Tres desapareguts en l’ensorrament d’un edifici a Badalona

El col·lapse de l’interior de l’immoble, situat al número 9 del carrer del Canigó, va començar a l’àtic per motius encara desconeguts.

Tres desapareguts en l’ensorrament d’un edifici a Badalona

GERARDO SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Tres persones seguien ahir a la nit desaparegudes després d’esfondrar-se ahir al matí un edifici de vivendes del barri del Raval de Badalona. Al tancament d’aquesta edició no constaven ferits. Segons van informar els Bombers de la Generalitat, les quaranta vivendes dels dos blocs limítrofs van haver de ser evacuades.

El col·lapse de l’immoble, situat al número 9 del carrer del Canigó i amb uns 60 anys d’antiguitat, va començar a l’àtic per motius encara desconeguts: "S’ha esfondrat el forjat del bloc, de cinc plantes", va informar el cos dels bombers. Una a una, les plantes van anar cedint a la zona del menjador dels pisos inferiors, fins a arribar al nivell de terra. Els bombers van informar que les restes de l’ensorrament van arribar a un pis d’altura, cosa que porta a pensar que els treballs de desenrunament es dilataran.

Una vegada arribats al lloc, els bombers van localitzar els inquilins del bloc esfondrat, que es van autoevacuar. Cada un dels tres blocs, d’idèntica estructura, acull 20 vivendes. Després d’assegurar la zona i confirmar que no existia perill de col·lapses secundaris, va començar la recerca de persones que haguessin pogut quedar atrapades en l’ensorrament.

Els residents de l’edifici esfondrat que van poder sortir pel seu propi peu van ser atesos pel SEM, i els serveis socials i de protecció civil es van fer càrrec de les persones afectades en el pròxim Casal del Raval. "Contractarem un reallotjament privat per als afectats i comptem amb el CUESB de Barcelona", va anunciar el tercer tinent d’alcaldia, Daniel Gracia. "Es tracta d’un ensorrament sobrevingut en un edifici construït el 1959 sense expedient de disciplina urbanística obert".

La part posterior

Per accedir a l’edifici col·lapsat, els Bombers de la Generalitat van desplegar una autoescala, gràcies a la qual van localitzar un espai per accedir amb seguretat a l’immoble. A la part posterior del bloc, alguns metres més enllà, veïns i familiars observaven compungits com un bomber es despenjava pel buit que havia deixat l’ensorrament: "Jo no hi era quan ha caigut, m’han avisat i he vingut corrent. El meu gos és a dins, però no em deixen passar", explicava el Conrad, veí del número 11.

Notícies relacionades

Al voltant de les 16.30 hores es va personar al lloc l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), que es va dirigir directament al Casal del Raval per conèixer l’estat dels veïns de l’immoble esfondrat. Més tard, i en declaracions davant els mitjans de comunicació, va assegurar que "es treballarà fins a retirar l’última pedra". "Els veïns m’han assegurat que l’edifici havia passat feia unes setmanes la Inspecció Tècnica d’Edificis", va declarar Albiol. Els veïns del número 9 que van poder fugir de l’ensorrament "seran allotjats en pensions o hotels", va explicar Albiol, "tot i que la majoria disposen d’altres alternatives d’habitacions a casa de familiars o amics".

L’ensorrament d’aquesta finca es va produir poques setmanes abans que es compleixin dos anys de l’enfonsament parcial de la finca del número 22 del carrer de Granada, els veïns de la qual encara no han pogut tornar a casa seva, i encara amb el record de l’enfonsament de la finca del barri de la Salut, el 2019.