"Busquem una vida digna"

EL PERIÓDICO entra a l’assentament que hi ha a l’interior del vell institut Badalona 9. «No volem fer mal a ningú», diu l’Ansu.

"Busquem una vida digna"
2
Es llegeix en minuts
M. A.

Dues portes obertes permeten entreveure a peu de carrer l’interior del vell institut Badalona 9 (B-9) del barri del Remei. Una s’ubica al carrer de la Tardor i una altra al carrer de Guifré, paral·lela a l’entrada principal del número 669 del carrer d’Alfons XII, tocant als blocs del barri de Sant Roc i a dos minuts caminant d’aquesta mateixa parada de metro de la línia 2.

Les tres vies conformen el gran perímetre que ocupa a l’illa el degradadíssim immoble municipal, que va acollir fins al juny del 2011 el centre educatiu. Des de setembre del 2023, l’enorme finca està ocupada per uns 150 migrants, eminentment d’origen africà i llatí, que malviuen en condicions de pobresa i vulnerabilitat extremes després d’haver sigut desallotjats fa anys de diversos assentaments de Badalona com els dels carrers d’Antoni Bori, Alfons XIII i Progrés. Fins i tot també de la nau del Gorg, una tragèdia que encara retruny a la ciutat amb cinc víctimes mortals el desembre del 2020. El B-9, que ara Albiol intenta desocupar per la via judicial, és avui el desaigüe en el qual han desembocat diversos drames socials que Badalona ha mirat de purgar l’últim lustre.

Roba estesa, un carro amb pneumàtics a dins i un precari matalàs entre runa són alguns dels traços que dibuixen el paisatge de podridura que impera al pati exterior. Està ubicat en una àrea industrial sense gairebé veïns, excepte per la part que toca a Sant Roc. A l’entrada d’un dels passadissos del vell institut s’espera l’Ali, un senegalès d’uns 40 anys que, quan se li pregunta per la possibilitat de fotografiar l’espai, remet a un nom: "Ansu. Heu de parlar amb l’Ansu. Ell s’encarrega de liderar la comunitat i és qui us dirà si en podeu fer fotos". El Rafa, un jove d’uns 20 anys, ho confirma: "Busqueu l’Ansu".

"Som éssers humans"

Notícies relacionades

L’Ansu rep EL PERIÓDICO assegut en un banc. Superat el recel, el portaveu de la comunitat del B-9, que també té uns 40 anys i una discapacitat reconeguda, accedeix a conversar amb aquest diari a l’interior de l’assentament després d’exposar-se-li la intenció de conèixer de primera mà la realitat de les persones que viuen allà. L’Ansu parla molt fluix mentre fuma i altres homes de la seva edat l’envolten, reconeixent-li legitimitat.

"Nosaltres busquem una vida digna sense voler fer mal a ningú", remarca l’Ansu. El líder assegura que està al dia sobre el punt en què es troba el procés judicial de desallotjament de les "més de 200 persones", especifica (les 150 són una estimació de la Guàrdia Urbana de Badalona), que viuen allà. De fet, explica que està explorant amb un advocat la possibilitat de formular al·legacions contra la desocupació. "Només demanem a l’ajuntament i a les administracions que ens tractin com el que som, éssers humans, i queens donin alguna alternativa que ens permeti sortir endavant".

Temes:

Badalona