Vivendes precàries
Un mes sense llum al Raval
Els afectats no es poden dutxar a casa, renten la roba fora i només cuinen si instal·len butà
Una trentena d’inquilins que malviuen a les fosques des de fa setmanes a cinc finques del Raval consideren «infrahumana» la seva situació. Un incendi va revelar el pèssim estat de la xarxa elèctrica, probablement causat per antics narcopisos, i la companyia va tallar el subministrament per seguretat.
«Papa, no vull anar a l’escola», li repeteix diàriament un nen de 12 anys al seu pare Eber Espino, procedent d’Hondures. «No vull anar a l’escola perquè no vull haver de dutxar-me amb aigua gelada», afegeix el nen. El fill d’Eber és un dels habitants dels 30 pisos a cinc immobles del carrer de Sant Climent, al Raval de Barcelona, que fa un mes que estan sense subministrament elèctric.
Els inquilins, desesperats i incrèduls, lamenten haver de viure en unes condicions que qualifiquen d’«infrahumanes». Endesa revela que va haver de tallar el corrent pel mal estat de la instal·lació: era un «perill públic». La precarietat de les instal·lacions va aflorar després d’un incendi menor, que va delatar la insòlita situació d’aquestes finques, on havien operat narcopisos que punxaven la llum comunitària. L’ajuntament, veient que els propietaris encara no han reparat la xarxa, ha iniciat les gestions perquè els immobles recuperin el subministrament. Mentrestant, ofereix assistència als afectats per suportar la situació.
Tot va començar a mitjans de febrer, quan els Bombers de Barcelona van haver d’anar a una finca del Raval per sufocar un petit incendi a la façana de l’edifici. «Després d’aquesta actuació, els bombers ens van avisar que havien detectat instal·lacions elèctriques manipulades que suposaven un perill enorme per a la vida de les persones», expliquen a aquest diari portaveus d’Endesa. La companyia concreta que el dilluns 19 de febrer els seus operaris van tallar el corrent elèctric escortats pels Mossos i la Guàrdia Urbana.
32 subministraments punxats
Endesa va revisar 52 subministraments, dels quals 32 estaven punxats. D’aquests, 26 no tenien ni tan sols contracte en vigor. Fonts de Serveis Socials recorden que, fa anys, aquesta finca havia acollit diversos narcopisos que van manipular la xarxa elèctrica. «Vam tallar la llum per seguretat», insisteixen des de la companyia. Des d’aquell moment, és responsabilitat dels propietaris arreglar la instal·lació. Tot i això, els titulars no han atès el requeriment per ara, confirma el consistori a EL PERIÓDICO.
La inacció es deu a les característiques de la propietat: «No hi ha una comunitat de propietaris operativa ni estructurada, malgrat ser els responsables del manteniment de l’edifici», expliquen fonts municipals. Aquests propietaris ja porten fins ara 12 multes municipals obertes entre el 2020 i el 2021 per la seva negativa a fer tasques de manteniment, neteja o reparació estructural.
Mentrestant, són els inquilins els que pateixen les conseqüències del passotisme dels amos. La majoria, a més, continuen pagant el lloguer mensual. Les llanternes pengen del sostre i les espelmes estan escampades per totes les vivendes, amb el risc de provocar incendis que això suposa. Espino recorda aquell 19 de febrer: «Vaig descobrir que no teníem llum perquè l’aigua sortia gelada», explica. Va ser la primera de moltes dutxes que li va tocar suportar al seu fill. El Jesvincent, cuiner filipí, també ho recorda perquè va veure tot el dispositiu quan portava els seus dos fills a l’escola. «Ningú ens va avisar que ens quedaríem sense llum», afirma l’home, que paga 700 euros de lloguer per un pis de 50 metres quadrats. Les vuit famílies enquestades per aquest diari declaren que no les van advertir.
Les neveres han deixat de ser útils, no només per al menjar. El Kala, un treballador bengalí d’una carnisseria halal que viu amb la seva dona, no pot refrigerar les gotes dels ulls. «Ens dutxem en cases de paisans i rentem la roba a les bugaderies exprés», mussita l’home. «Estem molt fatal de veritat», insisteix Abdul Haq, pakistanès amo d’una botiga d’electrònica al barri. «¿Com pot ser que estiguem així? És infrahumà», manifesta l’home, que viu amb la seva dona i un fill.
Els inquilins expliquen que es passaven els dies menjant pa i llaunes. «Era impossible cuinar», afegeix Haq, tots els pisos tenen vitroceràmica elèctrica. Després d’un mes, tots han comprat ja fogons alimentats amb butà.
A la Latifah, netejadora marroquina, se li ha esgotat la paciència. Fa set anys que paga 400 euros mensuals al pis on viu amb el seu fill de 15 anys, fins i tot amb plagues de rates.
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Els ‘kiwis’ assalten els britànics amb dues victòries
- 400 blocs Polvorí per la suposada estafa d’un administrador de finques
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Cine ‘La sustancia’, una bacanal ‘gore’ feminista
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"
- Barraca i tangana Passeu-li al bo