EL COR DEL COR DE LA CIUTAT

La plaça del Macba canvia d’imatge

La plaça del Macba canvia d’imatge

MACBA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni va explicar ahir el projecte de reforma de la plaça dels Àngels, espai de Ciutat Vella que va definir com «el cor del cor de la ciutat». La remodelació de l’espai compta com a principals actuacions la construcció del centre d’atenció primària Raval Nord a l’edifici de la capella de la Misericòrdia i l’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba). Però la reforma contempla altres objectius, entre els quals destaca incorporar zones verdes i d’estada.

«Vam dir que Ciutat Vella seria una prioritat aquest mandat», va afirmar l’alcalde, que va remarcar la necessitat que els veïns de la zona comptin amb serveis: «cultura, salut i més espai públic». I tot i que aquest objectiu no està formulat de manera explícita, el canvi resulta incompatible amb el fet que els skaters que freqüenten la zona segueixin patinant-hi com fins ara.

El sòcol del museu

Les obres del CAP començaran abans de l’estiu, va dir Collboni, i acabaran el primer trimestre del 2026. L’ampliació del museu també s’iniciarà aquest any i acabarà, segons el calendari municipal, el gener del 2027. En el ple municipal del març es votarà l’últim tràmit de la reforma del museu, el projecte de reforma del qual inclou la reformulació del sòcol de la seu actual del Macba, amb 1.105 metres quadrats, que serà un dels trets principals del canvi de l’espai. La plaça deixarà de ser dura, o almenys no tant com ara: «Guanyarem verd», va assegurar l’alcalde. L’arquitecta en cap del consistori, Maria Buhigas, va precisar que les imatges són «estudis preliminars que no representen una proposta definitiva». O sigui que aquests arbres caldrà veure’ls. En cas de confirmar-se’n la presència, seran un obstacle decisiu per als patinadors.

El nou CAP comptarà amb 2.500 metres quadrats i la inversió prevista és de 13 milions d’euros. La Generalitat de Catalunya està a punt de licitar les obres, segons l’ajuntament, i en principi s’iniciaran al juny.

Quant al Macba, l’ampliació costarà 16,3 milions d’euros. Una vegada es completi en tràmit en el ple del març, les obres poden licitar-se al juny i començar al novembre, amb l’objectiu que acabin el gener del 2027. El nou espai del museu sumarà 2.110 metres quadrats per a sales d’exposició, galeria, magatzems i instal·lacions i 349 metres quadrats de miradors oberts a la ciutadania.

Els veïns i els ‘skaters’

La reforma de la plaça dels Àngels afecta dos col·lectius que no han aparegut en la compareixença de l’alcalde fins que els mitjans de comunicació han preguntat per ells, els skaters i els veïns.

Notícies relacionades

Quant als primers, és evident que caldrà plantejar-se com conviuen els plans del consistori amb la seva presència, ja que en aquests anys ha sigut contínua. Preguntat per la qüestió, Collboni va donar una resposta genèrica però que serveix per al col·lectiu: en concret, l’alcalde va defensar que a la plaça «pugui passar de tot, que la gent gran pugui passejar i asseure’s. Això no exclou altres usos, però el que no pot ser és que es monopolitzi l’ús de l’espai públic».

D’altra banda, la reforma ignora la reclamació dels veïns, que fa molt temps que lluiten per frenar l’ampliació del museu en el costat de la plaça contrari al que n’allotja la seu actual, per considerar una privatització de l’espai públic, de gairebé 1.000 metres quadrats, a l’annex que s’erigirà al costat del Convent dels Àngels.