POLÍTICIA MUNICIPAL

Collboni vol una nova oportunitat amb l’oposició per negociar els pressupostos

L’alcalde reclama a la resta de grups municipals que permetin que el projecte dels comptes de Barcelona, que avui seran aprovats en la comissió de govern, superi el primer tràmit en la comissió d’economia, que es reunirà de manera extraordinària la setmana que ve. «És una crida humil», assegura

Junts i els Comuns lliguen l’acord a un pacte per entrar a formar part del govern 

Si no hi ha tramitació, queda la qüestió de confiança o la pròrroga

Collboni vol una nova oportunitat amb l’oposició per negociar els pressupostos

TONI SUST

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni va anunciar ahir que ha decidit accelerar el camí cap a l’aprovació dels pressupostos de Barcelona per al 2024, pendent des de desembre. "Hem de fer un pas decidit". "Barcelona està en marxa, no pot aturar-se i no s’aturarà per no tenir pressupost", va afegir. I va reclamar a la resta de grups municipals que permetin que el projecte, que avui serà aprovat en la comissió de govern, superi el primer tràmit en la comissió d’economia, que es reunirà de manera extraordinària el 20 de febrer, la setmana que ve. "És una crida humil", va recalcar.

És a dir, que l’alcalde de Barcelona no té encara el suport necessari, en vista del que ha assenyalat, i vol que l’oposició s’obri a negociar aquest suport. Torna la pilota allà on era a l’octubre. Collboni no va esmentar la possibilitat d’una qüestió de confiança, una manera d’aprovar els pressupostos quan no tens prou suport, a la qual Ada Colau va recórrer el 2016 i el 2017, i que dona un mes a l’oposició per sumar els 21 regidors de la majoria absoluta i elegir un altre alcalde. Si no ho aconsegueix, i no és fàcil que passi, el projecte de pressupostos prospera automàticament.

Els escenaris possibles són tres: aconseguir el suport necessari per aprovar els comptes en votació per majoria, una qüestió de confiança i una pròrroga, que té sentit si l’oposició pot sumar els 21 regidors, o l’últim any de mandat, en el qual la qüestió de confiança no està permesa per les normes. "Comparec per complir la paraula que vaig donar. Em vaig comprometre que Barcelona tindria pressupost a la primavera, i demà iniciarem el procediment per aconseguir-ho. Barcelona té govern però no pressupostm i la meva decisió com a alcalde és seguir endavant, aprovar-lo demà mateix en la comissió de govern i portar-lo a la comissió extraordinària la setmana que ve", va anunciar Collboni.

"El que avui demano als grups és que ens permetin tramitar els pressupostos, per responsabilitat i per coherència", va afirmar. També van citar diversos acords tancats últimament amb l’oposició i va remarcar a continuació que aquests pactes costen diners i que, per tant, necessiten de l’aprovació dels nous comptes. A més, va recordar que, si no prosperen, es perdran 715 milions en inversions. No ho va esmentar, però aquesta seria la conseqüència d’una pròrroga pressupostària. Collboni va relatar que dimarts havia anunciat als grups de l’oposició la seva intenció d’aprovar el pressupost en la comissió de govern d’avui per portar-los a la comissió extraordinària del dia 20.

L’alcalde va rebre ràpidament resposta d’alguns grups de l’oposició. Des de Junts per Barcelona, Jordi Martí Galbis va advertir que el grup de Xavier Trias no canviarà de posició si el projecte dels comptes es manté en les mateixes línies: "Si no hi ha cap moviment del govern, no podem recolzar la tramitació". I no només això. Martí Galbis va recordar que Junts no té intenció de negociar el pressupost si aquest debat no va acompanyat de parlar d’un pacte de govern entre socialistes i postconvergents.

Un argument que va esgrimir també la portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz: "Estem disposats que Barcelona tingui un acord de govern sòlid i estable i pressupostos, perquè és el que la ciutat necessita. Ara el govern viu de l’herència del bon treball de les mesures que vam prendre en el mandat anterior". "Avui torna a presentar una proposta de pressupostos que va fracassar a l’octubre", va dir sobre l’anunci de Collboni l’extinenta d’alcaldia, que va voler anticipar la posició del seu grup a l’espera de quins detalls aporta el govern, que, va dir, els ha emplaçat a reunir-se ben aviat. Però va donar a entendre que o pressupost i govern o res. "El que necessita la ciutat és un govern que pugui prendre mesures i que tingui pressupostos".

També el PP va contestar a l’alcalde. El seu cap de files, Daniel Sirera, va qualificar de "positiu" que busqui pactar els comptes sense vincular-ho a un acord de govern amb Junts, Barcelona en Comú o ERC, i va assegurar que si el socialista vol diàleg és viable. Només ERC, precisament el partit que sembla més a prop d’entrar en el govern del PSC, no va comentar la compareixença de Collboni.

El projecte dels pressupostos va ser presentat el 10 d’octubre pel tinent d’alcalde d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, igual que el de les ordenances fiscals. Un projecte de comptes de 3.735 milions d’euros, la xifra més elevada de la història, amb la xifra més alta també per a portar a terme inversions: 777 milions. Els pressupostos i les ordenances van iniciar el seu tràmit en comissió el 18 d’octubre. La primera etapa va ser curta: aquell mateix dia el govern va retirar els comptes de l’ordre del dia per no ser derrotats, mentre que les ordenances sí que van ser votades: tots els grups de l’oposició les van rebutjar.

Intents fallits

Notícies relacionades

Al final, després de diversos intents fallits, Collboni va aconseguir salvar un element: l’actualització de l’ordenança de terrasses, ja iniciada el 2024 i amb efecte retroactiu, una decisió inèdita. Per aquest motiu, per mirar d’evitar un gran augment de la taxa de terrasses, va comptar amb el suport de Junts per Barcelona. Collboni va afirmar a l’estiu que primer volia negociar els comptes i després la possible entrada de socis en el seu govern. Després va acabar desistint i va anunciar en el ple del 27 d’octubre que estava disposat a parlar dels dos temes alhora. El 28 de desembre va firmar la pròrroga pressupostària, un tràmit obligat, però no definitiu, al no ser aprovats.

Des d’aleshores, es podria dir que el debat sobre el soci o socis potencials de govern del PSC ha passat per sobre del dels comptes i que ha cobrat força l’opció d’un pacte de govern amb ERC. Si Collboni només aconsegueix el sí dels republicans i, per tant, no arriba a la majoria absoluta, haurà de recórrer a la qüestió de confiança o a una pròrroga.