MEDI AMBIENT

BCN invertirà 32 milions per triplicar la potència fotovoltaica

En tres anys es passarà de 177 instal·lacions municipals als 10 districtes a 384

A l’objectiu del projecte municipal s’hi arribaria d’aquí tres anys, al finalitzar l’actual mandat. La despesa en panells solars triplica la que va fer el govern municipal anterior.

BCN invertirà 32 milions per triplicar la potència fotovoltaica

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona invertirà 32 milions d’euros fins al 2027, el final del mandat, per a la instal·lació de panells solars, amb l’objectiu de triplicar la potència fotovoltaica municipal per a aquell any. En el període anterior, es van dedicar 10 milions a aquest objectiu, que no és cap altre que el de contribuir a descarbonitzar la ciutat.

En l’actualitat, la potència municipal és de 5.849 kWp, xifra que pot cobrir el 2% del consum energètic de l’ajuntament, aproximadament l’1% del total a la ciutat, i equival a l’energia que consumeixen 3.178 llars. Al final de mandat, la inversió d’aquests 32 milions per instal·lar panells en diferents instal·lacions, d’escoles a biblioteques passant per cobertes, mitjanes i mercats, haurà d’haver servit per aconseguir que la potència fotovoltaica arribi a 19.244 kWp, xifra que servirà per cobrir el 7% del consum municipal.

L’alcalde, Jaume Collboni, que va explicar ahir la mesura, que serà presentada en el ple municipal d’avui divendres, va precisar que amb la potència del 2027 es podria cobrir l’energia de 10.500 llars, és a dir, la d’un barri com Trinitat Vella, durant un any, i que suposarà un estalvi de 6.700 tones en emissions de CO2.

El segon objectiu, 2030

Hi ha un segon objectiu, va prosseguir Collboni, tot i que va més enllà del mandat present: que l’any 2030 es multipliqui per cinc la capacitat fotovoltaica municipal, fet que suposaria generar l’energia que necessita cada any un barri com el de la Barceloneta i serviria per estalviar 12.000 tones d’emissions de CO2.

Mitjançant la inversió anunciada, es passarà en aquests tres anys de 177 instal·lacions fotovoltaiques municipals a la ciutat a 384. Les 177 estan repartides pels 10 districtes, si bé en alguns, com Sant Martí i Sant Andreu, n’hi ha més que en d’altres amb més densitat, com ara Ciutat Vella i Gràcia.

Les instal·lacions estan situades en mercats, seus de districtes, equipaments escolars i esportius, biblioteques, cementiris, pèrgoles, mitjanes i façanes. I és en aquests espais en els quals se n’aniran creant de noves.

Si bé el creixement de la potència municipal està previst amb precisió, no es pot fer el mateix vaticini en general a tota la ciutat perquè depèn de l’aposta que els privats, tant empreses com particulars, facin per la instal·lació de panells.

A Barcelona, més enllà de les municipals, hi ha 39.546 kWp en 2.100 instal·lacions privades (90 instal·lacions del sector industrial i primari; 591 del terciari, i 1.419 del domèstic), informa l’ajuntament, un 60% de les quals són dels últims 10 anys.

Mitjançant MES Barcelona, instrument pensat per facilitar la inversió i finançament de projectes energètics d’empreses, creat el 2021, la ciutat aporta un màxim del 30% dels projectes. En el cas de la ciutadania, hi ha el programa Moment Solar Barcelona, que acompanya les comunitats de veïns que volen instal·lar panells, amb unes xifres per ara mesurades: des del 2022, segons dades del consistori, s’han rebut 5.600 consultes, s’han elaborat 670 estudis de potencialitat i s’han executat 30 instal·lacions.

Notícies relacionades

El màxim possible

Els experts consideren inviable aconseguir que la potència fotovoltaica assumeixi tot el consum energètic de Barcelona, perquè per a això es considera que s’hauria de buidar un 30% de la superfície de la ciutat, prop de 30 km2, i dedicar-lo a instal·lacions. Es calcula que el màxim possible, en un futur pròxim i sense data determinada, podria ser el 30%.