símbol local

Les patates Corominas de Badalona canviaran de color i ubicació

La pugna judicial es remunta a l’abril del 2021 i enfronta dues faccions de la família 

La facció familiar que va guanyar el judici a l’Audiència Provincial per la titularitat de la marca projecta un canvi de rumb per a la gairebé centenària, i molt popular, firma d’aperitius.

Les patates Corominas de Badalona canviaran de color i ubicació

mANUEL ARENAS

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La famosa marca de patates fregides Corominas de Badalona canviarà de dalt a baix els pròxims mesos. El seu característic color vermell passarà a ser blau turquesa i l’empresa obrirà un nou establiment físic en un cèntric carrer de Badalona, ciutat on la marca d’aperitius fundada el setembre del 1928 és un dels seus símbols locals més emblemàtics juntament amb Anís del Mono i el Pont del Petroli.

Les patates Corominas de Badalona canviaran de color i ubicació /

El transcendental canvi de rumb de l’empresa no respon precisament a un retoc cosmètic, sinó a un reimpuls de la marca a càrrec de la facció de la família Corominas que va guanyar, contra l’altra part en què la saga familiar està dividida des d’anys enrere, un judici que va resoldre definitivament l’Audiència Provincial de Barcelona el juliol del passat 2023, però que continua arrossegant detalls pendents entre les dues ramificacions del llinatge Corominas.

El cop de volant entorn de l’esdevenir de la marca el corrobora a aquest diari Anaïs Duran Corominas, neta de Francisco Corominas, que va registrar la marca el març de 1968: "Volem continuar amb el negoci familiar de les patates fregides", explica Duran, que emfatitza que "no busquem cap conflicte amb l’altra part de la família". És a aquesta "altra part de la família" a la qual els tribunals van retreure "mala fe" al registrar el 2017 una altra marca Corominas que va ser declarada nul·la al ser idèntica –fonèticament i visualment– a la que ja hi havia des de finals de la dècada dels seixanta.

Plet

L’hereva –juntament amb els seus dos germans– de la titularitat de la marca, que exerceix de portaveu de la facció familiar que va guanyar el judici, assegura que, a més del canvi de color de la marca, durant els pròxims mesos firmarà el contracte de lloguer del nou establiment al centre de Badalona i que una nova fàbrica estarà operativa en un parell de mesos a Montcada i Reixac, ciutat que acollirà la sala de màquines de Corominas. Això passa després de les dificultats de la família per trobar un lloc a Badalona, ciutat "a la qual volem seguir estretament vinculats", remarca Duran. Paradoxalment, el canvi de color de la marca l’efectuen els Corominas que van guanyar el plet sense cap imperatiu judicial de fer-ho, i ho fan "per raons que explicarem més endavant", postil·la Duran.

Quant a la històrica fàbrica de Corominas ubicada al carrer Miquel Servet de Badalona, la facció familiar que la gestiona i que va perdre el judici, liderada per Joan Corominas (cosí de la mare d’Anaïs Duran Corominas) i Josep Garcia (cunyat de la seva mare), com a socis de Corominas SL, declina fer declaracions davant les preguntes d’aquest diari però sí assumeix la derrota judicial sobre la titularitat de la marca, que gestionaven Corominas i Garcia "a través d’un pacte verbal de fa molts anys, quan les empreses funcionaven d’una altra manera", puntualitzen.

Tot i que encara és incert el futur de la fàbrica i de l’estructura empresarial que fins ara han representat a Badalona la marca Corominas, sí que és irrefutable –la sentència de l’Audiència Provincial és ferma– que els tribunals van reconèixer la titularitat de la marca a l’altra facció familiar que fins ara no liderava l’empresa. Aquesta consideració obliga Joan Corominas i Josep Garcia a "cessar en l’ús de la marca per no perjudicar la reputació dels titulars de la marca", remarquen a consulta d’aquest diari fonts del despatx Aequo Advocats, encarregats de la defensa lletrada dels Corominas que van guanyar el judici.

Notícies relacionades

La particular pugna judicial dels Corominas es remunta a l’abril del 2021, quan la facció familiar que representa Anaïs Duran Corominas, hereva –quarta generació de la família– de la titularitat de la marca original registrada l’any 1968, va portar als tribunals l’altra part en què la família està dividida, la que representen Joan Corominas i Josep Garcia, a l’entendre que una nova marca Corominas que aquests havien registrat el 2017 perjudicava els seus drets com a titulars de la marca original.

En primera instància els va donar la raó el Jutjat del Mercantil número 8 de Barcelona l’1 d’abril del 2022, que en una sentència a què ha tingut accés aquest diari va recriminar als Corominas que havien registrat la nova marca fer-ho amb "mala fe". El jutge va arribar a aquesta conclusió adduint que el registre de la segona marca Corominas es va produir "sense coneixement ni consentiment" de la titular –la mare d’Anaïs Duran Corominas– i "amb clar abús de confiança", amb l’objectiu d’aconseguir "previsibles beneficis" per a la societat Corominas SL. Els esmentats "previsibles beneficis" els va deduir el jutge especialment de la via de venda telemàtica, molt rellevant pel prestigi de les patates artesanals a tot el territori estatal.