Els veïns de Sant Antoni clamen contra l’incivisme

Diverses entitats denuncien la "degradació" del barri, fruit de la pobresa estructural. Demanen més recursos i atenció social.

Els veïns de Sant Antoni clamen contra l’incivisme
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Des de fa diverses setmanes, els dimarts es ven peix sobre voreres de la ronda de Sant Antoni, mentre que els dimecres passa el mateix amb fruites o verdures, i diàriament s’instal·la l’anomenat mercat de la misèria –de trastos procedents fins i tot de les escombraries– a la ronda de Sant Pau. La proliferació de la venda il·legal se suma a altres problemes variats que van des de l’incivisme fins al consum de drogues en ple carrer, segons denuncien nombroses entitats de Sant Antoni. Algunes han enviat una carta al districte de l’Eixample i de Ciutat Vella (un lateral de les dues rondes forma part d’aquest últim territori) denunciant la "degradació constant del barri" i suggerint propostes integrals per solucionar el conflicte, amb més recursos per a l’atenció social. D’altres també han denunciat la situació a l’Ajuntament i també han organitzat accions reivindicatives.

La primera iniciativa la subscriuen el Mercat de Sant Antoni (amb mig centenar de parades), Sant Antoni Encants (la part no alimentària, amb un centenar de llocs al mateix recinte), Som Sant Antoni (una de les associacions de comerciants, amb 225 establiments del barri adherits) i l’oenagé De veí a veí, que treballa a la zona. Després d’haver dirigit la missiva a l’Ajuntament, la setmana passada van rebre la visita del regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, que els va emplaçar a una reunió de totes les parts el setembre vinent. Segons el parer d’aquestes entitats, la situació va més enllà d’un problema de convivència i "és el reflex d’una pobresa estructural que desemboca en conductes incíviques i riscos per a tothom".

Intervenció urgent

També s’ha mobilitzat Sant Antoni Comerç (SAC), el president del qual, Jordi Arias, ha reclamat a les administracions "una intervenció urgent i coordinada per abordar els greus problemes de convivència que afecten el barri, com la venda de drogues, el comerç il·legal en la via pública o l’increment preocupant de persones vivint al carrer". L’entitat, habitualment molt prudent, constata que "la situació actual està deteriorant la qualitat de vida de veïns i comerciants; és imprescindible que s’actuï amb mesures efectives i sostingudes en el temps per garantir un entorn segur i digne per a tothom". També es van reunir amb Batlle i li van mostrar la realitat de la zona.

A aquestes queixes s’hi suma una altra rebel·lió de residents del barri, sota el nom d’Iniciativa Veïnal Ciutadana, que van convocar una recollida de firmes dissabte passat per reclamar a l’Ajuntament "solucions que siguin justes, efectives i respectuoses per recuperar la convivència, la seguretat i la neteja" a Sant Antoni.

Polítiques socials

Notícies relacionades

El text al·ludeix a la preocupació per problemes al barri, com el "consum de drogues i alcohol a la via pública, violència o amenaces a veïns, persones bevent al carrer, disturbis i soroll a la nit, falta de neteja i deteriorament urbà, absència policial o resposta social eficaç i desatenció a les persones en situació de sensellarisme". Els veïns remarquen que la seva voluntat no és criminalitzar ningú en situació vulnerable, sinó reclamar polítiques socials.

Les entitats mobilitzades posen èmfasi en el fet que la venda a peu de carrer pot suposar un perill de salut pública, més enllà de la competència al mercat. Afegeixen que l’activitat afecta els establiments legals, perquè deixen brutícia i trastos sense vendre.