La despesa per turista i dia a BCN supera els 90 € per primer cop

La xifra no inclou el desemborsament en transport i allotjament, que també va créixer el 2023 malgrat el descens del volum de visitants respecte al 2019.

La despesa per turista i dia a BCN supera els 90 € per primer cop

PATRiCIA CASTÁN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Se sabia que el 2023 va ser l’any de la recuperació de la plena normalitat en l’activitat turística de Barcelona, amb una xifra de visitants (12,2 milions de viatgers allotjats en negocis turístics i 3,6 més a casa de pròxims) encara per sota de la prepandèmia, però una despesa més gran del turista. No obstant, fins ara no ha transcendit on i com van deixar les seves divises els visitants. Un nou informe detallat de l’activitat publicat per l’Observatori del Turisme a Barcelona revela que per primera vegada des que es té registre, la despesa per persona i dia va superar els 90 euros, mentre que també va pujar en els apartats de transport i allotjament.

El sector és còmode amb el balanç, en tant que el volum de turistes no va créixer, però sí que van resultar més rendibles per a la ciutat. Aquesta idea encaixa amb els objectius de captar un visitant de més qualitat que promouen tant Turisme de Barcelona com l’ajuntament. El 2023 la despesa general va créixer un 15%, com ja va anunciar el consistori. Però en concret el dispendi diari de cada viatger va augmentar un 8,7% respecte a l’any previ fins a arribar a 91,7 euros. Per sobre fins i tot del 2019 (any de rècords, en el qual va ser de 82,3 euros).

El detall de les xifres evidencia també la importància del turisme professional (fires, congressos, reunions...), ja que els arribats a la ciutat per aquest motiu es van deixar de mitja 109,9 euros diaris, davant els 87,9 del visitant vacacional, o els 85,2 dels que venen per motius personals i d’altres. De la mateixa manera, la despesa va ascendir a 95,6 euros en el cas del turista internacional, davant els 72,2 euros del procedent de la resta d’Espanya.

Menjar i beure és la prioritat

¿A què destinen els seus diners? En primer lloc, a menjar i beure (un 46,5% del total, tot i que es pot destacar que aquesta dada s’eleva al 62,1% en el cas de turistes de la regió de Barcelona, que exclou la capital catalana), li segueix l’entreteniment, oci i cultura, amb un 19,5% del seu pressupost diari, així com les compres de roba, calçat, records i efectes personals (16,4%) i el transport intern (13,6%). Creix també l’apartat d’altres (4%, en despeses com compres d’un altre tipus, tractaments mèdics i altres).

Turisme de Barcelona destaca l’increment generalitzat a totes les partides. Continuant també amb l’allotjament, d’acord amb l’augment de preus que ja han destacat els hotelers. Aquest sector en va ingressar més, tot i que matisen que els seus beneficis no van ser superiors, per l’increment de la inflació i l’endeutament que arrosseguen des de la Covid-19. En qualsevol cas, els visitants van encaixar aquesta conjuntura, pagant de mitjana 84,2 euros per nit, davant els 68,5 de l’any anterior. Es pot destacar que el professional va desemborsar gairebé el doble (més de 150 euros) que el d’oci.

Notícies relacionades

També el viatge (transport) es va incrementar, amb una mitjana de 382 euros, només superada el 2017. I de nou, aquest saldo ascendeix a 500 euros en el cas del visitant per motius professionals, davant 374,4 del vacacional.

En canvi, els que van arribar amb un paquet turístic complet van pagar de mitjana 1.249, 5 euros, amb un notable increment sobre els preus del 2022 (982 euros).