
«El 37 per cent és proteïna. Beneficia la Terra i la salut. La majoria de plantacions són a Andalusia, però a Besalú (Garrotxa) hi ha un productor, Ibercanem, que investiga els seus usos culinaris i terapèutics».
Idea: postres veganes de cànem i xocolata.
Ratafia Corriols, de Santa Coloma de Farners. /
RATAFIA
Potenciador de la sobretaula
Notícies relacionades«La base de la ratafia catalana és la nou verda. Porta el paisatge al got i convida a disfrutar de la sobretaula».
Idea: la Corriols, elaborada amb 50 herbes de les Guilleries per Anna Selga, va néixer per reivindicar el no a la MAT.