Equipaments
BCN tindrà el 2026 una central soterrada per generar energia
Després de les infraestructures del Fòrum i el carrer de Tànger, Districlima es dotarà d’una tercera, que treballarà amb aigua de mar i s’ubicarà a 18 metres de profunditat al parc del Poblenou
El sistema aspira a evitar que s’emetin 339.727 tones de CO2 en els pròxims 7 anys

Barcelona ha de disposar d’aquí poc menys d’un any de la tercera estació operativa de la xarxa Districlima, que subministra energia al districte de Sant Martí. La infraestructura, originada el 2004, compta per ara amb una central al Fòrum, que reutilitza vapor de la incineradora de Tersa per escalfar vivendes, equipaments públics –com escoles i l’Hospital del Mar– i negocis, com el centre comercial de Glòries i hotels.
N’hi ha una altra al carrer de Tànger, que permet refrigerar els immobles abonats a partir d’aigua de mar i gel. La tercera planta de Districlima s’està construint en l’actualitat soterrada sota l’enorme clot obert d’uns 18 metres de profunditat al parc del Poblenou, davant la platja del Bogatell, que comporta una inversió de 44,4 milions d’euros.
El magatzem subterrani acumularà l’aigua de mar que es capti. Estarà connectat a la cadena de proveïment energètic per subministrar el conjunt de la instal·lació entre "finals del 2025 i principis del 2026", va apuntar el director de Districlima, Xavier Puyal. Ha de permetre estendre la distribució de fred i calor de manera gradual, per poder créixer dels 192 edificis connectats en l’actualitat als 262 el 2032. Puyal va calcular que una desena més d’immobles es poden incorporar l’any vinent a la xarxa.
Connexió amb la xarxa
El sistema aspira a evitar que s’emetin 339.727 tones de diòxid de carboni (CO2) en els pròxims set anys. Per ara, aquest model energètic que es va començar a sembrar fa dues dècades a Barcelona estalvia que unes 30.000 tones anuals de CO2 siguin expulsades a l’atmosfera a la capital.
Les obres de la nova central, que van començar el 2024, han arribat a l’equador. "Ara s’instal·larà la tuneladora per captar aigua de mar mitjançant un emissari marí i es farà la connexió amb la xarxa existent cap al mes de juliol", va dir Puyal.
En una primera fase, la nova estació permetrà augmentar la potència de subministrament en 21 megawatts i, quan es finalitzi la quarta fase, ascendirà 58 megawatts més.
La rasa que ara ocupa part del parc del Poblenou hauria d’estar coberta cap al 2026, quan es replantaran zones verdes i es reconstruiran unes pistes esportives. De l’excavació s’han extret 8.000 metres cúbics de sorra, amb la qual s’han omplert trams erosionats a la platja de Llevant i les dunes de la platja de la Mar Bella. "L’objectiu és que la central tingui zero impacte ambiental", va assenyalar Puyal.
El director va explicar que la infraestructura ja està capacitada per connectar-se a nous edificis. En l’horitzó, Districlima té el repte d’abastir d’energia tres edificis de l’antic Mercat del Peix, situat a la Ciutadella, on s’edifica un pol d’investigació científica.
Neutralitat climàtica
En una visita d’obres entelada per la pluja, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Laia Bonet, va ressaltar que els treballs de la tercera planta de la cadena de distribució d’energia "reafirmen l’aposta per l’eficiència energètica i la neutralitat climàtica" de cara al 2030. La regidora va estimar que l’ampliació permetrà climatitzar una extensió "equivalent a 250 illes de l’Eixample".
Bonet va emfatitzar que el projecte se cimenta en la col·laboració publicoprivada. En aquest sentit, les excavacions als voltants de la platja del Bogatell "són una viva mostra dels projectes que encarem junts institucions i empreses", va manifestar la tinenta.
El projecte el promouen l’empresa Engie (amb un 75% de la participació), la companyia pública Tersa (20%) i l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE, amb un 5%). La directora d’Engie a Espanya, Janis Rey, va afirmar que Barcelona és "un referent a Espanya i el sud d’Europa" per ser "pionera" en aquest tipus de proveïment energètic. Va postular que l’urbs marca "el camí a seguir de moltes ciutats".
Notícies relacionades"Un rol important"
"Districlima ocupa un rol important en el canvi de la ciutat i posicionar-se al capdavant de la transició ecològica", va dir el vicepresident executiu d’Engie, Frank Lacroix. Va descriure la planta subterrània en construcció com "una combinació d’innovació, tecnologia, coneixement, experiència i avenços en solucions d’enginyeria i integrada a la ciutat".
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- Adéu als insectes: aquesta és la planta que has de posar a casa teva
- Un informe recent Koldo, Ábalos i Cerdán: així reconstrueix l’UCO 12 anys d’una relació que va derivar en presumpta trama de corrupció
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs a causa de l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons». Els va tibar més i va dir: «a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE