la guia michelin 2018

Àbac reforça BCN com a capital gastro

La ciutat arriba a les 31 estrelles Michelin gràcies a la tercera del restaurant de Jordi Cruz, la segona de Disfrutar i Dos Cielos, i la primera d'Enigma

La guia vermella també converteix en 'tri' el gadità Aponiente i distingeix per primera vegada Castell Peralada, de Xavier Sagristà i Toni Gerez

cruz

cruz / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Feia tants anys (¡106 ni més ni menys!) que Barcelona esperava tenir un restaurant de tres estrelles Michelin, i en dues temporades, pim pam: un parell. Si la guia Michelin 2017 va assenyalar Lasarte, de Paolo Casagrande sota la direcció de Martín Berasategui, la del 2018 ha coronat Àbac. Un premi just amb el treball de Jordi Cruz i un reflex de la capitalitat gastronòmica de Barcelona.

"Estic content per mi i pel meu equip. Ara no hem de parar. Aquesta distinció és un reforç a les nostres ganes de seguir-ho fent molt bé", ha dit algú que ha volgut reivindicar-se després dels dubtes que molts van expressar per ser jurat de 'Masterchef' i aparèixer molt a la televisió. "Em passo el dia al restaurant, encara que no ho sembli perquè surto molt a la tele. No es guanyen tres estrelles si no hi poses moltes hores", ha assegurat Jordi Cruz.

Amb el seu restaurant Àbac, a l'avinguda del Tibidabo, Barcelona suma dos 'biestrellats' (Disfrutar i Dos Cielos) als dos que ja existien (Moments i Enoteca) i un de principiant, Enigma, del veterà Albert Adrià, que s'uneix a la llarga llista de 18 locals amb 1.

En total s'han aconseguit en aquesta edició, presentada aquest dimecres a la nit en una gala celebrada a l'Hotel The Ritz-Carlton Abama a Guía de Isora (Tenerife) i a la qual han assistit més de 500 convidats, 31 estrelles enfront de les 25 de Madrid. Una bona notícia que atenua el mal regust de les últimes notícies que afecten la ciutat i Catalunya. 

Acostumada a fer el garrepa amb els entorxats, aquest any no es podrà dir que la guia Michelin no ha sigut generosa. Ho havien promès dies enrere, i ho han complert. Perquè Àbac no ha sigut l'únic 'tri'; n'hi ha hagut un altre: Aponiente (El Puerto de Santa María, Cadis), d'Ángel León, que ha estat premiat amb la màxima distinció per la seva oceànica saviesa sobre la cuina marina, acumulada a base de talent i investigació.

Del "prolífic" Jordi Cruz, Michelin en destaca que "captiva els comensals plantejant intel·ligents històries a través dels plats, sempre impecables en tècnica i gust", i del cuiner andalús, que és un "visionari" i "màxim abanderat d'un nou món gastronòmic que troba en el mar, i en els encara nombrosos misteris que inclou, un rebost únic, sorprenent i gairebé inesgotable".

"Estic als núvols. És un somni aconseguir tres estrelles en un lloc on no és fàcil arribar i parlant d'una forma diferent", ha dit un exultant Ángel León, que a més ha aconseguit una estrella Michelin pel seu restaurant Alevante, ubicat al Melià Santi Petri, a Chiclana (Cadis).

ONZE RESTAURANTS 'TRI'

Els dos xefs s'uneixen a la nòmina d'emperadors dels fogons: els catalans El Celler de Can RocaSant Pau i Lasarte, els bascos ArzakAkelareMartín Berasategui i Azurmendi, el valencià Quique Dacosta i el madrileny Diverxo. "Segueixen enamorant-nos des de l'excel·lència, de manera que renoven un any més la màxima distinció", justifica la guia. Sí, són 11. Com un equip de futbol. Guanyarien qualsevol Champions gastro sense baixar de l'autocar.

