L’Ajuntament d’Esplugues, autoritzat a desallotjar ‘El Barco’

El beneplàcit de la jutge ha donat peu a l’evacuació d’una de les tres vivendes encara habitades, mentre dues més es preparen per sortir.

L’Ajuntament d’Esplugues, autoritzat a desallotjar ‘El Barco’

GERARDO SANTOS / mANUEL ARENAS

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Una de les tres vivendes que restaven a l’interior de l’edifici El Barco d’Esplugues ja va ser desallotjada mentre les altres dues es preparen per sortir pròximament, després que l’Ajuntament d’Esplugues rebés ahir a la tarda l’autorització judicial, consultada per EL PERIÓDICO, per efectuar el desallotjament.

L’evacuació està avalada per dos informes tècnics de l’enginyer Rafael Pou, de la firma Synthesis Architecture & Value Engineering SL, el segon dels quals d’ahir mateix, i un informe de Bombers també consultat per aquest diari, que basant-se en els exàmens esmentats i segons l’opinió de l’arquitecte municipal d’Esplugues, ha "aconsellat el desallotjament de l’immoble amb caràcter d’urgència per garantir la seguretat i protecció dels seus inquilins".

Segons fonts municipals d’Esplugues, els últims veïns d’El Barco han accedit a iniciar la seva evacuació després de la mediació portada a terme pels serveis municipals, la Policia Local d’Esplugues, els Bombers i els Mossos d’Esquadra. La intervenció dels Mossos com a policia judicial per tal de procedir al desallotjament d’emergència en els tres dies que dictaminava el jutge no va ser necessària finalment.

Els últims veïns encara a l’interior d’El Barco es mostraven ahir a la tarda crítics amb la gestió municipal de la crisi: "Hem sigut intimidats", declarava a aquest diari Juanma Gómez, un dels veïns que resistien dins de l’immoble. El van acompanyar en la seva tancada de dos dies la seva parella, Sarai, la seva germana, Susana, i la seva mare, Manuela.

Petició al jutge

El dilluns passat, 25, finalment minuts després de rebre la notícia que havien de deixar casa seva, el mateix Gómez lamentava la situació: "¿On anirem, si som aquí tota la família?", declarava a aquest mitjà. En efecte, hores després, un grup de veïns, entre els quals els quatre últims d’El Barco, decidia tornar als seus pisos i tancar-s’hi.

L’endemà, dimarts, l’ajuntament va demanar al jutjat de guàrdia l’ordre pertinent per poder buidar del tot El Barco. No obstant, ja que l’edifici és de titularitat pública des del 2023 i que existeix un expedient administratiu, el Jutjat de Guàrdia d’Esplugues va considerar que la competència corresponia a un jutjat de la jurisdicció contenciosa, motiu pel qual es va inhibir. Ahir al migdia, i després d’haver-se passat la pilota entre els jutjats durant tot el dimarts, finalment el Contenciós Administratiu 4 de Barcelona va autoritzar l’evacuació.

En la interlocutòria judicial, a què va tenir accés aquest diari, la jutge autoritza que es porti a terme el desallotjament al trobar-se El Barco en situació de "ruïna imminent". "S’autoritza, igualment, l’entrada de membres de les forces d’ordre públic, en cas que per l’autoritat administrativa corresponent, i sota la seva pròpia responsabilitat, s’acordés la seva intervenció per resultar-ho necessari", rubricava la interlocutòria judicial.

Notícies relacionades

Paral·lelament, la gestió del reallotjament dels afectats segueix el seu curs. En una roda de premsa que va tenir lloc ahir al matí, el primer tinent d’alcalde, Eduard Sanz (PSC), va confirmar que una família de quatre membres ja va passar la nit de dimarts en un pis de lloguer a Esplugues.

A més, 14 més havien dormit en hotels i aparthotels, i només tres persones van passar la nit a l’alberg del Centre d’Urgències i Emergències de Barcelona.