Bàsquet

Miguel Méndez assumeix «amb il·lusió» la selecció femenina després de la polèmica sortida de Mondelo

«No vull valorar la sortida [de Mondelo] però sí l’herència increïble que ens deixa», va afirmar el tècnic de Vigo

Miguel Méndez assumeix «amb il·lusió» la selecció femenina després de la polèmica sortida de Mondelo

FEB

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Dos conceptes marcaran la nova etapa de la selecció femenina de bàsquet que s’inicia amb l’arribada de Miguel Méndez (Vigo, 1967) al càrrec de seleccionador: la seva il·lusió en vista del desafiament i l’ambició de cara als reptes que es presentin, el primer les finestres de classificació per a l’Eurobàsquet 2023, amb la idea de prolongar els èxits de l’etapa de Lucas Mondelo que, en línies generals, va qualificar com a excel·lent.

Entrenador del triomfal Iekaterinburg rus, amb el qual ha conquistat les tres últimes Eurolliga, Méndez firmarà fins als Jocs de París 2024, tot i que simultaniejant-lo amb la seva feina al club, una deferència que va agrair als dirigents de l’equip rus. La seva arribada posarà fi a la interinitat després de la destitució de Mondelo pels mals resultats a l’Eurobàsquet de València i en els Jocs de Tòquio (l’equip va caure en tots dos en quarts de final), una sortida que a més es va veure esquitxada per les acusacions de maltractament de diverses jugadores cap al preparador català.

«Dono la benvinguda a un magnífic i experimentat entrenador que sap a què s’enfronta després d’un estiu que no ha tingut tant èxit com esperàvem. És un orgull i una il·lusió que hagis acceptat assumir la direcció de l’estendard més important del bàsquet femení», el va rebre el president de la Federació Espanyola, Jorge Garbajosa.

 «No ha sigut un compromís fàcil, perquè hi havia molts components. El cor em va dir que sí ràpidament, però el cap s’ho va pensar una mica més, perquè necessitava la llicència del meu club, i els estic molt agraït perquè se senten orgullosos que treballi amb la federació del meu país», va afirmar Méndez.

Una sortida polèmica

A favor de l’arribada de Méndez a la selecció, de qui Garbajosa va remarcar que havia sigut la primera elecció des del primer moment, juga la seva enorme capacitat de treball, el seu gran coneixement del joc i també el seu tarannà, una persona educada i capaç d’empatitzar amb les seves jugadores, amb un perfil idoni per entrar ara mateix en la selecció, instal·lada en aigües turbulentes des de la sortida de Mondelo després de set anys en el càrrec.

Mondelo i, per tant, la Federació, s’han hagut d’enfrontar després de la cita olímpica a les acusacions de Marta Xargay de maltractament psicològic, una cosa que la va portar, segons ella mateixa va explicar en una entrevista amb ‘El País’, a patir bulímia. També s’hi va sumar l’escorta badalonina Anna Cruz, que va justificar la seva renúncia a la selecció per les formes de Mondelo.

«La primera paraula que em passa pel cap és il·lusió. Il·lusió per treballar amb jugadores amb qui ja havia estat en categories inferiors», va dir Méndez, que va ser en la Federació com a seleccionador (2 ors, dues plates i bronze amb seleccions sub-18 i sub-20). «I l’objectiu és claríssim, fer el millor equip possible i guanyar cada partit que juguem, sempre amb la idea que sigui un equip reconeixible, que jugui a camp obert, a sumar molts punts a partir de la defensa, tots els aspectes que han caracteritzat els equips de formació».

Sobre el cicle de Mondelo, el preparador de Vigo va ser clar: «La trajectòria de Lucas en la selecció només es pot qualificar com a excel·lent. És una etapa en què han coincidit diverses generacions de jugadores del màxim nivell, jugadores amb personalitat, caràcter i un talent que no s’havia vist. I Lucas ha sigut un valor afegit i moltes vegades desequilibrant», va afirmar Méndez. «No vull valorar la seva sortida, però sí reconèixer la trajectòria i l’herència increïble que deixa en la història del bàsquet».

«Treballem amb persones»

Notícies relacionades

En aquest sentit, van qüestionar al nou seleccionador si el repte més important serà gestionar el grup humà amb la perícia que ho fa al Iekaterinburg, que compta amb una plantilla de 12 jugadores de primer nivell. «Està clar que treballem amb persones, no amb màquines que pots programar. I aquesta és la part complicada. Però no espero més complicacions que en el meu club. Portaré la meva manera d’actuar fins al final, intentaré ser molt natural i dir la veritat sempre. Això és una cosa que les jugadores agraeixen, segons em dicta l’experiència», va destacar Méndez, que va dir que estava obert a comptar amb qualsevol jugadora en actiu disposada a ajudar quan li van preguntar per la possibilitat d’obrir la porta a jugadores com Anna Cruz, que van renunciar a la selecció per la presència de Mondelo.

Méndez va iniciar la seva etapa triomfal en el Celta Banc Simeón amb un títol de Lliga l’any 2000, va portar el Rivas Vaciamadrid, un equip sense nom, a guanyar una Copa de la Reina i a una ‘final four’ de l’Eurolliga, el va seguir a Itàlia, al capdavant del Schio de Vicenza, equip amb què va aconseguir tres triplets a Itàlia, fins que es va creuar al seu camí el Iekaterinburg rus, que li va donar tots els recursos i les facilitats, amb el qual no ha parat de fer història. Tres Eurolligues consecutives, l’última el mes d’abril passat, per sobre de lligues i copes russes, l’han convertit en un dels referents del bàsquet a nivell mundial.