Mossos i Guàrdia Urbana creen un equip contra la multireincidència
Es destinaran 120 agents dels dos cossos policials que intercanviaran informació i faran actuacions conjuntes. També se centraran en les armes blanques i els narcopisos.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, van mantenir una reunió ahir que suposa "un punt d’inflexió en les polítiques de seguretat de la ciutat", com va dir el primer regidor.
Collboni va afegir que s’han acordat "avenços concrets" des d’aquesta primera trobada, com és la creació d’un equip conjunt entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona per acabar amb els tres fenòmens que més preocupen a la ciutat: la multireincidència, la proliferació de les armes blanques i els narcopisos i tota la delinqüència relacionada amb el tràfic de drogues.
Els Mossos i la Guàrdia Urbana aportaran 60 agents cada cos per a aquests grups conjunts, que se centraran en delictes contra el patrimoni, com el fenomen de la multireincidència, qüestions de salut pública i treure armes blanques del carrer. Per això, aquestes unitats entre els dos cossos intercanviaran informació, es distribuiran en operacions concretes i elaboraran accions preventives per evitar la comissió de delictes.
Collboni va destacar que la multireincidència és el "punt negre" de la delinqüència a la ciutat i per això s’han pres mesures juntament amb la Generalitat per abordar aquesta tipologia delictiva reincident. Per la seva banda, la consellera Parlon va recordar que està en marxa el pla Tremall, però que "la presència al carrer d’operacions conjuntes millorarà les percepcions de seguretat de la ciutadania" i que no vegin "impunitat" en aquesta delinqüència. Tanmateix, va destacar la importància que s’implantin millores en el sistema judicial, amb més mitjans materials i humans, per trencar "l’embut" de judicis pendents a aquests reincidents.
Per a la consellera, l’"eficàcia dissuasòria més significativa dels delinqüents" és que compleixin les penes imposades. Parlon va recordar que en els mesos d’estiu van baixar un 6,8% els delictes a Barcelona, principalment en delictes contra el patrimoni, un 10%, com els furts, un 5,1% o robatoris amb violència, un 5%. Els robatoris amb força han descendit un 24%.
El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, va assenyalar que els equips conjunts, que ja havien actuat a Barcelona fa uns anys centrats en temes de salut pública, permetran més eficiència contra la multireincidència i incorporaran gent de paisà en un treball de coordinació per tot Barcelona.
Les patrulles conjuntes també treballaran per treure armes blanques del carrer. Interior va anunciar aquest dimarts el reforç del pla Daga, que passa per un augment de les pales de detecció de metalls que portaran els Mossos. La Guàrdia Urbana en té 84, que es reparteixen les patrulles. A més, també es treballarà de manera preventiva a les zones que s’ha detectat amb més risc que es produeixin aldarulls i baralles amb armes blanques.
Tasca educativa
Malgrat això, Parlon va recordar que és important el vessant educatiu per acabar amb la cultura de la navalla, principalment en els col·lectius més joves: "No pots portar una arma blanca a sobre com portes el telèfon mòbil". La intenció és que s’abordi el fenomen des de diverses perspectives, com la social i l’educativa, no únicament la policial i per això es necessita la implicació de diverses administracions, va assenyalar la consellera.
Notícies relacionadesParlon també va reconèixer la preocupació per aquesta proliferació d’armes blanques i va assenyalar que "no són fets aïllats" sinó "una tendència" al carrer. El tinent d’alcalde de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle, va assenyalar la importància d’"erradicar les armes blanques dels espais públics" i va recordar que, des de fa setmanes, la Guàrdia Urbana utilitza pales metàl·liques en grans aglomeracions per inspeccionar si es porten ganivets o navalles, una actuació que s’incrementarà en les festes de la Mercè.
Un altre dels acords pactats en la reunió d’ahir és que la Guàrdia Urbana de Barcelona tingui accés a les dades del servei automàtic d’identificació dactilar de la policia autonòmica, per poder comparar empremtes d’un detingut, mentre que els Mossos d’Esquadra podran consultar el sistema de videovigilància de l’ajuntament per tenir accés a qualsevol imatge captada a la ciutat. D’aquesta manera, millora l’"eficàcia de l’acció policial", segons Collboni. En la reunió també va participar el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Informe La majoria dels inquilins no esperen poder comprar mai
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol