EUROPEU DE BÀSQUET

Rei d'Europa

Un Gasol espectacular (25 punts i 11 rebots) porta Espanya al títol davant Lituània (80-63)

La defensa consolida un altre èxit per a la memòria col·lectiva en un partit dominat des del principi fins al final

El rei Felip VI felicita els jugadors espanyols després de la victòria contra Lituània a l’Eurobasket. / EFE / VÍDEO: ATLAS

El rei Felip VI felicita els jugadors espanyols després de la victòria contra Lituània a l’Eurobasket.
El jugador de bàsquet Pau Gasol en declaracions després del triomf d’Espanya a l’Eurobasket contra Lituània.

/

2
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / LILLA (ENVIAT ESPECIAL)

Amb un rotund triple a poc més d'un minut per al final, Pau Gasol li ha tirat el llaç a la final i també a una inesborrable actuació personal en el torneig, que corona Espanya com a nova campiona d'Europa. El públic que ha abarrotat l'estadi Pierre Mauroy no ha tingut més remei que rendir-se a l'evidència i aplaudir-lo quan Scariolo l'ha substituït en els últims segons.

La selecció espanyola no ha deixat marge per a la sorpresa en un partit enorme, d'una tremenda solvència, que ha dominat des del principi fins al final una Lituània que no ha abaixat els braços però que sempre va anar un pas per darrere i ha tornat a quedar-se amb la plata com fa dos anys (80-63).

No ha pogut ser més brillant la posada en escena per a Espanya. Un tap de Gasol en la primera acció ha deslligat la selecció, que ha passat pel primer quart com un vendaval. Llull s'ha encarregat d'imprimir un ritme elèctric al joc i amb molta verticalitat. Però, el més important, és que el conjunt de Scariolo ha trobat, de sobte, la millor versió ofensiva de Rudy Fernández, limitat a un paper secundari fins ara pels seus problemes físics a l'esquena. Cinc punts consecutius de l'escorta madridista han col·locat un escenari poc previsible abans d'iniciar-se la final (13-4, m. 5), amb Lituània fora de focus, i els jugadors de Scariolo com a únics amos de la situació.

Ferm enrere, Espanya s'ha dedicat a llançar pilotes interiors per a Gasol i amb el protagonisme de l'estrella dels Bulls han arribat alguns dels millors minuts de l'equip, que ha sabut obrir un marge important, que amenaçava de fer saltar pels aires la final (23-8, m.12).

No ho ha aconseguit Espanya perquè, davant la falta de resposta de Valanciunas a prop del cèrcol, Kalnietis i Siebutis s'han encarregat d'assumir la responsabilitat i han començat a sumar des de fora, sense que el treball dels exteriors espanyols reduís l'impacte. L'altre punt negatiu ha sigut la incapacitat per assegurar el rebot en la seva zona. Lituània ha intentat primer aquesta faceta enviant a dos o tres jugadors a buscar el rebuig. I a partir d'aquest desequilibri s'ha començat a reequilibrar el partit.

ASSEGURAR EL REBOT

Els rebots que ha concedit Espanya s'han convertit en un llast amb què Lituània ha recuperat el pas, després de veure's en una situació molt complicada (34-18, m. 16). Kalnietis i Seibutis han canviat l'escena amb tres triples gairebé consecutius i un altre del madridista Maciulis sobre la botzina han pressionat molt al descans un marcador que no feia justícia a la selecció (41-33).

Decidida que no se li escapés el control, Espanya ha recuperat en la represa la intensitat i amb ella han arribat, de nou, les bones sensacions, trencades durant alguns minuts per la lesió de Rudy, que s'ha quedat tombat sobre el parquet després d'una topada amb Jankunas, que no li ha permès jugar més.

Notícies relacionades

Lituània ha intentat encomanar-se, una altra vegada, als triples. Però aquesta vegada no ha trobat tants espais com en el primer temps. I els que ha trobat han sigut molt més forçats. La selecció, en canvi, ha seguit sumant amb regularitat i això li ha permès donar una nova estirada al marcador, coincidint amb un parell de triples de Ribas i Claver per tornar-se a situar en un marge de màxim confort (60-42 m. 29) que ja no ha abandonat fins al final.

Fins i tot amb el marcador molt de cara, Scariolo ha pogut permetre's el luxe d'acabar el partit amb tots els jugadors de banqueta, el premi merescut a una victòria més col·lectiva que mai.

Temes:

Eurobasket