El balanç és magnífic. Hi ha 5 nous restaurants de 2 estrelles i 17 d'1. Catalunya suca en totes les categories; a més dels citats Àbac, Dos Cielos, Disfrutar i Enigma, Castell Peralada (Peralada), amb els vells rockers bullinians Xavier Sagristà i Toni Gerez al capdavant, també ha sigut premiat amb una. "Les estrelles no es van a buscar. Venen perquè són el fruit de la feina ben feta. Si més no, nosaltres no les anàvem a buscar", ha dit Xavier Sagristà.

. Hi ha 5 nous restaurants de 2 estrelles i 17 d'1Catalunya suca en totes les categoriesÀbac, Dos Cielos, Disfrutar i EnigmaCastell PeraladaI només s'ha de lamentar la pèrdua de Céleri (Barcelona), de Xavier Pellicer, que busca nou local, i Capritx (Terrassa), d'Artur Martínez, que es replanteja el futur.

Céleri Capritx 

Els germans Torres, Javier i Sergio, a la terrassa del restaurant Dos Cielos.MÒNICA TUDELA

Del restaurant Dos Cielos, a dalt del Melià Sky Barcelona, la guia Michelin en valora que els "dinàmics" germans Torres "posen la cuina al servei de l'emoció, amb una creativitat intel·ligent i un maridatge de gustos digne d'elogi". Els televisius germans Torres, exultants, han assegurat: "Per a nosaltres era molt important aconseguir la segona estrella. Ara estem més tranquils. Però no ens conformarem. Ara estem més a prop de la tercera, que és l'objectiu que ens hem marcat. Som abiciosos".

Els cuiners Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro, a coll dels Castellers de Vilafranca.FERRAN SENDRA

I de Disfrutar, el restaurant del carrer de Villarroel de Barcelona, la guia n'aplaudeix que "Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, bregats en la cuina del mític El Bulli, uneixen esforços i mèrits al seu restaurant, on la fantasia i la creativitat apuntalen una construcció gastronòmica sempre plena de sabors nítids". "Estem molt contents i feliços pel suport de l'equip`i de la família", ha dit Oriol Castro.

Albert Adrià (esquerra) amb Oliver Peña, Cristina Losada i Marc Álvarez. ELISENDA PONS

En la categoria d'una estrella, destaca la "proposta de disseny trencador cridada a liderar l'oferta gastronòmica del grup El Barri" que fa Adrià amb Enigma.

Toni Gerez i Xavier Sagristà, a la terrassa del restaurant del castell de Peralada. JORDI RIBOT / ICONNA

I dedica una "menció especial" a Castell Peralada perquè és un "restaurant realment singular per ocupar les sales i torrasses d'un preciós castell medieval".

TRES ESTRELLES

-Àbac (Barcelona)

-Aponiente (El Puerto de Santa María, Cadis)

DUES ESTRELLES

-Disfrutar (Barcelona)

-Dos Cielos (Barcelona)

-Maralba (Almansa, Albacete)

-Cabaña Buenavista (El Palmar, Múrcia)

-Coque (Madrid)*

*manté les dues estrelles a la nova ubicació, a Madrid

UNA ESTRELLA

-Enigma (Barcelona)

-Caelis* (Barcelona)

*manté l'estrella a la nova ubicació, l'Hotel Ohla

-Castell Peralada (Peralada)

-Alevante (Chiclana de la Frontera, Cadis)

-Bardal (Ronda, Màlaga)

-La Candela Restò (Madrid)

-Cebo (Madrid)

-Amelia (Sant Sebastià)

-Eneko (Larrabetzu, Biscaia)

-Sucede (València)

-Audrey's by Rafa Soler (Calp, Alacant)

-El Rodat (Xàbia, Alacant)

-La Bicicleta (Hoznayo, Cantàbria)

-El Doncel (Sigüenza, Castella-la Manxa)

-Trigo (Vallladolid)

-Kiro Sushi (la Rioja)

Notícies relacionades

-Nub (La Laguna, Tenerife)