Conviure amb coloms: "Els sento dins de casa"
Tres casos en diferents barris de Barcelona exemplifiquen com els nius d’aus en edificis poden trastocar la rutina, mentre la solució per evitar aquesta molèstia es manté encallada.
"Va ser terrible a l’estiu. Vam tenir més de 300 coloms a l’edifici", afirma una veïna que viu a la Travessera de les Corts, davant del semienderrocat Camp Nou. Les obres van tenir l’efecte imprevist de foragitar la colònia que habitava les entranyes de l’estadi i que niés en els buits de la façana situada davant el gol sud.
La comunitat va enviar un burofax al Barça i va presentar una instància al districte fa mesos, en què relataven les amargors que han viscut amb les obres. A part de l’"estrès" que els va causar el soroll i la pols, van donar compte que els excrements dels coloms "són la desagradable alfombra" que "impossibilita fer ús de les terrasses", fet que suposa "un problema de salubritat". El cant dels ocells s’ha convertit en "el nou despertador cap a les sis del matí". "Això ens obliga a instal·lar mecanismes anticoloms", van ressaltar.
L’edifici està habitat per sol·licitants de vivendes de protecció oficial i expropiats que han sigut ressituats. Abonen de 800 a 1.000 euros a l’any d’IBI i han suggerit que se’ls apliqui una rebaixa per compensar les despeses per mirar d’aïllar-se de la remodelació del Camp Nou. L’Ajuntament de Barcelona replica que la llei no permet aquestes exempcions.
El districte de les Corts ha denegat instal·lar una xarxa a l’immoble, com els seus habitants proposaven. Augura que empitjoraria les coses. "Els coloms podrien nidificar o quedar enganxats", prevé el districte, que estudia diverses opcions per desfer la molèstia de les aus. Estan pendents d’implantar-se. "Ara els ocells no es noten tant, però a la primavera suposem que serà terrible", temen a l’immoble.
L’edifici buit
El cas exemplifica com un assentament de coloms pot trastocar la rutina d’una escala. Un destorb similar es viu en finques desertes de la ciutat, on els animals troben col·locació per a exasperació del veïnat.
En el número 19 del carrer Arc del Teatre, a prop de la Rambla, només en queda la façana. L’interior es va demolir fa uns cinc anys, després de desplomar-se els sostres. Es van ensorrar per un període de deixadesa, en el qual l’edifici va ser ocupat i va patir un incendi. "Des de la demolició, es manté buit i amb coloms com a nous okupes", diuen fonts del sector immobiliari.
"La propietat el va buidar i el va omplir de bigues amb l’objectiu que l’estructura aguantés. Són ideals per als ocells. És com una gàbia gegant", compara l’Alberto, que viu en una de les escales que comparteixen pati amb el bloc deshabitat. Fins i tot sense irrompre en multitud, les aus es colen a l’edifici. Des de la seva finestra, sent l’amanyac dels coloms: "Arriba a ser bonic sentir-los. És millor així que amb els okupes, que venien droga i llançaven coses per la finestra. Però les caques dels coloms comencen a ser una qüestió higiènica".
L’expedient
L’ajuntament explica que va rebre queixes el 2021. Va inspeccionar l’immoble i va obrir un expedient per insalubritat, arxivat després que el propietari acredités que l’interior es trobava en bon estat. Fonts vinculades a la finca puntualitzen que es revisa cada sis mesos i que si és necessari es neteja el solar.
Notícies relacionadesL’Isidre viu enganxat a l’immoble despoblat. Els coloms l’incomoden només de manera "relativa", tot i que el seu xerroteig ressona al pis: "Es posen al tub de ventilació de fums de la cuina i els sento com si fossin dins de casa. Hauré de fer un invent per fer-los fora i posar una reixeta".
També encallada es troba la solució per a un edifici mitjà desplomat al carrer Piquer, al Poble-sec, envaït pels coloms i les rates. L’Associació de Veïns explica que, després de tornar a transcendir les crítiques, el districte i representants de la propietat es van reunir. L’ajuntament contesta que, quan rep un avís per una plaga de coloms, el districte insta l’amo a retirar-ne els nius i impedir que reposin a la finca. En tot cas, la destrossa del carrer Piquer segueix sense arreglar-se.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Crisi al Pròxim Orient "Ho van destruir i ho van cremar tot"
- Successos Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Teatre Tarragona reinterpreta el clàssic dels Pastorets de Folch i Torres: tindrà una Satanàs dona
- Santa Llúcia omple Manresa de tradició