Tersa ha destinat a la seva defensa quasi mig milió d’euros públics

L’empresa adjudica diversos contractes a un dels despatxos més importants d’Espanya mitjançant processos sense publicitat ni donar opció a altres bufets.

Tersa ha destinat a la seva defensa quasi mig milió d’euros públics

J. G. ALBALAT Jordi Ribalaygue

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La causa oberta per la suposada dispersió de partícules contaminants per sobre del permès a la incineradora Tersa implica la mobilització de fons públics perquè la companyia –propietat de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana– es defensi de les acusacions, expressades primer per veïns i emparades després per les actuacions de la Fiscalia i la Guàrdia Civil. La planta, la que més tones de residus crema a Catalunya, és objecte d’investigació des de 2018 arran d’una denúncia de la plataforma veïnal Airenet. Des d’aleshores, l’empresa ha destinat gairebé mig milió d’euros als serveis d’un mateix bufet d’advocats, elegit sense presentar-se a un procediment de contractació en què competissin altres aspirants.

Tersa ha compromès almenys 488.496 euros (IVA inclòs) per pagar els honoraris del bufet Uría Menéndez des del 2019. Es tracta d’un dels despatxos més importants d’Espanya i representa a la firma pública des que la Fiscalia va començar a escrutar en el cas, fa gairebé sis anys. Les tres últimes contractacions –firmades any a any entre 2021 i 2023– sumen un cost de 465.850 euros, totes adjudicades mitjançant procediments negociats sense publicitat. És a dir, sense donar opció que altres candidats presentessin oferta.

La causa oberta explora en un presumpte funcionament anòmal de la central i si l’emissió de pol·lució va poder comprometre el medi ambient i la salut, com suggereix un informe recent del servei de protecció de la natura de la Guàrdia Civil, el Seprona. El Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona investiga per un presumpte delicte ecològic l’expresident de Tersa i actual diputat de Sumar al Congrés, Eloi Badia, i F.R.G., cap d’explotació de la planta.

Des que la jutge va obrir diligències el 2022, la companyia titular de la incineradora ha rubricat dos contractes amb Uría Menéndez. El del juliol del 2022 pujava a 260.150 euros amb IVA i el segellament un any més tard, a 145.200 euros. Tots dos es prolonguen per un màxim de cinc anys i estimen uns honoraris de 200 euros per hora.

Abans d’aquests dos més recents, figura un import de 10.190,70 euros en el segon trimestre del 2019 i un altre de 12.455,30 euros el quart trimestre del mateix any. Són també a favor d’Uría Menéndez i en concepte de representació jurídica per la "controvèrsia per les emissions atmosfèriques" de la planta. Tersa va concedir un contracte negociat sense publicitat el 2021 per un any i per valor de 60.500 euros perquè el mateix bufet l’assistís durant les indagacions de la Fiscalia.

Els contractes puntualitzen que l’empresa pública "no està obligada a esgotar la totalitat de l’import", sinó "únicament allò que sigui efectivament executat". El que es va formalitzar l’estiu passat es cataloga com una "continuació" del que s’havia firmat l’any anterior. La companyia justifica l’ampliació de la despesa en defensa als fets que "han conduït a una dilatació de la fase d’instrucció".

"Des de l’inici"

Notícies relacionades

"Es preveu un procés més llarg en el temps", pronostica la memòria justificativa de les últimes contractacions. El mateix document estipula que Uría Menéndez ha "de defensar els interessos de Tersa i els seus directius", "definint una estratègia de defensa" i "articular en seu judicial l’activitat probatòria necessària acreditativa de l’estricte compliment" de la instal·lació, per demostrar que "no comporta en absolut un perill greu per a la salut".

Tersa al·lega en la seva documentació que el despatx l’ha representat "des de l’inici" de les indagacions sobre les presumptes irregularitats a la incineradora. Justifica així que contracti els seus advocats sense donar oportunitat que altres bufets licitin pels contractes públics. L’empresa esgrimeix que "necessita disposar d’un despatx amb urgència per tenir una correcta defensa" i amb "coneixement de la matèria", de la qual indica que "no admet demora". Sosté que obrir-se a canviar de lletrats comportaria "un risc elevat per als interessos de Tersa i un cost elevat".