L’erosió de litoral

L’Estat descarta reposar sorra a les platges de la província de Barcelona

El Ministeri de Transició Ecològica posposa abocar-hi sorra després de la falta de temporals virulents els últims mesos, mentre Barcelona i Badalona insisteixen que hi fan falta aportacions extraordinàries

L’Estat descarta reposar sorra a les platges de la província de Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Fa anys que la pèrdua de sorra que preocupa diversos municipis costaners de Barcelona. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) calcula que les onades es van menjar 90.603 metres cúbics de sorra només a Badalona i Montgat entre el 2020 i el 2024. A més, i sempre segons dades de l’AMB, van desaparèixer 30.100 metres quadrats de superfície en els 30 quilòmetres de costa entre Sant Adrià de Besòs i Caldes d’Estrac, el 13% del tram esmentat. La tendència a l’erosió s’ha agreujat pels temporals virulents dels últims quatre anys.

En canvi, no hi ha hagut desperfectes de gravetat a causa de les tempestes aquest 2025, exceptuant-ne alguns de causats per la borrasca Jana, al març, que va arrossegar una gran quantitat de runa. En un context menys advers que en els exercicis anteriors, el Govern central descarta aquest any reposar la sorra que alguns ajuntaments com Barcelona i Badalona continuen reclamant.

El Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) és el titular de la franja de costa a tot Espanya i el competent a l’hora de protegir-la. Responent a una consulta d’EL PERIÓDICO, diu que no ha traslladat sorra a cap municipi amb costa a Barcelona des de finals de l’estiu passat. El 2024, en canvi, sí que va refer platges dipositant sediments en poblacions com ara Sitges, Viladecans, Vilanova i la Geltrú i Cubelles, arran d’unes obres d’emergència per reparar destrosses després de la borrasca Nelson. Barcelona i Badalona, les dues ciutats riberenques catalanes més poblades, van ser excloses d’aquesta acció per falta de disponibilitat de sorra.

El ministeri admet que "la Direcció General de la Costa i el Mar no ha licitat ni adjudicat el 2025 cap obra d’aportació de sorra a platges" a la província de Barcelona. "Ni es preveu que ho faci en el que queda d’any", indica. Sí que matisa que el criteri es mantindrà "sempre que no es produeixi un episodi excepcional de temporals que requereixin una intervenció d’emergència" per la qual s’hagi de tirar sorra per pal·liar les destrosses, com el 2024.

Accions insuficients

La decisió del ministeri posposa l’entrega de sorra que l’Ajuntament de Barcelona tramita des de fa temps. L’alcalde Jaume Collboni va dir al gener que les extraccions que el consistori ha costejat pel seu compte amb la recuperació de sediment encallat a la bocana del port i del subsol en obres al costat del litoral són insuficients, de manera que va reiterar que s’ha de concretar amb quanta sorra proveirà les platges el Miteco. A més, va recordar que l’Estat no reposa sorra a la capital catalana des de l’any 2010.

"Des de llavors, la línia de les platges ha patit un clar retrocés i s’ha perdut superfície", diu el consistori, que estima que cada any s’esfumen uns 30.000 metres cúbics de sorra a la ciutat. "Hi ha algun tram de la platja que no té prou sorra per garantir la funció de protecció del litoral, infraestructures, canalitzacions, passeig, torres de salvament, dutxes i mobiliari", avisa. El govern municipal contesta que el ministeri es compromet a intervenir "els pròxims anys" a Barcelona, com ja va dir fa un any. També indica que "l’aportació de sorra és indispensable per protegir el litoral".

Montgat és el municipi més afectat. Els últims quatre anys, la platja de Monsolís ha desaparegut i les dels Toldos, Can Tano i les Roques han perdut al voltant d’un 70% de superfície. "Aquestes zones només es poden fer servir precàriament i no disposen de dutxes, xiringuitos, servei de socorrisme o lavabos públics", assenyala l’alcalde de Montgat, Andreu Absil.

Aquest 2025 és més benigne per a Montgat i, fins i tot, les borrasques han aportat una mica de sediment a la platja de les Barques, l’única amb una amplada mínima. De totes maneres, l’executiu municipal no amaga la seva preocupació per si un futur temporal s’empassa la sorra acumulada. Absil espera que el Miteco, la Generalitat i l’AMB elaborin "un nou protocol d’actuació que fixi un marc comú per gestionar la falta crònica de sorra a les platges".

Sense solucions sobre la taula

L’Ajuntament de Badalona assegura que està "molt preocupat" perquè no s’aporti sorra a la costa de la ciutat. La regidora de Medi Ambient, Sònia Egea, critica al Miteco que "no posi cap solució sobre la taula". "Ni tan sols s’ha fet un estudi de possibles opcions estructurals per retenir la sorra al nostre litoral, com podria ser la construcció de dics o espigons i la instal·lació de geotubs submergits", explica. Els geotubs van ser col·locats el 2020 a les platges de Gavà i han sigut objecte de proves pilot "exitoses" a França, recorda Egea. Badalona avalua que les seves platges necessiten "un volum mínim de 573.662 metres cúbics".

Notícies relacionades

Per la seva banda, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Viladecans, Gavà i Castelldefels coincideixen en el fet que, en contrast amb l’any passat, ara no han de menester una aportació extraordinària de sorra. El regidor de Serveis Urbans de Vilanova, Gerard Llobet, assegura que el municipi "no ha tingut cap problema de regressió" aquest any, a diferència del que va passar l’any passat.

Sitges també celebra no haver patit grans temporals aquest any. Fonts municipals combreguen amb el fet que el Miteco no recorri al dragatge perquè "s’ha demostrat que no és gaire durador i tampoc no és gaire sostenible". "Veiem encertada la decisió, però s’ha d’acompanyar de projectes de regeneració integral com els que demanem amb Cubelles i Vilanova", diu la regidora de Platges de l’Ajuntament de Sitges, Carme Gasulla.