TRAGÈDIA AL RAVAL

Albiol promet ajuda econòmica per a les inspeccions de l’ensorrament

L’alcalde de Badalona es va reunir amb els veïns de la zona on es va produir el contratemps mortal i va denunciar que el Govern «no vol posar ni un euro» per inspeccionar les 420 vivendes afectades

Albiol promet ajuda econòmica per a les inspeccions de l’ensorrament

gERARDO SANToS

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Uns 400 veïns del barri del Raval van acudir ahir a la tarda al pati de l’Institut Badalona VII per escoltar les explicacions de l’alcalde, Xavier García Albiol, sobre la situació de les vivendes que es van construir en la mateixa promoció que l’immoble esfondrat el 6 de febrer: "La Generalitat ens ha traslladat que no posarà ni un euro per realitzar les inspeccions als edificis que podrien estar afectats", va dir l’alcalde.

Alguns veïns, els més impacients, ja rondaven pels voltants de l’institut abans que comencés la reunió. Entre les demandes més urgents, "una solució digna per als afectats i seguretat per als que viuen a les finques limítrofes mitjançant revisions exhaustives". També demanen moratòries en les hipoteques a les entitats financeres, advoquen per "una inspecció ITE segura" i sol·liciten "una bona cobertura d’assegurances i administracions locals estatals i europees".

Estaven cridats els residents de les 420 vivendes de l’illa en forma de ve baixa que formen el carrer del Canigó (números 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13 i 15), les dues voreres del carrer d’Ausiàs Marc (números 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 i 121) i del carrer de Llefià (números 2, 4 i 6). Si bé el col·lapse va afectar només un dels blocs, l’evacuació preventiva va ampliar la preocupació a totes les vivendes que formen l’illa.

El 16 de febrer, el consistori badaloní i la Generalitat van acordar firmar un conveni per inspeccionar tota la promoció, amb les seves 420 vivendes. Amb tot, el principal escull és l’econòmic, ja que l’ajuntament apressa la Generalitat que accedeixi a la petició de sufragar els costos d’aquests exàmens, massa costosos per als veïns. "El que demanem és que portin a terme la seva competència, que és la inspecció d’edificis", va remarcar Albiol, que va assegurar a la sortida de la reunió amb els veïns que la Generalitat s’ha negat a costejar els costos de les inspeccions.

En aquest sentit, el consistori va anunciar que ajudarà les persones que no puguin costejar les despeses de la inspecció i que estan procurant aconseguir línies de subvenció per efectuar les obres destinades a reforçar l’estructura: "Treballarem per aconseguir crèdits tous a interès zero", va declarar l’alcalde.

Notícies relacionades

Uns 80 euros per pis

Per tirar endavant tot el procés, Albiol va instar els veïns a organitzar-se per agilitar la inspecció dels blocs. Els va demanar que s’organitzin a través dels administradors de finques, en contacte directe amb l’ajuntament, per garantir la capacitat de fer front als 80 euros per pis que pot costar la revisió. "Al llarg dels anys, en algunes edificacions es poden haver construït infrahabitatges o trasters als àtics. A més, aquests habitatges es van construir en un temps en què el ferro dels forjats no tenia la mateixa qualitat d’ara, sumat al fet que alguns veïns poden haver tirat alguna paret. Aquestes circumstàncies juntes desperten inquietud als veïns, però el meu objectiu com a alcalde no és posar multes, no trauré el dron", va assenyalar l’alcalde.

Temes:

Badalona Euro