Velázquez defensa la utilització de les pistoles elèctriques

El màxim responsable del cos policial creu que els agents han de disposar ara de més habilitats, «inclosa la intel·ligència emocional». 

Velázquez defensa la utilització de les pistoles elèctriques

G. G.

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Una de les reclamacions més habituals per part dels sindicats policials és que els agents tinguin més mesures d’autoprotecció, com pistoles elèctriques o gasos, per facilitar un arrest sense riscos. En declaracions a aquest mitjà, l’intendent major de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, es va mostrar "completament a favor dels dispositius conductors d’energia, eines que se situen entre la defensa metàl·lica extensible i l’arma de foc".

"Estic a favor de tenir aquesta eina i de formar els professionals per al seu ús. L’any passat vam gestionar unes 152 situacions amb persones agitades mentalment que van obligar a la utilització de la força i que van acabar bé. Però en molts casos, quan una persona utilitza una arma blanca i pot agredir un professional, disposar d’una eina que la neutralitzi sense fer-li mal és important", va assenyalar Velázquez.

Va afegir que moltes policies locals i els Mossos ja disposen d’aquests dispositius elèctrics (tàser), que estan "al mercat" i són "molt reconeguts a nivell professional, sempre amb un ús proporcional".

Velázquez també va assenyalar que gestionar la mobilitat a Barcelona és "complex", ja que a més de la presència d’1,7 milions de ciutadans junt amb els milers de persones que hi van a treballar, estudiar o divertir-se, també se celebren nombrosos esdeveniments de tot tipus. A més, l’intendent va remarcar que han aparegut nous modes de transport i dinàmiques de mobilitat en pocs anys com el repartiment d’articles del comerç electrònic. I va afegir que han aparegut noves maneres de transport, com els vehicles de mobilitat personal, i va recordar que "els patinets han vingut per quedar-se".

"El respecte s’ha de guanyar"

Notícies relacionades

Velázquez va afegir que per adaptar els vehicles de mobilitat personal a la ciutat de vegades es requereixen modificacions en la trama urbana i d’altres, "autoritat". "La denúncia no sempre és la solució, però potser es necessita una combinació de tot, inclosa la pedagogia". "Si abans es movia per uns paràmetres en què la disciplina o l’autoritat eren valors fonamentals, ara s’han de corregir comportaments d’una altra manera", va argumentar.

"Ara el que se li exigeix al policia és moltíssim més que el que se li exigia abans, que potser simplement amb autoritat i denúncies ja estava tot fet. Ara el respecte s’ha de guanyar en el dia a dia, en aquells moments en què et relaciones amb la ciutadania", va destacar el cap de la Gruàrdia Urbana. "Com a policia s’han de tenir un munt d’habilitats, inclosa intel·ligència emocional, i adaptar-te a la situació que tens davant".