Tercer saqueig a un panteó modernista a Montjuïc

Els Mossos miren d’identificar els lladres amb les imatges de les càmeres instal·lades entorn del panteó Coromina, focus de robatoris les últimes setmanes.

Tercer saqueig a un panteó modernista a Montjuïc

jordi ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra investiguen el tercer acte de pillatge que una sumptuosa tomba modernista ha patit en poques setmanes al cementiri de Montjuïc, a Barcelona. Els policies miren d’identificar a través de les imatges d’unes càmeres de seguretat els espoliadors que estan desposseint el panteó Coromina, construït el 1907 i inclòs en les rutes guiades per la necròpolis. Bona part de la barana de bronze que cobria l’ala dreta del sepulcre ha volat en tot just un mes. El propietari, Albert Sáenz, calcula que s’han desvalisat almenys 15 metres de la balustrada que, com una planta enfiladissa de branques, envolta el monument funerari, coronat per un àngel.

L’amo creu que es tracta d’un "espoli per encàrrec". Sospita que, al darrere de la sostracció, s’oculta algú amb prou diners per encapritxar-se d’un forjat superb i més que centenari, una autèntica peça única. "El cert és que fa setmanes que estan robant només en aquest panteó, segur que per interessos que van molt més enllà de vendre el material com a ferralla", declara convençut.

Després dels dos saquejos encadenats amb poques setmanes de diferència, els lladres es van colar dimarts passat entorn de les set del matí. Els Mossos confirmen que van aconseguir emportar-se un altre tros més de barana.

Un vídeo com a prova

A diferència de les ocasions anteriors, el delicte va quedar registrat aquesta vegada pel sistema de videovigilància que Cementiris de Barcelona ha instal·lat entorn del panteó després dels recents successos. "N’ha enganxat dos, mentre que un tercer controlava si venia un vigilant. No comptaven amb les càmeres. Quan els de seguretat han anat allà, ja no hi eren", relata Sáenz.

Notícies relacionades

Els Mossos van informar ahir que dimarts, hores després que s’arrenqués un altre tram de barana, van rebre una denúncia i la gravació que acredita el crim. La policia examina el vídeo per descobrir la identitat dels assaltants. No ha transcendit que s’hagin produït detencions de moment.

Al sepulcre hi ha enterrats els familiars de l’amo, inclosa la seva mare, un germà i diversos avantpassats. La tomba no ha sigut profanada en cap moment, com va passar amb 162 nínxols l’estiu passat, suposadament per desposseir d’or, joies i rellotges els cadàvers. Els furts a la joia modernista han forçat Cementiris de Barcelona a extremar les mesures de seguretat al voltant del panteó Coromina.