turisme

BCN suma 152.320 llits turístics

Els hotels van arribar al 80,2% d’ocupació d’habitacions el 2023

El nou balanç de l’Observatori del Turisme a Barcelona indica que la ciutat supera per primer cop les 150.000 places, una xifra que va suposar un guany del 4% en allotjaments i un 1,6% de llits (2.359) l’any passat. 

BCN suma 152.320 llits turístics

PATRiCIA CASTÁN

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El viatger que arriba a Barcelona troba en l’actualitat 152.320 llits al seu servei, que estan repartits en un total de 10.701 establiments de tots els pressupostos i colors: del superluxe hoteler a l’alberg més modest, passant pels 9.818 pisos d’ús turístic comptabilitzats oficialment al tancament de l’exercici del 2023. El nou balanç, que per primera vegada depassa les 150.000 places, suposa haver guanyat un 4% d’allotjaments i un 1,6% de llits (2.359). Representa un increment suau (i minvant) des de la limitació que va imposar el PEUAT o pla especial urbanístic d’allotjament turístic del 2017 (prèvia moratòria de llicències). Amb la particularitat que 1.379 places les brinden els 407 pisos que es van colar pel forat legal que es va produir després de la primera versió fallida del pla i que han aconseguit sentències favorables el 2023, incorporant-se a l’oferta local turística.

Les dades que recull l’Observatori del Turisme a Barcelona en la seva primera càpsula de l’informe de l’activitat 2023 se centren en l’allotjament i l’arribada de viatgers. Prèviament, ja es va donar a conèixer que la capital catalana va registrar uns 12,2 milions de turistes allotjats (en hotels, pensions, pisos turístics i altres negocis), per sota encara de les dades del 2019, però en canvi s’ha produït uun increment de la despesa, que suposa una millora qualitativa. Ara es dissecciona l’oferta que aquests visitants troben a la ciutat i les seves eleccions. Cal remarcar que, fora del circuit d’allotjament de pagament, s’estima que 3,6 milions més de persones van arribar a Barcelona i es van allotjar a casa d’amics i parents, el que suma un total de 15,6 milions de turistes.

Barris allunyats

L’anàlisi de resultats assenyala que, sense l’escàndol dels pisos turístics que van obtenir llicència durant un període de buit normatiu mentre es revisaven aspectes del PEUAT que la justícia havia tombat, el nombre de nous llits es podia haver quedat en un miler. La regulació limita les possibilitats d’obertures d’hotels en barris allunyats del centre i de nuclis turístics, que han despertat poc interès en els operadors, i en els últims anys s’ha anat nodrint dels últims espeternecs de llicències concedides en el seu moment, la maduració del qual i construcció finals han sigut progressives.

L’increment total d’establiments es nodreix de tres hotels de quatre estrelles, que injecten 571 places (que no habitacions) fins a les 76.662 en el total de categories amb un creixement interanual del 0,8%. Aquests llits irrompen als districtes de Sarrià-Sant Gervasi (creix un 1,1%), a Sant Martí (en guanya 350, que suposen un 2,4% més) i crida especialment l’atenció l’auge a Sant Andreu del 67,6% del seu allotjament, tot i que la dada té trampa, perquè es tractava de la zona amb menys oferta hotelera de la ciutat, que ha passat de dos a tres hotels, incorporant-hi 150 llits.

En el cas dels albergs, la nòmina augmenta amb 405 places a causa de projectes previs que han vist la llum a Ciutat Vella i a Sant Martí. Per contra, els 1.379 llits en pisos turístics que s’han obert pas (a menys que hi hagi un nou desenllaç judicial) van a parar sobretot a Sarrià-Sant Gervasi (al créixer un 31% i sumar-ne 4.315) i a Sants-Montjuïc, que n’estrena més de 200 i s’acosta als 6.000 llits. Decreixen a l’Eixample un 0,5%, tot i que continua sent el districte estrella dels pisos turístics, amb 28.630 places en 4.467 vivendes de vacances. És a dir, amb més oferta en aquest segment d’allotjament que en els hotels (estabilitzat 22.495). I també va al capdavant pel que fa als albergs.

Tanca la llista d’incorporacions el capítol de pensions i hostals, que, tot i que guanya en el còmput net dos establiments, només suposen un total de quatre places pels ajustos que han tingut d’altres.

Any òptim per a tothom

L’avanç de la demanda des del final de la pandèmia, amb una ocupació creixent, fa que el sector turístic hagi viscut un dels seus millors anys. Els hotels de la ciutat, segons apunta l’exhaustiu informe de l’Observatori, van arribar a un 80,2% d’ocupació d’habitacions (70,2% de places), arribant al 89,1% en els d’una estrella, i al 85,2% en els de tres. No obstant, més de la meitat de turistes van dormir en quatre estrelles. El millor mes a la ciutat va ser el juliol (79,8%, en places), però només el gener va estar per sota del 50%. En total, van allotjar 7,78 milions de turistes, amb un total de 20,21 milions de pernoctacions. Més que el 2022 i menys que el 2019.

Notícies relacionades

En les pensions i els hostals es van allotjar 494.085 viatgers (ocupació del 79,5%), mentre que en albergs n’hi va haver més de 871.000 i en segment d’apartaments turístics (en edificis destinats només a aquest ús), més de 172.000.

En el cas dels pisos d’ús turístic, van acollir 2,85 milions de clients (11,66 milions de pernoctacions, al fer estades mitjanes de quatre nits, una mica menys que l’any anterior). L’ocupació anual d’aquests pisos va ser del 55% pel que fa als llits, però no està disponible sobre el conjunt de pisos. La dada, en canvi, podria ser molt superior, ja que habitualment es reserven per sota de la seva màxima capacitat.