Profetes d’un sector estratègic
L’economia blava es contempla com un sector estratègic davant el protagonisme que anirà guanyant l’oceà, essencial per a l’equilibri del planeta. Proveïdor d’oxigen, regulador del clima i font d’aliment i ocupació, és vital aconseguir una activitat sostenible, cosa que requereix molta inversió, segons l’ONU i el Banc Mundial. Per al 2050, es necessitarà produir un 70% més d’aliments per a una població de 9.700 milions, quan l’oceà ja s’enfronta a la sobrepesca, contaminació i un preocupant augment de la temperatura.
La innovació juga un paper essencial per resoldre els problemes, i Barcelona aposta per posar-se al capdavant d’un sector que considera que li aportarà valor afegit. No obstant, el repte és aconseguir també que la innovació no es quedi al laboratori, per això iniciatives com el Parc de Tecnologia Marítima o el BlueTech Port se centren a connectar l’R+D amb les empreses.
Reduir residus
Involucrada en aquestes iniciatives, la xarxa BlueNetCat, que lidera la UPC, treballa per transferir al mercat les troballes dels investigadors experts en economia blava, prop de 700 a Catalunya, per "ajudar a resoldre els reptes marítims actuals i futurs".
La xarxa acaba de presentar un projecte amb què es proposa trobar fórmules per reutilitzar els subproductes de la pesca i l’aqüicultura, aprofitar l’aliment i evitar residus. La mateixa xarxa ha pres la iniciativa, dirigint els investigadors cap a solucions en economia circular, asseient-los amb les confraries de pescadors i els productors industrials per trobar junts solucions, generant noves formes de negoci.
A més de la UPC, formen part de BlueNet Cat la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, el CSIC i l’IRTA. Un altre projecte en marxa és la instrumentalització de les boies perquè transmetin dades sobre el mar. "Aquesta informació és molt útil per a científics, per a la indústria turística, la nàutica i el submarinisme", explica el director de Negoci de BlueNet Cat, Pablo Bou.
Notícies relacionadesAixí mateix, experts en economia pesquera de la Universitat de Girona i en visió per computació de la UPC han desenvolupat també una solució que fixa mitjançant l’aplicació d’IA, de forma automàtica, el preu de sortida del peix en la subhasta en llotges de pescadors, reconeixent les espècies, les unitats i el seu pes, cosa que evita l’error humà.
Un altre grup de científics i enginyers de la xarxa també estudien com compatibilitzar els parcs eòlics al mar amb la vida marina al Mediterrani occidental, en un projecte europeu liderat per l’Institut Noruec d’Investigació de l’Aigua i set països més, que comparteixen la informació i també treballen en instal·lacions al mar del Nord i el Bàltic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A BCN li queden sis grans vies asfaltades per «humanitzar»
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher
- Apunt Del miracle al cagòmetre
- Catalunya té en marxa projectes urbanístics en zones inundables
- Doble acció judicial Ofensiva veïnal per desallotjar una ocupació delictiva a Gràcia
- Aitana ofereix a l’afició del Johan la seva Pilota d’Or
- EL MUNDIAL DE PÀDEL Espanya revalida el títol femení però es queda sense doblet
- FÓRMULA 1 La forta pluja obliga a ajornar per avui la classificació del GP del Brasil
- La recta final del Mundial Bagnaia, un bicampió en dificultats
- EL PARTIT DE MONTILIVI El Girona respira alleujat després de sumar un triomf complicat