govern municipal

Collboni exhibeix proximitat amb ERC i Comuns en temes de vivenda

Al ple municipal d’ahir, l’ombra del pacte d’esquerres entre els tres partits va planar sobre algunes de les iniciatives abordades, tot i que la possible aliança segueix sense data

Collboni exhibeix proximitat amb ERC i Comuns en temes de vivenda

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona espera el desenllaç d’un acord de govern per part de Jaume Collboni per tenir més oxigen per gestionar i vots per aprovar mesures, una aliança que encara no té data, i que segons tots els indicis passarà per un pacte d’esquerres, entre el PSC, ERC i Barcelona en Comú, si bé no queda clar quina seria la forma exacta que sortiria d’aquesta entesa no assolida.

Al ple municipal d’ahir, amb poc contingut rellevant, l’ombra de l’acord va planar sobre algunes de les iniciatives abordades, i en dos casos concrets, sobre mesures de vivenda que no suposen compromisos de gran envergadura, el PSC va pactar amb l’un i l’altre dels seus dos socis potencials, exhibint proximitat amb tots dos.

En primer lloc, es va aprovar una proposta de Barcelona en Comú, que els socialistes van modificar lleugerament a canvi de donar-los el seu suport –Colau volia una nova oficina i finalment es reforçaran les ja existents–, i que també van comptar amb el sí d’ERC. Junts, el PP i Vox hi van votar en contra.

La iniciativa comptava amb quatre punts. El primer: fer una campanya de comunicació per donar a conèixer els drets dels inquilins. El segon: ampliar la Unitat de Disciplina amb un equip jurídic i d’inspecció dedicat al seguiment i la imposició de sancions de la regulació de lloguers. En tercer lloc, el reforç de l’equip jurídic de les oficines de vivenda per assessorar els barcelonins sobre la nova regulació i per donar incompliments. I, finalment, donar suport al Ministeri de Vivenda per modificar la llei d’arrendaments urbans a fi de regular i acotar els lloguers de temporada.

Damià Calvet va recordar que Junts està esperant l’anunciada reforma de la mesura del 30% de vivenda protegida en grans promocions i rehabilitacions, cosa en què els postconvergents són a prop del PSC. Després d’al·ludir a aquesta norma, Junts va votar contra la proposta dels Comuns, com el PP i Vox.

ERC hi va votar a favor, no sense que la regidora republicana Eva Baró recordés que el consistori podria haver fet més en aquests temes en el mandat anterior. I pel PSC, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, que es va encarregar setmanes enrere d’assenyalar la distància del seu partit amb els Comuns i els va acusar d’entorpir la sintonia entre tots dos, va agrair a Colau que acceptés la modificació del text i va deixar clar que les hostilitats s’han reduït.

Colau va celebrar l’acord i va assenyalar: «Una vegada més es veu que hi ha dos models oposats a Barcelona. Que hi ha una majoria progressista que suma 24 regidors i que està a favor de la regulació dels lloguers».

Notícies relacionades

Contra l’assetjament immobiliari

A continuació es va abordar una proposta d’ERC contra l’assetjament immobiliari, que va defensar la presidenta del grup republicà, Elisenda Alamany, cridada, segons estan ara les posicions, a ser primera o segona tinenta d’alcaldia d’un govern PSC-ERC, o segona o tercera d’un PSC-Comuns-ERC. La iniciativa, també acordada amb els socialistes, defensa un pla d’inspecció i seguiment d’ofici de les finques venudes en els últims cinc anys per garantir que els veïns d’aquests immobles no pateixen assetjament immobiliari.