BARCELONEJANT

La meca del ‘wakeboard’

Aquest és el millor ‘wakepark’ d’Espanya. Aquí es practica aquest híbrid de ‘snowboard’, surf i ‘skate’ arrossegat per cables. Acaba de reobrir el renovat ‘cable ski’ del Canal Olímpic.

La meca del ‘wakeboard’
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Aquí podrien echar un cable fins i tot a Pedro Sánchez. Només literalment, és un circuit de cable ski. Com un telearrossegador de la neu, però sobre l’aigua: 680 metres amb obstacles per fer piruetes que ni en el Cirque du Soleil. Híbrid de snowboard, surf i skate. Acaba de reobrir al Canal Olímpic de Castelldefels la meca del wakeboard. És on s’entrena la doble campiona del món Telma Cester.

"És el millor wakepark que hi ha ara mateix a Espanya –garanteixen els nous socis–. L’hem reformat tot (hi ha 15 nous obstacles d’alta gamma). Serem entre els millors d’Europa", prometen. Be Wake Park, l’han rebatejat. El veterà cable ski s’ha reconvertit en un complex d’oci i esport amb xiringuito, beach club, pufs que t’abdueixen i fins i tot una família d’aneguets instagramejables. Darrere de la nova concessió hi ha el grup Paripé i el Grupo Iguana.

"Estem preparant per a l’any que ve una competició internacional", avança el nou mànager. "En un futur ens agradaria poder organitzar algun Europeu oficial". Marc Machado, 40 anys, va provar el wake als 30. "Venia del món de l’snowboard", justifica la seva evolució exprés. Ara és l’entrenador de la selecció espanyola de wakeboard. La majoria dels riders de l’equip, diu, han sortit d’aquest cable ski del Canal Olímpic. A l’agost se n’aniran a Polònia, hi ha Europeu júnior. Al setembre toca l’absolut a Alemanya.

La meca del ‘wakeboard’ /

El Marc et dona casc, armilla i confiança exprés. És tot un sensei de les aigües. Sap exactament quan cauràs millor que la teva mare. No te’n fiïs: el seu somriure és directament proporcional a les punxades que deixa. Dues hores amb ell i entendràs com se sentia Karate Kid després de donar cera i polir cera.

"Aquest esport està pensat per a qualsevol tipus de nivell i per a qualsevol edat", t’anima abans de començar. Ell ha arribat a veure surfejar amb cable fins i tot riders de 70. "Jo l’any que ve potser tindré l’oportunitat de competir en el Mundial", somriu. En té 40. "En Mundials hi ha fins a categoria de +50", apunta. I t’animes més que Trump posant aranzels.

Comences en el 2.0: un circuit d’anada i tornada de 110 metres, només dues politges. És on es fan les classes d’iniciació: 25 minuts i ja estàs surfejant darrere d’un cable amb més alegria que Rocky pujant escales. Ja pots passar al Full Size, el 5.0: el cable ski de 680 metres, cinc politges, 15 nous obstacles. "Fins i tot en tenim algun de personalitzat només per a nosaltres", presumeix el Marc. Li respondries, però t’estàs empassant saliva. Com els dibuixos animats abans d’estampar-se contra una paret.

També és coach de Be Wake Park l’entrenador de la selecció catalana: Victor Gallego, Gallu. Ell va començar a fer wake fa 15 anys. Treballa en aquest cable ski des que va obrir fa una dècada. És monitor driver del cable, dissenyador del parc amb Román Ferreyra, el teu altre àngel de la planxa.

"1, 2… Sortim a la de 3". Comences fent kneeboard: fas el circuit de genolls sobre la planxa. Assumible per a principiants. Dret ja és una altra cosa. Al tercer intent, aguantaràs només mitja volta. I això que és a velocitat reduïda. Al matí abaixen revolucions per als neòfits: 27 km/h. La velocitat oficial és de 30 km/h. ¿Demà tindré punxades? "Nooo", tots riuen a cau d’orella. "Des de la vacuna de la covid –compararà un principiant l’endemà– que no tenia així els braços".

Punt clau internacional

"Estem en auge". Ho diu el president de la Federació Catalana d’Esquí Nàutic i Wakeboard, Xavier Cester. Sí, és el pare de Telma Cester, doble campiona del món de wakeskate amb 20 anyets. Amb 12 ja era campiona del món sub 18. Acumula quatre ors més en Europeus. Continua entrenant al Canal Olímpic. És el seu "home cable", que diu el pare. És casa. "Avui dia és el millor cable ski d’Espanya", afirma el Xavier. Una meca del wakeboard. "Barcelona –assegura– és un punt clau dins en el panorama internacional".

"Espanya va quedar la cinquena de 16 països en l’últim Europeu", detalla el president de la federació. Una heroïcitat tenint en compte les poquíssimes instal·lacions que hi ha a Espanya: només cinc. "És exagerada la diferència –esbufega el Xavier–. Pensa que només a Bordeus en tenen 10". En total, n’hi deu haver més de 100 a França. Més de 80 a Alemanya. "Comparativament, estem en un gran lloc". Que l’hi diguin a Melody.

La modalitat de la Telma, el wakeskate, és la més difícil. Els riders no van lligats a la planxa mitjançant les botes. Porten sabatilles i fan trucs com els skaters terrestres. "Sí, és una mica més difícil", reconeix el Pedro –13 anyets– sense donar-se gaire importància abans de llançar-se a l’aigua a fer piruetes.

Notícies relacionades

"Abans era un parc i ara és un megaparc", resumeix el Tomás. "Trinchi", es llegeix al seu casc. 19 anys, 11 sobre una planxa. "És un dels millors parcs que he provat", assegura. Ell solia competir. "És un gran canvi", afirma al costat la Marina, 23. "Espero que vingui més gent a conèixer-lo". Ella també és old school, acumula 12 anys fent wake. També competia. "Tot el que sigui aigua... –riu–, ja ho diu el meu nom". ¿Què enganxa? "Adrenalina al màxim", responen l’Emma i l’Alejandra, 18 anys. "És una activitat divertida per a totes les edats".

Es palpa ambient de Friends. "No és broma –diu el Marc–, jo m’he fet una família". "Compte, Carlos Sobera –adverteix el Gallu–, més d’una relació ha sortit d’aquí". Després d’una hora, comença a sortir el salseig. Aquí hi ha hagut fins i tot matrimonis. "Be Wake Dates", rebategen aquest First Dates aquàtic. "El wake és pur amor", riuen. "Una mica dur, com l’amor", justifiquen.