PORT DE BARCELONA

L’economia blava comptarà amb els ‘tinglados’ de Sant Bertran

El BlueTechPort creixerà a les sis naus ara en desús al Port Vell, de 25.000 metres quadrats, sumant empreses, ‘start-ups’ i organismes vinculats al sector de l’activitat dels oceans.

L’economia blava comptarà amb els ‘tinglados’ de Sant Bertran
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’aposta per l’economia blava, vinculada a l’activitat dels oceans, es multiplicarà al Port de Barcelona. Ho farà amb el trasllat del BlueTechPort als tinglados de Sant Bertran, literalment enganxats a la Ronda Litoral. Aquestes sis naus idèntiques d’estructura metàl·lica unida per pòrtics, construïts en la dècada els 60 i després d’anys d’oblit, progressivament acolliran start-ups i organismes de diferent índole però enfocades a l’economia blava. En total, seran 25.000 metres quadrats que es reformaran i estaran acabats el 2027, van explicar ahir els responsables del port.

La directora d’Innovació i Estratègia de Negoci Emma Cobos va avançar que ara mateix hi ha 17 companyies instal·lades al Tech Barcelona, al Pier 01 del Palau de Mar i s’ha esgotat la capacitat disponible. Aquestes seran les primeres a traslladar-se a una de les naus de Sant Bertran, la més pròxima a la ciutat. Ho faran el setembre vinent. Durant aquest any s’acabarà de "conceptualitzar" el BlueTechPort i, en els següents tres anys i de manera progressiva, s’aniran omplint les naus, tot i que hi haurà prou espai, va avançar el president del Port, Lluís Salvadó.

Actualment aquests tinglados estaven en desús. "Es tracta de naus industrials que volem transformar creant una comunitat que estrenyi més el vincle entre ciutat i port", va prosseguir el directiu de l’autoritat portuària. Precisament, en la presentació hi havia nombrosos representants d’empreses, centres tecnològics, administracions públiques i investigadors que treballen en economia blava, que engloba tant activitat portuària com pesca, nàutica, investigació, bioeconomia marina i desenvolupament de noves solucions relacionades amb el mar.

Més capacitat

El BlueTechPort farà el gran salt amb aquest trasllat, ja que multiplicarà per vuit la seva capacitat per acollir empreses i entitats del sector. La inversió prevista ascendeix a 50 milions d’euros i es preveu que hi treballin entre 2.500 i 3.000 persones quan funcioni a ple rendiment.

Des del port són optimistes sobre l’acollida d’aquest hub d’innovació entre el teixit empresarial. De fet, ja han tingut converses amb algunes companyies i està previst que durant la celebració del Saló de la Logística (SIL) es començaran a comercialitzar les naus. "Volem continuar sent un far en economia blava a través de la sostenibilitat i l’eficiència", va proclamar Lluís Salvadó.

Notícies relacionades

En l’acte també va participar el director general de World Trade Center (WTC), Carles Anglada, que col·laborarà en aquesta segona fase del BlueTechPort executant la reforma dels primers espais disponibles. "Ja no som només un edifici, som un actor més en l’ecosistema d’innovació del Port Vell", va assegurar. WTC és una empresa participada pel port que gestiona l’edifici on hi ha la seva seu corporativa.

El responsable del projecte de rehabilitació dels tinglados serà el despatx b720 Fermín Vázquez Arquitectes, que s’ha encarregat d’altres projectes emblemàtics a Barcelona com, per exemple, el nou mercat dels Encants o la futura estació de la Sagrera.