El turisme de reunions va generar 1.384 milions d’impacte el 2024
El sector recupera a Barcelona les xifres anteriors a la pandèmia i marca una punta de 734.818 delegats, un 26% més que el 2023, sobretot en les àrees tecnològica, farmacèutica i mèdica.

El turisme, com a concepte general, necessita mesures de contenció i selecció a Barcelona, però hi ha consens transversal sobre el fet que el turisme de reunions és un segment a incentivar. És un dels que més aporten econòmicament a la ciutat i menys efectes secundaris comporten. Així que una de les noves estratègies de la capital catalana és prioritzar aquests visitants arribats per congressos, convencions, incentius i viatges corporatius, integrats dins de l’anhelat turisme de qualitat. El programa Convention Bureau de Turisme de Barcelona és artífex en ressuscitar l’activitat després de la debacle de la pandèmia, amb el resultat d’un impacte econòmic d’1.384,42 milions d’euros el 2024, que voregen el resultat del 2019, que era el més alt.
El balanç anual a què ha tingut accés EL PERIÓDICO mostra la recuperació d’aquest filó econòmic. El gràfic de l’impacte en euros no és comparable entre anys consecutius, perquè alguns congressos importants no tenen periodicitat anual o alternen ciutats d’acollida. Però la dada de l’any passat s’eleva gairebé fins als 1.388,81 milions de sis anys abans, en un registre de quatre dècades que el 2022 va patir una revisió metodològica, però que ostenta les dues esmentades puntes. Correspon a un volum de 1.968 reunions (un 1,2% més que el 2023, però lluny de les 2.268 de menor mida del 2015) que van portar 734.818 delegats, un 26,2% per sobre de l’any anterior i que bat un rècord en la sèrie des de l’any 1984.
D’aquests, un total de 440.345 van correspondre a l’àmbit associatiu (congressos, jornades i cursos), que van créixer un 3,7% i van sumar un total de 558 convocatòries, marcant també la seva quota històrica més alta. Mentre que 294.473 van ser delegats corporatius, traduint-se en un increment anecdòtic, però un total de 1.410 reunions.
Igual com passa amb el turisme vacacional, Barcelona és un punt de trobada internacional. Només un 14,1% dels seus delegats van ser nacionals, en la línia de l’any anterior. En el recompte de reunions segons origen dels seus participants, el 31,7% van ser nacionals, davant el 68,3% foranes. I els àmbits estrella en el còmput global van ser el tecnològic, amb un 14,2% del total, seguit molt de prop pel farmacèutic (14%) i el mèdic (12,15%). A més distància figuren l’industrial (7,4%), l’acadèmic (6%), el de consultoria (5%), el de l’alimentació (4%), el financer (3,6%) i el tèxtil-moda (3,3%), entre d’altres.
Els 1.384,42 milions d’euros van correspondre a 851,52 milions de les reunions associatives, i la resta de les corporatives. Un impacte que arriba a molts fronts: es distribueix en conjunt entre un 35,2% a l’allotjament, un 32,4% en despeses durant l’estada i un altre tant en serveis de l’esdeveniment. El més freqüent és que les reunions durin dos (26,4%) o tres dies (28%), tot i que més d’una quarta part es prolonguen més de cinc jornades. Es pot destacar que tot i que el 75,1% de les reunions es porten a terme a la capital catalana, una quarta part són en municipis de la regió.
Desestacionalitzar
Un altre dels objectius del consorci turístic és la desestacionalització, per evitar saturació de visitants en determinats moments de l’any. I aquí el turisme de reunions torna a ser clau en tant que es reparteix al llarg de l’any, gràcies a l’anticipada organització dels esdeveniments i a més esquiva els dos mesos punta d’estiu i el de Nadal. El 2024 el seu millor mes en nombre d’esdeveniments va ser octubre, amb el 13,1% de les reunions, seguit per juny (12,4%) i per novembre (12,1%).
Notícies relacionadesAnant al detall dels tipus de reunió, en les corporatives –que van deixar 532,9 milions d’euros–, l’origen dels participants va ser nacional en 625 casos, seguits per països de la Unió Europea (231), de la resta d’Europa (237), d’Amèrica del Nord (233) i del conjunt d’Àsia (57), amb convocatòries fins i tot per part d’Oceania. Per països, la llista la lidera Espanya amb el 44,3% en aquest àmbit, seguida pels EUA, el Regne Unit, França i Alemanya. Per a aquest grup el sector més freqüent és el farmacèutic (16,7%), seguit a menys d’un punt pel tecnològic. La mida més habitual d’aquestes trobades va ser el 2024 de menys de 100 persones (54,6%), seguida per la de 100 a 249 participants. Pel seu perfil, es fan pràcticament sempre en hotels.
En canvi, en el bàndol de les reunions associatives, en què la presència internacional de delegats és més important, van predominar els muntatges per a entre 100 i 249 persones, que van ser el 40,2%. Amb fins i tot un 10,2% per als de 500 a 999 delegats, i igual per a reunions de més d’un miler. Aquest col·lectiu, que va gastar 851,52 milions, encara destina més part del seu dispendi a l’allotjament (37,5%). En aquest cas, tardor és el seu període de més afluència, mentre que els seus escenaris habituals per a les seves trobades van ser els mateixos hotels (30,3%) i universitats (25,1%).
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- FLICK SE CITA AMB DECO I BOJAN La remodelació del Barça que ve: «Sé el que vull, s’ha de millorar»
- Bàrbara Munar: «Un 80% del control sobre l’envelliment depèn de l’estil de vida»
- Previsions econòmiques Brussel·les millora lleugerament les previsions de creixement per a Espanya malgrat les tensions comercials
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- CRIS CONTRA EL CÀNCER Troballa revolucionària en càncer de pell: un estudi descobreix el potencial d’un virus comú davant el melanoma